Najpopularnije dijete za mršavljenje

Odabrati dijetu za mršavljenje jednako je teško kao i pridržavanje te iste dijete. Prije svega, kod odabira dijete treba pripaziti da vam namirnice koje se najčešće koriste nisu mrske jer će samim time biti previše teško držati se rasporeda prehrane kojega ta dijeta nalaže.

Iako dijeta znači da sebi oduzimamo mogućnost da pojedemo nešto slatko ili masno kada god to poželimo, ne mora značiti da nam dijetalna prehrana mora biti odbojna.

Upravo zato, važno je izabrati dijetu koja je najviše prilagođena vama te koja u svom rasporedu sadrži namirnice koje su vam drage.

U nastavku vam donosimo nekoliko dijeta.

Proteinska dijeta

Proteinska dijeta bazira se na namirnicama bogatim proteinima, a izuzetno je siromašna ugljikohidratima. Ideja je da se ograničavanjem ugljikohidrata snizi razina inzulina. To potiče tijelo da proizvodi više glukagona, koji pomaže sagorjeti pohranjene masnoće.

Više o proteinskoj dijeti možete pročitati ovdje.

Dijeta 9 kg u 14 dana

Oni koji su isprobali ovu dijetu već su nakon dva tjedna bili vrlo zadovoljni rezultatom. Raspored prehrane je vrlo jednostavan, a nakon završetka dijete vrlo je teško da ćete povratiti kilograme, odnosno navodno nema yo-yo efekt.

Više o dijeti 9 kg u 14 dana možete pročitati ovdje.

Dijeta bez ugljikohidrata za brzo mršavljenje

Ova dijeta bez ugljikohidrata temelji se na pretpostavci da će tijelo onda kada ne dobiva dovoljno ugljikohidrata posegnuti za energijom iz masti. Time će doći do topljenja masnih naslaga i gubitka kilograma.

Postoji puno popularnih dijeta koje koriste ovaj pristup. Osim Atkinsonove, tu su još i dijeta u zoni, dijeta bogata proteinima, Stillmanova dijeta i druge.

Više o dijeti bez ugljikohidrata možete pročitati ovdje.

Mnogi zdravstveni stručnjaci upozoravaju korisnike navedenih dijeta. Istraživanje grupe medicinskih stručnjaka objavljeno u poznatom američkom časopisu American Journal of Kidney Diseases donosi zanimljiva otkrića dobivena nakon šestotjednog ispitivanja.

Iako se dijeta s niskim sadržajem ugljikohidrata te visokim sadržajem proteina obično koristi za smanjenje težine, njezin učinak na organizam ipak nije toliko učinkovit. Naime, pokazalo se da nakon samo šest tjedana takvih dijeta nastaje prekiselo opterećenje bubrega, rizik od stvaranja kamenaca, smanjenje razine kalcija te rizik od propadanja kostiju.

Drugim riječima, ove dijete su dobre ako ih se umjereno provodi što znači da ako ste dosad cijelo vrijeme jeli izrazito puno ugljikohidrata, nagli i potpuni prekid unošenja ugljikohidrata može značiti težak šok za organizam. Ugljikohidrati su potrebni našem tijelu kao i proteini, no umjerena svakodnevna konzumacija također može pokazati izvrsne rezultate kojima ćete također biti zadovoljni, a usto ćete izgraditi i zdrave prehrambene navike.  

DASH dijeta

DASH dijeta naglašava veličinu porcija, raznoliku prehranu i uzimanje prave količine hranjivih tvari. Prateći DASH dijetu, smanjit ćete krvni tlak za nekoliko bodova u samo dva tjedna, a i svoju tjelesnu težinu.

Više o DASH dijeti pročitajte ovdje.

Tri nedavne znanstvene studije vezane za DASH dijetu, a objavljene u popularnom časopisu Cleveland Clinic Journal Of Medicine, pokazale su da je dijeta bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mliječnim proizvodima niske masnoće te rafiniranim ugljikohidratima izrazito korisna pri snižavanju krvnog tlaka uz kombinaciju zdravog načina života.

Te su studije uvelike proširile poznavanje nefarmakoloških intervencija za upravljanje hipertenzijom što također naglašava potrebu za dodatnim savjetovanjem i edukacijom društva o zdravom načinu života te pravilnim prehrambenim navikama.

Dijete za mršavljenje

Foto: Photospin

Medicinska dijeta

Osnivač ove dijete tvrdio je da su konvencionalne dijete prespore i komplicirane za većinu ljudi, stoga je stvorio dvotjedni strogi režim niskokalorične prehrane. Ova dijeta je veoma slična Atkinsovoj, no medicinski režim prehrane ipak dozvoljava konzumaciju kruha i voća.

Više o medicinskoj dijeti pročitajte ovdje.

Limun dijeta

Limun dijeta, poznata i kao plan čišćenja, svoj vrhunac je doživjela kada ju je preporučila megapopularna Beyonce Knowles. Ova dijeta se bazira na uklanjanju toksina iz organizma i istovremeno doprinosi gubitku kilograma.

Više o limun dijeti pročitajte ovdje

Dijeta 10 %

Ova dijeta se pridržava 90/10 pravila, što znači da 90 posto prehrane treba biti usmjereno isključivo na zdravu hranu, dok preostalih 10 posto mogu biti “cheat” obroci. Što to znači? Primjerice, ako slijedite plan prehrane koja omogućuje pet manjih obroka tijekom dana, onda ćete tjedno ukupno pojesti 35 obroka.

Prateći 90/10 pravilo, tri do četiri obroka tjedno mogu biti vaši “cheat” obroci.

Zvuči dobro zar ne? Više o dijeti 10 % pročitajte ovdje.

Detox dijeta

Ova dijeta prvenstveno se bazira na čišćenju organizma od toksina koji se nakupljaju tijekom godine. Premisa detox dijete je da vaše tijelo treba pomoć pri izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Ti toksini mogu biti prirodne otpadne tvari, pesticidi, onečišćivači zraka ili druge štetne tvari.

Znanstvena studija objavljena u poznatom časopisu Journal of Human Nutrition and Dietetics navodi prednosti detox dijeta, ali i moguće rizike. Naime, detox dijete su odnedavno postale izrazito popularne dijetalne strategije koje navodno olakšavaju uklanjanje toksina i gubitak težine čime se promiče zdravlje i dobrobit. Iako industrija detoxa raste, postoji vrlo malo kliničkih dokaza koji podupiru korištenje tih dijeta.

Niz kliničkih ispitivanja pokazao je da komercijalna detox dijeta poboljšava detoksikaciju jetre i uklanja postojane organske onečišćujuće tvari iz tijela, iako su ove studije sumnjive zbog manjkavih metodologija i malog broja ispitanika. Zbog toga bi se prije posezanja za ovakvim rješenjima trebalo konzultirati s liječnikom te provjeriti može li ovakva vrsta dijete štetno utjecati na vaše zdravlje.

Više o detox dijeti pročitajte ovdje.

Jabučna dijeta

Ono što jabučna dijeta nalaže je da se jede puno jabuka i pije puno vode. Voda je potrebna da bi pektin nabubrio. Tako se stvara osjećaj sitosti mada je unos kalorija u tijelo izrazito malen. Kada jedete jabuke, imate manju potrebu za teškim obrocima.

Velika količina vlakana pomaže i u čišćenju probavnih organa pa se jabuke preporučuju za izbacivanje viška toksina iz tijela.

Više o jabučnoj dijeti pročitajte ovdje.

Članak objavljen:

Izvori:

Karanja, N., Erlinger, T., Pao-Hwa, L., Miller, E. R. i Bray, G. A. (2004). The DASH diet for high blood pressure: From clinical trial to dinner table. Cleveland Clinic Journal Of Medicine, 71(9), 745-753.

Klein, A. i Kiat, H. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence. Journal of Human Nutrition and Dietetics, 28(6), 675-686.

Le Sueur, J. (2009). Detox Diets: Worth the Effort or a Waste of Time? Professional Beauty, 184-185.

Reddy, S. T., Wang, C.-Y., Sakhaee, K., Brinkley, L. i Pak, C. Y. (2002). Effect of low-carbohydrate high-protein diets on acid-base balance, stone-forming propensity, and calcium metabolism. American Journal of Kidney Diseases, 40(2), 265-274.

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.73 / 5   22

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dijete, dijete za mršavljenje, dijeta za mrsavljenje, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu