Stručno odobrava

,

Bolna Ahilova tetiva (povreda, ruptura, istegnuće Ahilove tetive)

ahilova peta

Profesionalni sportaši i rekreativci su podložni povredama Ahilove tetive, odnosno pojavi bolnih stanja iste.

Sa stražnje strane potkoljenice nalaze se dva mišića koja čine oblik Ahilove tetive (prelaze u donjem dijelu potkoljenice u zajedničku tetivu). Ahilova tetiva je najdulja tetiva koja se proteže od pete do mišića lista i vrlo je podložna ozljedama. U ljudskom tijelu, ona je najjača tetiva preko koje se smanjuje trenje koje se nužno razvija prilikom mišićnih opterećenja.

Njena funkcija prvenstveno je u kontroli pokreta stopala. Također, svrha je i podizanje stopala/tijela na prste (primjerice ona kretnja tijela kojom se protežemo da bismo pogledali što se to događa preko ruba visokog zida).

Utjecaj okolnih anatomskih struktura bitan je u nastanku bolnih stanja ili ozljeda; prije svega status mišića, zatim postojanje spuštenih stopala ili prisutnost ozljeda susjednih tetiva i ligamenata, kao i izbor adekvatne obuće.

Najčešće stradavaju muškarci srednjih godina koji se izlažu velikim sportskim naporima, a za to nisu dobro pripremljeni (tzv. vikend sportaši). Oni imaju slabe mišiće, krutu tetivu ili ne nose adekvatnu sportsku obuću (ortopedski ulošci mogu pogoršati stvari kad je Ahilova tetiva u pitanju).

Dva su najčešća tipa ozljede Ahilove tetive i struktura koje je neposredno okružuju.

Prva je upala same tetive ili njenog hvatišta za petnu kost. One spadaju u sindrome prenaprezanja, odnosno nastaju zbrajanjem mikrotrauma i nastankom bolnog upalnog procesa.

Drugi tip je puknuće same tetive ili prelaska mišića u tetivu. Iako do rupture (puknuća) dolazi zbog prethodnih manjih ozljeda, karakteristično je da nastaju bez prethodne najave; obično kod trauma ili iznenadnih i intenzivnih fizičkih aktivnosti koje opterećuju upravo taj dio lokomotornog sustava.

Bolna Ahilova tetiva – uzroci

Česti uzroci povrede su:

 • veliki sportski napor kod nedovoljno pripremljene osobe,
 • nerazmjer između snage i fleksibilnosti mišića (koji tvore Ahilovu tetivu),
 • nedostatak istezanja prije vježbanja,
 • nagle promjene u trajanju i/ili učestalosti treninga,
 • problemi sa stopalom, najviše spušteno stopalo,
 • prekomjerna pronacija stopala (uvijeno stopalo) tijekom hodanja i/ili trčanja,
 • nagli pokreti koji stvaraju šok za tetivu,
 • životna dob (starenjem se smanjuje elastičnost tetive i češće dolazi do problema),
 • neprikladna podloga za trčanje (asfalt), kao i česte promjene podloge,
 • ortopedski ulošci (ako su postavljeni u neadekvatnu obuću ili se ne nose prema propisanom načinu od strane liječnika specijalista),
 • istrošena i neprikladna sportska obuća (posebice obuća za trčanje).

Sportovi koji daju najviše ozljeda Ahilove tetive su:

 • trčanje,
 • nogomet,
 • tenis,
 • košarka,
 • rukomet,
 • gimnastika,
 • odbojka,
 • ples,
 • skakanje u dalj.

Nagli pokreti poput servisa u tenisu ili starta u sprint trčanju mogu uzročiti pretjeran napor na Ahilovu tetivu i dovesti do oštećenja ili rupture (pucanja).

Povreda Ahilove tetive – simptomi

Tendinitis (upala) Ahilove tetive – tendinoza može nastati odjednom, naglo, kao tzv. akutni oblik, ili pak postupno, podmuklo, kao tzv. kronični oblik.

Problemi se obično javljaju postupno. Prvi simptom upale Ahilove tetive je bol u stražnjem dijelu pete, koja se na početku pojačava s početkom vježbanja i često tijekom vježbanja slabi. Ta bol je lokalizirana 2 – 5 cm iznad hvatišta tetive za petnu kost.

Moguća je i pojava jutarnje boli te ukočenosti u nožnom zglobu koja nestaje nakon prvih nekoliko koraka od ustajanja iz kreveta.

U pojedinim slučajevima, osobito u onima kada su simptomi nastali naglo, osobe se žale na škripanje duž tetive (“kao da se hoda po suhom snijegu”).

Povreda/prijelom Ahilove tetive – problemi se javljaju naglo. Naglo javljanje događa se za vrijeme napora (npr. treninga). Osobe ga opisuju kao nagli osjet jake boli iznad pete, ponekad osjete ili čuju udar, pucanje. Kako puknuće tetive uzrokuje naglu i jaku bol, ona sprječava normalno kretanje.

U trenutku ozljede osoba osjeti snažnu bol, a često i čuje prasak koji se opisuje kao zvuk koji se dobije prilikom pucketanja bičem.

Ovo su simptomi koji se javljaju odmah ili nakon nekog vremena kod ozljede tetive:

 • bol uzduž noge koja se dodatno pojačava ako pokušate saviti (spustiti ili dignuti) stopalo – područje je bolno na dodir,
 • otežano hodanje i/ili šepanje,
 • nemogućnost stajanja na prstima,
 • nemogućnost savijanja stopala prema dolje protiv otpora (npr. vožnja automobila),
 • područje je kruto na dodir i natečeno,
 • kod hoda je kontrola stopala otežana ili nemoguća.

Liječenje (povrede) Ahilove tetive

Do dolaska liječniku samopomoć treba biti usmjerena na smanjivanje boli.

U prvoj fazi primjenjuje se RICE princip (rest, ice, compress, elevate):

 • potrebno je ležati, mirovati, dobro je kod ležanja staviti jastuk pod nogu da bude uzdignuta, ako vas područje toliko boli na dodir da ne možete staviti jastuk pod zahvaćeni dio, stavite ga pod list (malo iznad).
 • stavljajte ledene obloge minimalno 2 puta dnevno po 5 – 10 minuta.
 • kompresija – možete staviti elastični zavoj oko područja iznad pete.
 • podizanje noge – bitno kako bi bilo što manje opterećenje na njoj i što manji pritisak krvi s obzirom na to da vjerojatno postoji unutarnje krvarenje.

Sportaš u prvome redu mora smanjiti aktivnost koja uzrokuje bol (trčanje).

Pod petu se može postaviti povišenje (1 – 2 cm) čime se postiže rasterećenje Ahilove tetive, a to povišenje valja imati u svoj obući, a ne samo u sportskoj. Povišenje se obavezno postavlja pod obje pete.

Kako pripremiti ledeni oblog?

Najbolje je u čašicu od jogurta uliti vode i staviti žličicu te to staviti u zamrzivač. Kada se zaledi, čašicu od jogurta stavimo pod mlaz vode dok se žličica i led oko nje ne odvoje. Kada se to dogodi, apliciramo ih (žličica nam služi kao držač) na zahvaćeno područje tako da radimo pokrete gore-dolje ili lijevo-desno. Ne držimo oblog stalno na jednom mjestu da se koža ne pothladi. Kada se područje zacrveni, znači da smo dovoljno dugo aplicirali oblog.

Kako se kretati s bolnom Ahilovom tetivom?

Potrebno je mirovati, ali ako se morate kretati, stavite spomenuto povišenje pod petu.

Prije hodanja aplicirajte ledeni oblog.

Puknuće Ahilove tetive

Puknuće će dijagnosticirati liječnik nakon što ili napipa (fizikalni pregled) da je tetiva puknula ili to vidi na ultrazvuku. Bilo bi dobro da se javite doktoru što prije, nakon ozljede.

Ako tetiva nije puknula, nego je samo upaljena, najčešće problemi prolaze sami od sebe.

Puknuće tetive najčešće zahvaća operacijski zahvat.

Ozljeda (povreda) Ahilove tetive – oporavak

I u najblažim slučajevima tendinoze Ahilove tetive potrebna su (uz primjereno provedeno liječenje) bar 4 tjedna do potpunog povratka sportskim aktivnostima, dok je u težim slučajevima, koji zahtijevaju potpuni prekid sportske aktivnosti, potrebno 8 tjedana. 

U slučaju kirurškog liječenja, nakon zahvata je potrebno provesti rehabilitaciju u trajanju od 2 mjeseca, nakon čega se postupno započinje sa sportskom aktivnošću, dok se potpuni povratak očekuje za 4 mjeseca.

Kod ozbiljnijih ozljeda preporučuje se rehabilitacija koja se sastoji od vježbi te od apliciranja struje ili ultrazvuka.

U slučaju jakih bolova može se, po potrebi, propisati neki iz skupine nesteroidnih protuupalnih lijekova.

Ahilova tetiva – narodni lijek

Smatra se da u ublažavanju boli Ahilove tetive mogu pomoći i neki prirodni lijekovi:

 • Ricinusovo ulje – sadrži 90% ricinoleinske kiseline koja je izvrsno protuupalno sredstvo i pomaže ublažiti oteklinu. Ako ga želite upotrijebiti, prvo ga zagrijte te nanesite malu količinu na Ahilovu petu i umasirajte dok koža sve ne upije.
 • Ulje vitamina E – također odlično djeluje protiv upale i učinkovit je antioksidant. Poboljšava cirkulaciju što smanjuje osjećaj boli, a možete ga nanijeti isto kao i ricinusovo ulje, samo bez zagrijavanja.
 • Kurkuma – zbog svojstava kurkumina, jednog od znanstveno dokazanih najučinkovitijih prirodnih protuupalnih sredstava. Pomiješajte kurkumu s vodom u pastu te ju nanesite na upaljeno područje kako biste ubrzali cirkulaciju i ublažili oticanje.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.65 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: istegnuce ahilove tetive, povreda ahilove tetive, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu