Tenisice za trčanje – kako ih odabrati?

Tenisice za trčanje

Poznato je da bilo kakva fizička aktivnost pomaže organizmu (mozgu) u proizvodnji endorfina – prirodne tvari koja djeluje protiv boli. Trčanje ne podrazumijeva samo tjelesnu aktivnost, nego i životnu filozofiju, pogotovo kad su maratoni u pitanju.

Naime, znanstveno je dokazano da trčanje pospješuje rad mozga, djeluje kao antidepresiv i prevenira brojne bolesti (npr. Alzheimerova bolest). Usto se mijenja i samo tijelo, a s trening-programom trčanja mijenjaju se svakodnevne navike, način razmišljanja, prehrana itd.

Bez obzira na to jeste li se za trčanje odlučili zbog zdravstvenih razloga (skolioza, pretilost, depresija itd.) ili dobrobiti samog trčanja (rad na sebi), važno je odabrati prave tenisice za trčanje. Tu vam mogu pomoći sljedeći savjeti prije i za vrijeme kupovine.

Trčanje

Tenisice za trčanje – što treba znati prije kupovine?

Na početku, pogotovo ako niste pri novcu ili nemate vremena tražiti idealne tenisice za trčanje, mogu poslužiti i stare tenisice. Ipak, s boljom kondicijom i dužim distancama (od pet kilometara) lokomotorni se sustav izlaže velikim udarcima. Zbog neadekvatnih tenisica može doći do prvih ozljeda. Prije kupovine tenisica za trčanje u obzir trebate uzeti sljedeće:

 • prikupljanje znanja – tenisice su najvažnija oprema za trčanje i zato je prije kupovine bitno da se dobro informirate. Proučite sportske časopise, internetske stranice i forume, ali vodite računa da je izvor vaših informacija vjerodostojan.
 • savjet iskusnih trkača – za savjet se obratite poznanicima koji se već bave trčanjem. Poznate marke sportske obuće mogu imati izvrsnu reputaciju među trkačima. Ipak, ne mora značiti da će vam baš njihovi modeli odgovarati. 

Savjet profesionalnih trkača

 • posjet liječniku – preporučuje se kod pojave nelagode i/ili bolova tijekom trčanja. Možda postoji potreba za ortopedskim ulošcima, a možda će vam liječnik savjetovati da ograničite brzinu ili kilometražu.
 • odabir dobre trgovine – u trgovinama za trčanje neophodno je kompetentno stručno osoblje. Idealno bi bilo da pronađete prodavača koji se i sam bavi trčanjem. Raspon ponude tenisica trebao bi biti širok (najmanje tri prikladna modela). Provjerite i posjeduje li trgovina analizu preko trake za trčanje.
 • odvajanje vremena – tenisice za trčanje ne bi trebalo kupovati u pet minuta. Izboru kvalitetnih tenisica trebate posvetiti bar 30 – 40 minuta, pogotovo ako uključuje detaljniju analizu gibanja. Kako bi vam se prodavači mogli u potpunosti posvetiti, izbjegavajte kupovinu dok je gužva te nekoliko minuta prije zatvaranja trgovine.

Izbor tenisica

Tenisice za trčanje – na što treba obratiti pozornost u kupovini?

Nakon što se informirate, odaberete dobru trgovinu i odvojite potrebno vrijeme, red je na odlazak u kupovinu tenisica za trčanje. Pritom trebate obratiti pozornost na brojne faktore kao što su tjelesna težina, pronacija i supinacija stopala, stil trčanja, opseg trčanja, cijena, veličina, izdržljivost itd.

Stare tenisice

Donesite stare tenisice u trgovinu jer stručni prodavač može donijeti vrijedne zaključke. Stare su tenisice dnevnik koji omogućuje uvid u trošenje potplata (moguća deformacija stopala) i ispravnost kategorije tenisica.

Prodavaču je važna i informacija u kojim ste se tenisicama (marka i model) dosad dobro ili manje dobro osjećali. To ne znači da će model-sljedbenik jednako dobro odgovarati.

Tjelesna težina

Tijekom trčanja noge, kao i tenisice za trčanje, moraju podnijeti 2 – 4 puta više tjelesne težine sa svakim korakom (samo jedna noga ima kontakt s tlom nakon kratke faze leta). Zato teži trkači trebaju stabilnije tenisice s jačim srednjim slojem potplata.

Tenisice moraju odgovarati i ponašanju pronacije. Većina stabilnih tenisica za teže trkače istovremeno pruža jaku potporu za prekomjernu pronaciju i to ne odgovara osobama s normalnom pronacijom.

Što je brzina trčanja veća, to je veće opterećenje na tenisice i stopala. Zato se razlikuju:

 • lagani trkači (do 70 kg),
 • srednje teški trkači (70 – 85/90 kg),
 • teški trkači (teži od 85/90 kg).

Kad su žene u pitanju, drugačiji je raspon težine:

 • lagane trkačice (do 55 kg),
 • srednje teške trkačice (55 – 70/75 kg),
 • teške trkačice (preko 70/75 kg).

Tjelesna težina

Pronacija i supinacija stopala

Zdravo stopalo, spušteno stopalo ili povišeni svod stopala imaju različitu pronaciju i zahtijevaju određene konstrukcije tenisica. Supinacija i pronacija su pojave koje ovise o vrsti stopala.

Supinacija stopala se pojavljuje kod povišenog svoda stopala, pronacija (lagana je poželjna) kod zdravog stopala, a prekomjerna pronacija kod spuštenog stopala. Stoga je izbor optimalne tenisice unaprijed ograničen.

Tenisice za supinaciju

Tenisice za supinaciju imaju više jastučića jer stopalo nema prirodnu amortizaciju. Osoba s povišenim svodom stopala više ili manje snažno izvija gležanj prema van.

Tenisice za zdrava stopala

Lagano savijanje gležnja prema unutra normalna je pojava i znači prirodnu amortizaciju stopala. Pritom treba koristiti neutralne tenisice. Prodavači nerijetko preporučuju stabilizacijske tenisice koje priječe normalno kretanje noge.

Tenisice za pronaciju

Kod osoba sa spuštenim stopalom gležanj se više ili manje snažno izvija prema unutra. Potrebne su tenisice s potporom na unutrašnjoj strani stopala, tj. stabilizacijske tenisice (kontrola kretanja). Za ispravljanje deformacije preporučuju se i ortopedski ulošci pri čemu se uklanjaju proizvođački ulošci.

Pronacija i supinacijaPoložaj osi

Na pronaciju utječe i položaj nogu (X-/O-noge). Položaj statičke osi provjerava se tako da se noge skupe i koljena ispruže. Kod ravne se osi koljena i gležnjevi dodiruju. Ako stane više od dva prsta između koljena, riječ je o O-nogama. Kod X-nogu gležnjevi se ne mogu skupiti kad su koljena zatvorena i stane više od dva prsta između gležnjeva.

Ispitivanje dinamičke osi uključuje čučanj na jednoj nozi. Pomiče li se koljeno prema unutra, riječ je o jakoj pronaciji. Pomiče li se prema van, veći je napor na vanjskom dijelu stopala i veća je vjerojatnost supinacije. Ako koljeno ostaje ravno (nema odstupanja), radi se o ravnoj osi.

Supinacija se povezuje s O-nogama, a kod X-nogu se obično radi o prekomjernoj pronaciji. Muškarci češće imaju O-noge, a žene X-noge.

Linija hoda

Istražite jesu li pri hodu vaša stopala postavljena ravno, prema van ili prema unutra. Što je stopalo jače zakrenuto prema van, to je veća vjerojatnost prekomjerne pronacije. Supinacija je vjerojatnija u slučaju jake rotacije prema unutra.

Stil trčanjaStil trčanja

Uočite dolazi li snaga koraka od stražnjeg dijela stopala (češće) ili prednjeg dijela stopala, odnosno srednjeg dijela. Kad je u pitanju stražnji dio stopala, potplat se najviše troši na stražnjem dijelu jer na tom mjestu djeluje najveća sila.

Savršen stil trčanja ne postoji. Za trkače s prednjim, odnosno srednjim stilom trčanja preporučuju se fleksibilne, niske tenisice. Prekomjernoj potpori za pronaciju ovdje nije mjesto jer mišići preuzimaju djelomično ulogu potpore za pronaciju.

Kod prednjeg ili srednjeg stila trčanja trebate obratiti pozornost i na veličinu tenisica jer je efekt „sklizanja naprijed“ obično jači. U ovom se slučaju preporučuje odabrati tenisice koje su broj do dva veće od uobičajenog broja cipela. Za trkače koji trče stražnjim dijelom stopala postoji velik izbor modela (gotovo svi modeli su napravljeni za ovaj stil trčanja). Trkačima prednjeg ili srednjeg stila trčanja puno je teže naći odgovarajuće modele.

Svrha

Odabir tenisica prilagodite namjeravanoj upotrebi. Odredite jesu li tenisice namijenjene treningu, natjecanju, trčanju po asfaltu i/ili terenu itd. Ako je u pitanju trčanje asfaltom po suhom vremenu, nema smisla kupiti vodonepropusne tenisice s grubim profilom. Ako nije riječ o natjecanju, tenisice za trening služe bolje.

Svrha tenisicaPreferirana trkačka površina

Trčanje na čvrstoj podlozi (npr. asfalt) zahtijeva manje grub potplat. Amortizacija treba biti prilagođena odgovarajućem tlu. Najbolje tenisice za trčanje na grubom terenu su one za labavo tlo.

Opseg trčanja

Ako trčite više od 20 kilometara tjedno, trebali biste imati najmanje dva para tenisica, po mogućnosti različitih proizvođača (ali funkcionalno ekvivalentnih ili sličnih). Pritom tenisice trebate kupovati s razmakom od nekoliko tjedana i nositi ih naizmjence, tako da noga iznova i iznova dobiva novi poticaj i sprječava se navikavanje na jedan model.

Kako se mijenjaju tempo, udaljenost i vrsta podloge trčanja, mjenjajte i modele tenisica. Usto je važno da tenisice budu funkcionalno slične. Ako ste početnik i trčite npr. četiri puta tjedno po 20 minuta, četvero tenisica je sigurno pretjerano.

Opseg trčanjaPreporuka za početnike

U pravilu ne postoje tenisice za početnike. Ako ste početnik, ne trebate tenisice od 1500 kuna, ali bi one trebale biti funkcionalne i izabrane prema vašim potrebama i zahtjevima. Kad se uspostavi određeni intenzitet trčanja, tenisice bi svakako trebale biti prilagođene novim ambicijama.

Ženske tenisice

Žene trebaju različite tenisice od muškaraca. Naime, muške su tenisice šire u usporedbi sa ženskim tanjim stopalima i obično nižom tjelesnom težinom. Kod žena su češće X-noge i izražena pronacija zbog šireg položaja kuka/zdjelice. Ženske su tenisice uže u peti i imaju širi prednji dio.

Neutralne tenisice za trčanje

Riječ je o modelu tenisica koji je usmjeren na sve trkače, ali mali dio želi i može trčati u njima. Fokus je sličan laganim tenisicama za trening i natjecateljskim tenisicama za nisku težinu i pronaciju. Amortizacija i stabilnost nisu u fokusu.

Ciljevi su treninga s ovim tenisicama (u kojima mišići moraju raditi više) jačanje mišića stopala, poboljšanje koordinacije i prirodnije trčanje.

Natjecateljske tenisiceNatjecateljske tenisice

Lakše su i izrađene s više zaobljenim kalupom. Stopalo je bliže površini za trčanje radi boljeg potiska. Ipak, manje su stabilne, amortizacija je slaba i imaju kraći vijek trajanja. Na dužim ih natjecanjima trebaju nositi samo lakši i brži trkači.

Cijena

Najbolji je omjer cijene i performansi u rasponu od 750 do 1000 kuna. Stabilizacijske su tenisice u pravilu skuplje (od 900 do 1200 kn), ali cijena ne govori ništa o kvaliteti tenisica jer skupo ne mora biti automatski dobro.

U obzir uzmite spomenute faktore (tip stopala, položaj osi noge itd.). Jeftiniji su outlet (prošlosezonski) modeli. Važno je naglasiti da je za neodgovarajuće tenisice svaka kuna previše.

Veličina tenisicaVeličina

Pravilna veličina tenisica za trčanje je u većini slučajeva 1 – 2 broja veća od veličine normalnih tenisica. Tijekom trčanja stopalo klizi naprijed, a za to je potreban prostor. Također, stopala natiču, nose se deblje čarape itd. Zato je najbolje vrijeme za kupovinu popodne ili navečer (stopala se šire tijekom dana).

Muške su tenisice lako dostupne u europskim veličinama od 42 do 48, postoji mnogo modela čak i do veličine 51, ali teže je doći do njih. Ženske su tenisice dostupne u veličinama od 37 do 43,5 u većini trgovina.

Problem je što svaki proizvođač ima drugačiju ljestvicu veličina. Navedene europske veličine nisu uvijek usporedive. Najbolje je da se orijentirate prema američkim veličinama.

Brend

Marka zapravo ne bi trebala biti važna. Glavna je razlika između vodećih proizvođača kalup. Važno je odabrati tenisice koje odgovaraju vašim potrebama. Ostanite otvoreni za nove stvari i isprobavajte tenisice drugih proizvođača jer se tenisice i kalupi mijenjaju.

Boja/izgled

Izgled tenisica, nažalost, prečesto ima presudnu ulogu u kupovini. Važnija je udobnost jer mišićno-koštani sustav nije zainteresiran za boju. Srećom, proizvođači sve više rade na „pravim“ tenisicama za trčanje u „ljepšim“ bojama. Američko tržište trenutno inzistira na svijetlim bojama.

Boja tenisicaProba/kalup

Tenisice probajte s trkaćim čarapama (čarape koje se obično nose tijekom trčanja). Mogu poslužiti i pamučne čarape, a poželjno je da se radi o funkcionalnim čarapama za trčanje. Obucite tenisice i u trgovini ih ostaviti na nogama neko vrijeme. Posebnu pozornost obratite na sljedeće:

 • da tenisice nigdje ne stišću (bočno, naprijed, straga),
 • da gležanj ne leži na rubu tenisica,
 • da stopala leže u potpunosti na ulošku,
 • da su tenisice dovoljno široke,
 • da ne pritišću Ahilovu tetivu,
 • da se može pomicati prstima,
 • da je dobra pronacija ravnomjerna po cijelom ulošku,
 • da nema pritisaka od vezica,
 • da je peta čvrsta i nigdje ne kliže.

Zamjena

Jesu li odgovarajuće tenisice u pitanju ne možete odrediti nakon nekoliko minuta nošenja u trgovini. O tome odlučuje prvi trening (20 – 50 km). Zato provjerite dokad se kupljene tenisice mogu zamijeniti nakon upotrebe. U dobrim je trgovinama to obično moguće čak i nakon 2 – 4 tjedna.

Izdržljivost

Tenisice za trčanje mogu izdržati 800 – 1200 kilometara, ali ovisi o njezi, težini trkača, deformaciji stopala i vrsti tla. Izmjenjivanje 2 – 3 para tenisica smanjuje rizik od ozljeda i povećava životni vijek samih tenisica.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu