Vježbe za lijepe i vitke noge – vježbe za žene za kod kuće

Vježbe-za-noge

O lijepim i vitkim nogama maštaju sve žene, a posebno u ljetnim mjesecima kada nam je želja na plaži pokazati zanosno tijelo. S obzirom na to da je ponekad cjelogodišnju motivaciju za vježbanje teško održati, signal za uzbunu se uključi tek neposredno prije pokazivanja lijepih nogu.

Ako barem tri puta tjedno odradite nekoliko jednostavnih vježbi za lijepe i vitke noge, možete postići svoj željeni rezultat. Zato smo za vas pripremili top 5 vježbi koje su jednako efikasne kao i vježbe koje obično radite u teretani.

Lijepe-vitke-noge

Vježbe za noge kod kuće

Kada su u pitanju vježbe za noge, teretana je prva pomisao kod većine žena zato što smatraju da ne postoji način postizanja istog efekta vježbanjem kod kuće. Međutim, to je potpuno krivo mišljenje zato što nisu uvijek potrebne skupe sprave za vježbanje kako bi se postigao željeni rezultat u oblikovanju tijela.

Vježbe za noge za žene možete izvoditi gdje god se nalazite, ali uvijek morate paziti na nekoliko osnovnih pravila. Kod izvođenja vježbi kod kuće nužno je da Vam leđa budu ravna. Isto tako, nemojte se žuriti s vježbanjem, vrlo je bitno da osjetite mišić na kojem radite pa će tako i sama vježba biti kvalitetnija.

Početnicima preporučujemo da rade 10 ponavljanja po vježbi i tako minimalno u 2 kruga, a oni malo iskusniji neka sami odrede tempo vježbe jer će i sami najbolje znati svoje granice.

Vrlo je bitno napomenuti da se poslije vježbanja posvetite istezanju cijelog tijela kako bi:

  • spriječili ili smanjili mogućnost ozljeda mišića i zglobova,
  • povećali amplitudu pokreta u pojedinim zglobnim sustavima,
  • poboljšali ukupnu motoričku efikasnost,
  • naučili pravilno disati i relaksirati tijelo.

1. Polučučanj unaprijed

Zauzmite raskoračan stav, ruke ispružite u ravnini prsa, a zatim nogu podignite prema naprijed kao što je to prikazano na prvoj slici. Lagano se oslonite na jednu nogu dok Vam je druga u zraku i spustite se u čučanj. Isto ponovite i s drugom nogom.

vjezbe-za-noge-1

2. Polučučanj unazad

Kod sljedeće vježbe, zauzmite isti stav kao i kod prethodne, a ruke prirodno ispružite prema dolje kao što je to prikazano na prvoj slici. Lagano se oslonite na jednu nogu, a drugu podignite ovaj put unazad te se spustite u čučanj.

Ukoliko želite, ruke možete dodatno opteretiti s utegom ili bocom vode. Isto ponovite i s drugom nogom.

vjezbe-za-noge-2

3. Lažno sjedenje

Lažno sjedenje je vrlo jednostavna i efikasna vježba za mišiće nogu. Jednostavno ruke stavite na kukove i prislonite se leđima na zid. Ukoliko ruke ispružite prema podu, vježba će biti još efikasnija.

vjezbe-za-noge-3

4. Iskorak

Kod sljedeće vježbe ćete jačati mišiće nogu i stražnjice. Iskorak spada u vrlo popularne vježbe za jačanje nogu, a malo je reći da daje odlične rezultate. Jednostavno zauzmite raskoračan stav, ruke stavite na kukove ako nemate dovoljno ravnoteže, a zatim iskoračite s jednom nogom prema naprijed tako da Vam druga dođe s koljenom do poda.

Oni malo iskusniji mogu ovu vježbu raditi sa skokom.

vjezbe-za-noge-4

5. Vježba za listove

Kod sljedeće vježbe jačat ćete mišiće listova. Zauzmite mali raskoračan stav i podižite se na prste dok ne osjetite zatezanje u listovima.

Vježba-za-listove

Vježbe za mršavljenje nogu

Vježbe za oblikovanje nogu su više potrebne ženama nego muškarcima. Kada su u pitanju vježbe za noge, muškarci brže postižu željeni rezultat nego žene. Razlog leži u nakupljanju masnih naslaga koje se kod žena u pravilu najčešće talože na donjem dijelu tijela. 

Prije određivanja bilo kakve vrste treninga, potrebno je odrediti koji tip nogu imate te po tome prilagoditi vrstu treninga. Najčešće je najefikasniji kardio trening uz redukcijsku dijetu koja i dalje mora biti bogata vitaminima i mineralima. Svoj tip nogu i plan treninga za mršavljenje nogu možete odrediti ovdje

Za lijepe noge nije dovoljna samo vježba nego i zdrava niskokalorična prehrana. Kada su u pitanju vježbe za noge, žene kod kuće često zaborave da ne bi trebale konzumirati svu onu nezdravu hranu koju vide oko sebe zato što mnogi zaborave da je i prehrana ključan dio uspješnog treninga.

Kako bi i vježbe za oblikovanje nogu bile uspješne, nužno je izbaciti iz prehrane masnu i slatku hranu. Umjesto toga, više konzumirajte raznovrsno povrće i voće uz minimalnu količinu ugljikohidrata. 

Zbog nakupljanja masnih naslaga u donjem dijelu tijela, ponekad je potrebno kombinirati vježbe za noge i trbuh. Ako Vas zanima i kako smršaviti u trbuhu, više informacija saznajte ovdje

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.11 / 5   9

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: vježbe za noge, vježbe za lijepe noge, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu