Dijeta 10% – mršavljenje bez odricanja

Stalno slušamo kako se trebamo odreći slatkiša i grickalica ako želimo izgubiti višak kilograma. No je li moguće jesti svoju omiljenu junk hranu i gubiti kilograme? Da, moguće je!

Bilo koja dijeta može se nositi s malo nezdravih grickalica. Iako se dijeta u kojoj možete pojesti što vam srce poželi zvuči predobro da bi bila istinita, “cheat meal” (obrok prevare) je zapravo neophodan za zdravu prehranu. Kako “cheat meal” funkcionira, pročitajte u nastavku teksta.

90/10 pravilo

Prva stvar: ovdje govorimo o obroku prevare, a ne o čitavom danu varanja! “Cheat” obroci trebaju biti dio vaše prehrane, ali “cheat” dani će uništiti sav vaš uložen trud.

Nutricionisti smatraju da se bilo koja dijeta treba pridržavati 90/10 pravila, što znači da 90 posto prehrane treba biti usmjereno isključivo na zdravu hranu, dok preostalih 10 posto mogu biti “cheat” obroci.

Primjerice, ako slijedite plan prehrane koja omogućuje pet manjih obroka tijekom dana, onda ćete tjedno ukupno pojesti 35 obroka. Prateći 90/10 pravilo, tri do četiri obroka tjedno mogu biti vaši “cheat” obroci.

Zašto trebate uvesti cheat meal?

Obrok varanja je puno više od pukog prežderavanja junk hranom. Oni djeluju psihološki, tako da odjednom vaša dijeta postaje izvedivija.

Bez nagrade, držanje stroge dijete iz dana u dan je iznimno teško. Čak i najzagriženiji pobornik strogih dijeta će kad-tad posustati. “Cheat” obrok vam zapravo vraća motivaciju jer se lakše držimo plana zdrave prehrane ako znamo da uskoro dolazi obrok varanja.

Postoji i znanstveni pristup zašto trebamo povremeno pojesti “cheat” obrok. Sve počinje s leptinom, proteinom koji pomaže u regulaciji tjelesne težine tako da utječe na apetit i energetsku ravnotežu organizma.

Mršavljenje

Rigorozne dijete će na kraju dovesti do kalorijskog deficita zbog čega će pasti naša razina energije. Kalorijska bomba koju ste dobili od cheat obroka pomoći će tijelu održavati razinu energije potrebne za nastavak dijete i vježbanja.

Kada trebate pojesti cheat obrok?

Cheat” obrok ne znači da možete pojesti odjednom dvije pizze i tri hamburgera. I oni zahtijevaju neki oblik umjerenosti i kompromis. Zapamtite, vaše tijelo uvijek treba tri bitna makronutrijenata: proteine, ugljikohidrate i masti, za energiju i izgradnju mišića.

Mislite na svoj obrok varanja kao na priliku da uživate u “lošim” proteinima, ugljikohidratima i mastima. Također razmislite da pojedete svoj cheat obrok poslije treninga kada je tijelo spremno da iskoristiti svaku tvar u tijelu, bilo “dobru” ili “lošu”.

Evo i jedan način kako možete koristiti obroke varanja: primjerice, četiri uzastopna dana unosite 1400 kalorija po danu, a zadnja tri dana, uz “cheat” obroke, dodajte još 200 – 300 kalorija po danu. Povremeni pojačani unos kalorija može potaknuti tijelo da sagorijeva kalorije brže, umjesto da mu se omogući prilagodba na režim niskog kalorijskog unosa.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.29 / 5   7

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: dijeta 10%, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Dijeta 10% – mršavljenje bez odricanja

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.