Kako stopala utječu na cijelo tijelo?

stopala-na-plazi

Stopalima osjećamo tlo. Produžetak su naših nogu. S obzirom na vrijeme koje provedemo u kretanju, s pravom ih možemo nazvati osnovom cijelog tijela.

Hod, iako djeluje jednostavno, kompleksan je ciklus pokreta. Jedna noga je stalno u kontaktu s podlogom i nosi cijelu težinu tijela. Druga je ili djelomično na podlozi kao kod laganog hoda ili potpuno odignuta kao kod trčanja. Sve sile koje nastaju u dodiru stopala s podlogom, preko gležnjeva, koljena, kukova prolaze kroz kralježnicu do glave. Stopala s određenim deformacijama i bolovima mogu uzrokovati patološki obrazac hoda što će nepovoljno utjecati na zglobove nogu i kralježnice.

Zdravo stopalo ima tri svoda (luka), dva uzdužna i jedan poprečni svod. Anatomski pravilno postavljeni svodovi osnova su zdravog kretanja koje može utjecati na dobrobit cijeloga tijela.

Iako su u odnosu na ostatak tijela relativno mala, u njima je preko 50 kostiju što je ¼ svih kostiju u tijelu, 60 zglobova i 200 mišića, ligamenata i tetiva koje ih drže na okupu i pokreću.

stopala

Problemi sa stopalima se moraju tretirati. Bolna stopala će vam otežati hodanje, zbog čega ćete smanjiti fizičke aktivnosti. Mnoge bolesti srca i neki oblici karcinoma su direktno povezani sa sjedilačkim načinom života. Spušteni lukovi stopala dovode do nepravilnog prenošenja sila kroz tijelo što dovodi do bolnih koljena, kukova i leđa.

Ponekad se bolna leđa uspješno liječe korekcijom i jačanjem stopala.

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako stopala utječu na cijelo tijelo?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.