Gangrena – uzroci, simptomi i liječenje

gangrena

Gangrena je naziv za odumiranje tkiva i posljedičnu infekciju bakterijama. Saznajte više o suhoj, vlažnoj i plinskoj gangreni, simptomima i liječenju.

Uzroci gangrene

Gangrena može zahvatiti bilo koji dio organizma, a najčešće su to donji ekstremiteti, nos, crijeva i pluća.  U ovom tekstu govorit ćemo o bolesti kože i potkožnog tkiva, prvenstveno o gangreni stopala odnosno gangreni noge.

Krvne žile dovode hranjive tvari i kisik do svih dijelova ljudskog tijela, a odvode štetne tvari i ugljikov dioksid. Ako dođe do ozlijede krvnih žila ili zastoja krvi, tkiva više nemaju tvari neophodne za život stanica i dolazi do odumiranja tkiva ili nekroze.

tromb

S obzirom na to da na površini naše kože žive mnoge bakterije, a s drugima smo u neprestanom okruženju, ozlijeđena koža savršeni je ulaz za njihovo razmnožavanje. Prodorom bakterija razvija se infektivna gangrena.

Posebno su ugroženi dijabetičari zbog hiperglikemije (povišena razina šećera u krvi), neadekvatnog osjeta u nogama i arterioskleroze malih žila stopala kojima se i najmanja rana lako pretvori u ulkus koji ne cijeli i nastaje gangrena noge tzv. dijabetičko stopalo – najčešći uzrok amputacija danas.

Pročitajte više o: dijabetesu tipa 1, dijabetesu tipa 2

Kada tkiva zbog loše cirkulacije ili ozlijede ne dobivaju hranjive tvari i kisik, ona odumiru. Tkiva koja odumiru izvrsno su mjesto za razmnožavanje bakterija te nastaje gangrena.

Vrste gangrene

Razlikujemo suhu gangrenu, vlažnu gangrenu i posebno teški oblik vlažne gangrene – plinsku gangrenu.

Suha gangrena

Suha gangrena razvija se najčešće na nožnim prstima (gangrena prsta) zbog lošeg stanja krvnih žila i arterioskleroze u starijih ljudi, zbog dijabetesa te ako dođe do ozeblina. Zbog suženih i začepljenih arterija, tkiva više nemaju dovoljno kisika i dolazi do nekroze (odumiranja tkiva). 

Mrtvo tkivo savršeno je mjesto za razmnožavanje bakterija te ako dođe do infekcije nastupa vlažna gangrena.

Vlažna gangrena

Vlažna gangrena je infekcija oštećene kože i dubljih struktura , uzrokovana različitim anaerobnim bakterijama (razmnožavaju se bez prisutnosti kisika).  Takve bakterije se brzo razmnožavaju i u kratkom vremenu mogu bolesnika dovesti do sepse.

Bakterije uđu kroz oštećenja na koži, najčešće na svježoj ozljedi koja nije adekvatno sanirana, na prerano popucalim kirurškim šavovima ili inficiraju prethodno stvoreno područje suhe gangrene.

Površinske infekcije poput erizipela također mogu dovesti do infekcije anaerobnim bakterijama i vlažne gangrene.

Više o erizipelu pročitajte ovdje.

Plinska gangrena

Plinska gangrena je infekcija koja se jako brzo širi i zahvaća dublje dijelove tijela, čak i mišiće. Uzročnici su joj anaerobne bakterije iz roda Clostridium koje fermentacijom stvaraju plin i neugodne mirise.

Plinska gangrena je po život opasno stanje koje se mora hitno liječiti.

ozljeda-noge

Simptomi gangrene

Suha gangrena nastaje u starijih bolesnika koji imaju loše arterije, najčešće je to gangrena noge. Ona napreduje sporo i mjesecima koža lagano mijenja boju iz blijede zbog nedostatka kisika do crne. Crna boja kože tipičan je znak gangrene i oštro je ograničena od zdrave kože. Dok tkivo odumire javljaju se jaki bolovi. Kad tkivo odumre, gubi se osjet.

Lokalni simptomi vlažne gangrene (na zahvaćenom dijelu tijela, najčešće gangrena noge) su:

 • crvenilo,
 • oteklina,
 • neugodan miris (na trulež),
 • topla koža,
 • gnoj,
 • koža pucketa pod prstima zbog plinskih mjehurića.

Opći simptomi (simptomi cijelog organizma) su:

 • povišena tjelesna temperatura,
 • zimica,
 • tresavica,
 • slabost,
 • umor.

Simptomi plinske gangrene identični su simptomima vlažne gangrene, ali jako brzo napreduju i bolesnik ako se ne liječi, upada u septično, komatozno stanje.

Više o sepsi i simptomima pročitajte ovdje.

Liječenje gangrene

Svaki bolesnik s dijabetesom treba redovno pregledavati svoja stopala kako bi na vrijeme sanirao stvorene rane i spriječio nastajanje kronične rane.

Isto tako, osobe s poznatom arteriosklerozom nogu ili dubokom venskom trombozom se trebaju javiti liječniku zbog promjenjene boje kože ili boli.

Često je za dijagnozu potreban samo klinički pregled, ali pretrage poput RTG, CT-a i MR mogu otkriti skriveni potkožni plin.

Gangrena je teška infekcija i liječenje se mora obaviti u bolnici.

kirurg

Liječenje gangrene iziskuje:

 • debridman rane (čišćenje rane, uklanjanje odumrlog, zaraženog tkiva kirurškim putem da se spriječi širenje infekcije) – u teškim slučajevima amputacija,
 • antibiotik,
 • antitoksin za bakteriju iz roda Clostridium (kod težih infekcija),
 • hiperbaričnu oksigenoterapiju (liječenje kisikom pod povišenim tlakom za teže slučajeve).

Ako ste nedavno imali otvorenu ozljedu i imate povišenu tjelesnu temperaturu, zimicu, tresavicu, slabost, malaksalost te oko rane primjećujete oteklinu, crvenilo i gnoj – hitno se javite liječniku!

Unatoč liječenju, smrtnost od plinske gangrene i dalje je visoka. 

Srećom u razvijenim zemljama zbog dostupnosti zdravstvene skrbi i održavanja higijene na visokom stupnju, teški oblici bolesti su rijetkost. Mislite li da Hrvatska pripada u tu kategoriju?

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.12 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gangrena, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu