Kako stopala utječu na cijelo tijelo?

stopala-na-plazi

Stopalima osjećamo tlo. Produžetak su naših nogu. S obzirom na vrijeme koje provedemo u kretanju, s pravom ih možemo nazvati osnovom cijelog tijela.

Hod, iako djeluje jednostavno, kompleksan je ciklus pokreta. Jedna noga je stalno u kontaktu s podlogom i nosi cijelu težinu tijela. Druga je ili djelomično na podlozi kao kod laganog hoda ili potpuno odignuta kao kod trčanja. Sve sile koje nastaju u dodiru stopala s podlogom, preko gležnjeva, koljena, kukova prolaze kroz kralježnicu do glave. Stopala s određenim deformacijama i bolovima mogu uzrokovati patološki obrazac hoda što će nepovoljno utjecati na zglobove nogu i kralježnice.

Zdravo stopalo ima tri svoda (luka), dva uzdužna i jedan poprečni svod. Anatomski pravilno postavljeni svodovi osnova su zdravog kretanja koje može utjecati na dobrobit cijeloga tijela.

Iako su u odnosu na ostatak tijela relativno mala, u njima je preko 50 kostiju što je ¼ svih kostiju u tijelu, 60 zglobova i 200 mišića, ligamenata i tetiva koje ih drže na okupu i pokreću.

stopala

Problemi sa stopalima se moraju tretirati. Bolna stopala će vam otežati hodanje, zbog čega ćete smanjiti fizičke aktivnosti. Mnoge bolesti srca i neki oblici karcinoma su direktno povezani sa sjedilačkim načinom života. Spušteni lukovi stopala dovode do nepravilnog prenošenja sila kroz tijelo što dovodi do bolnih koljena, kukova i leđa.

Ponekad se bolna leđa uspješno liječe korekcijom i jačanjem stopala.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.67 / 5   3

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu