Stručno odobrava

,

Kako ispraviti spuštena (ravna) stopala?

spustena-stopala

Spušteno stopalo još se naziva i ravno stopalo ili pes planus koje je stanje u kojem stopalo dodiruje pod punom površinom, umjesto samo vanjskim djelom (kako je slučaj kod normalnog stopala).

Može biti spušteno jedno stopalo ili oba što je češći slučaj.

Svodovi stopala formiraju se u 3. godini kada ojačaju mišići koji ih balansiraju. Stopalo ima specifičan izgled, a formira ga 26 kostiju međusobno povezanih zglobovima.

Osnovni izgled stopala sličan je mostu, kojeg formiraju dva uzdužna i jedan poprečni svod, a same svodove podržavaju raspored kostiju i ligamentarni sustav – zglobne sveze.

Kod spuštenog stopala potrebna je veća unutarnja snaga mišića za stabilizaciju svoda, nego kod normalnog stopala, što dovodi do prijevremenog zamora i bolova.

Svod pruža stopalu gipkost i elastičnost, a jedan je od bitnih uvjeta za normalan hod što potvrđuje i nepravilno trošenje pete cipele kod spuštenih svodova.

Spuštena (ravna) stopala – pregled stopala

Da biste dijagnosticirali pes planus dovoljno je pregledati stopala. Usporedite ih sa slikom niže da biste ustanovili stanje stopala.

stopala

Detaljnija dijagnoza se također može napraviti kod kuće. Umočite dno stopala u obojenu tekućinu (otopinu tinte).

Zatim stanite na bijeli papir punom težinom. Maknite nogu. Na papiru će ostati otisak vašeg stopala.

Ako vidite otisak punog ili skoro punog stopala, znači da imate ravna stopala i da biste trebali poduzeti neke mjere.

ravno stopalo

Spuštena (ravna) stopala – simptomi

Ravno stopalo je blaga deformacija koja najčešće neće izazvati ozbiljnije tegobe.

Većina osoba će prijaviti neki od sljedećih simptoma:

 • brže trošenje obuće koje nastaje zbog nepravilnog hoda,
 • pogrbljeno držanje uzrokovano spuštenim kosturom,
 • pronacija stopala (uvrtanje stopala prema unutra),
 • nelagoda i zamor stopala ili potkoljenica,
 • bol u donjim dijelovima noge,
 • bol u peti,
 • bol u koljenu, u kuku ili u leđima,
 • bol tijekom stajanju u skočnom zglobu,
 • bol s unutarnje strane stopala,
 • oteklina stopala.

Bol u koljenima se javlja zbog nepravilno raspoređene težine koja radi pritisak na hrskavicu zgloba.

S vremenom muskulatura postupno sve više slabi, a to ujedno djeluje na usporenu vensku cirkulaciju i javlja se oteklina stopala i/ili gležnjeva.

Kod odraslih osoba sa spuštenim poprečnim svodovima stopala javlja se bol u prednjem dijelu stopala, koja postupno sve više jača. Ta bol poznata je kao metatarzalgija.

Učestalija je kod žena, a smatra se da je uzrok nošenje obuće s visokom petom. Povišenje peta uzrokuje veće opterećenje prednjeg dijela stopala. Kako bi se to izbjeglo, preporučuje se nošenje obuće s petom do maksimalno 3 cm.

Ortopedski ulošci za spuštena (ravna) stopala

Ortopedski ulošci mogu znatno ublažiti simptome spuštenog stopala. Ulošci se izrađuju po otisku stopala (individualno).

Ortopedski ulošci su neizostavni dio prevencije i terapije spuštenih stopala čija je zadaća podupiranje svodova stopala, rasterećenje točaka najvećeg pritiska i ravnomjerno raspoređivanje opterećenja. 

Postoji više vrsta ortopedskih uložaka koje se izrađuju sukladno željama osobe, namjeni uloška, dijagnozi stopala i vrsti obuće za koju je uložak predviđen. Stoga je dobro posavjetovati se sa stručnom osobom oko odabira istih.

Oni pomažu na sljedeće načine:

 1. podižu stopalo i kosti noge na normalnu visinu,
 2. napravljeni su tako da se pri hodu težina ravnomjerno raspoređuje,
 3. ublažavaju efekte spuštenih stopala kao što su bol u peti, bol u nozi i pogrbljeno držanje.

Ortopedski ulošci za spuštena stopala mogu imati jastučić na peti (petni jastučić) koji smanjuje pritisak na petu i čini nošenje udobnijim.

Zadebljanje koje se nalazi u centralnom dijelu ili prednjem dijelu uloška služi podizanju stopala – svod.

Ulošci se rade od kože ili nekog mekanog materijala kako bi bili udobni i kako bi se prilagodili obući. Također, materijali su visokokvalitetni, testirani i certificirani za potrebnu namjenu i lako se održavaju.

Kada nabavljate ortopedske uloške, imate dvije mogućnosti. Prva je da u specijaliziranoj ortopedskoj radionici naručite uloške – oni će se izraditi po vašoj mjeri i idealno će vam pristajati.

Druga mogućnost je kupiti serijske uloške koji veličinom odgovaraju vašem stopalu (u ljekarni ili trgovini ortopedskih pomagala).

Serijski ulošci nisu rađeni isključivo za vašu nogu kao u prvom slučaju, ali će biti jeftiniji i dobit ćete ih odmah.

Ako ipak želite maksimalno efikasne uloške, razmislite o prvoj opciji.

Ortopedski ulošci ne mogu popraviti svod stopala, već samo smanjuju tegobe izazvane lošim opterećenjem.

Ortopedske cipele za spuštena (ravna) stopala

Ortopedske cipele za spuštena stopala su čvrste i uglavnom su visoki modeli kako bi spriječilo “plesanje” noge tipično kod ravnih stopala. One mobiliziraju skočni zglob i omogućuju pravilan hod.

Imaju ugrađeni ortopedski uložak.

Vježbe za spuštena (ravna) stopala

Korekcija pomoću vježbi je način kojim se kod velikog postotka ljudi može popraviti ili korigirati stanje spuštenog stopala.

Evo nekoliko vrlo efikasnih vježbi koje će ojačati mišiće i ligamente stopala:

 1. Hodajte bosonogi gdje god je moguće – naročito je dobro hodati po neravnim površinama (npr. po šljunku, šoderu ili pješčanoj plaži).
 2. Podizanje predmeta s nogama – u ovoj vježbi ste bosonogi i sjedite. Uzmete nešto što se lagano može dignuti prstima noge (ubrus, olovku, ping- pong lopticu). Obujmite predmet tako da ga držite prstima i stopalom. Dignite nogu s predmetom i držite u toj poziciji 15 sekundi. Ponavljajte vježbu s obje noge. 10 minuta ove vježbe svaki dan jako je korisno.
 3. “Skraćivanje” stopala – svjesnom kontrakcijom unutarnjeg luka stopala cilj je “skratiti” distancu između pete i bazne kosti palca i malog prsta. Kod izvedbe važno je petu držati u neutralnom položaju i ne dopustiti da se prsti dignu s podloge ni da se grče. Diže se samo medijalni svod stopala. Ovom vježbom kontrahirat ćete male mišiće koji pružaju mišićnu potporu luku u unutrašnjosti stopala.
 4. Istezanje listova – važan dio rada na stopalu je stabilnost skočnog zgloba zbog prevencije kolapsa luka i zbog kontrole pronacije stopala (položaj stopala na unutarnjem rubu stopala).

Ravna stopala i sport

Nema ograničenja kad je u pitanju sport. Potrebno je voditi računa o obući, nositi ortopedske uloške u tenisicama ili tenisice prilagođene za ravna stopala.

Bitno je jedino napomenuti da se u slučaju sporta obavezno mora proći pregled specijalista ortopeda ili fizijatra kako bi se propisali potrebni ulošci, kako ne bi u neodgovarajućim ulošcima i aktivnostima tijekom sporta došlo do drugih deformacija i/ili težih ozljeda.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.93 / 5   57

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: spuštena stopala, Ravna stopala, SPUSTENO STOPALO, vježbe za spuštena stopala, vjezbe za ravna stopala, ravna stopala kod odraslih, ravno stopalo, ravna stopala posljedice, spuštena stopala kod odraslih, ravna stopala vježbe, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu