8 glavnih uzročnika bolova u leđima i rebrima

bolovi u ledima

Bol ponekad dolazi kao tupi neugodan osjećaj uzduž veće površine ili kao oštri, nagli osjećaj boli na malom dijelu površine. Ukoliko vjerujete da jedino ozljeda može uzrokovati bolove moramo vas razočarati. Bolove najčešće uzrokuju nepravilne i nezdrave navike koje ponavljamo iznova i iznova. Zato, da bismo se riješili boli u rebrima i leđima moramo se prvo riješiti loših navika.

Statistike su neumoljive: 80% ljudi u nekom trenutku ima probleme s leđima koji se manifestiraju kao bol u leđima, bol u križima, prsima, rebrima ili vratnoj kralježnici.

Loša navika 1 – ne vježbamo

Navodno je Winston Churchill rekao da je njegova tajna dugovječnosti to da se nije bavio nikakvim sportom. Ne znamo je li njemu to pomoglo, ali ne bavljenje sportom (tu prvenstveno mislimo na kretanje i lagani sport, ne na profesionalni) može osigurati dugovječnu bol u leđima.

S druge strane, dobro vježbanje podarit će kralježnici i leđnim mišićima snagu i gipkost. Pogotovo se preporučuju vježbe koje uspravljaju leđa, a kao takve obično se spominju Joga, pilates, aerobik, plivanje, vježbe jačanja leđa poput leđnjaka i sl.

Loša navika 2 – nepravilno, pogrbljeno držanje

Nepravilno držanje stvara pritisak na kralježnicu i deformira ju baš kao što bi se mlado drvo deformiralo da ga stalno držimo nagnutog umjesto da mu dopustimo da izraste uspravno. Loša poza pogotovo je opasna kod mladih u razvoju jer njihova kralježnica se lakše deformira (ali i lakše ispravlja u pravilan položaj). Dugotrajno izlaganje kralježnice neprirodnom položaju posljedično uzrokuje i probleme sa žilama, mišićima i zglobovima.

Pravilno držanje osim što je zdravo, podiže raspoloženje i samopouzdanje, to je dokazano.

Ono što treba napraviti po pitanju držanja je sjediti pravilno, hodati uspravno, ali pritom paziti da su ramena i želudac opušteni jer ako nisu onda znači da se bespotrebno napinju mišići.

Loša navika 3 – naglo i nepravilno dizanje tereta

Ova navika često uzrokuje ozljede u području leđa. Pravilno dizanje teškog tereta izgleda tako da težinu prebacite djelomično i na noge. Skvrčite lagano koljena, primite teret i dižite koliko možete mišićima nogu. Također, leđa moraju kod dizanja biti ravna inače se riskira da je prevelika težina na samo jednom kralješku, to je opasno.

Loša navika 4 – pretilost

Svaki suvišni kilogram pritišće leđa. Držanjem tjelesne mase pod kontrolom oslobađate leđa suvišnog pritiska. Znate kako se savjetuje da vam težina bude unutar granica “normalnog” po BMI indexu? Ako želite sasvim olakšati svojoj kralježnici posao, bilo bi dobro da budete čak i par kilograma ispod te “normalne vrijednosti” .

Loša navika 5 – pušenje

Možda se pitate zašto je pušenje na ovoj listi. Više je razloga. Prvo, pušenje smanjuje protok krvi u tijelu pa tako manje krvi dolazi do diskova čime se ubrzavaju degenerativne promjene. Pušenje cigareta smanjuje apsorpciju kalcija i usporava iscjeljivanje napuknute kosti tako da pušači riskiraju osteoporozu kao i dulji period zacjeljivanja kod fraktura. Ako pušite i ne želite prestati onda barem pijte vitamin C i kalcij čiju važnost objašnjavamo u sljedećem poglavlju.

Loša navika 6 – nedovoljan unos kalcija i vitamina D

Ovi nutrijenti neophodni su za snažne kosti. Ukoliko ih ne unosite dovoljno prirodnim putem, možete probati sa dodacima prehrani koji ih sadrže.

bol-u-ledjima-1

Loša navika 7 – mirovanje onda kada su se bolovi pojavili

Mirovanje kao sredstvo protiv bolova je ispravno onda kada se radi o bolovima uslijed ozljede ili kada je bol prejaka da bismo se normalno mogli kretati. No, ako je uzrok boli ili jedan od uzroka upravo nedovoljno kretanje, onda nam je bolje da se krećemo i onda kada nas boli. Fizička aktivnost poboljšava cirkulaciju prema bolnom dijelu, smanjuje upalu i napetost.

Loša navika 8 – mekan madrac i loš jastuk

Mekan madrac se uvija pod tijelom što može biti udobno, ali nikako nije dobro za kralježnicu. Često se događa da problemi s boli prestaju već kupnjom novog, medicinskog (dovoljno krutog) madraca. Na čemu spavate, to čini veliku razliku.

Anatomski jastuk, da ili ne?

Postoji puno studija koje kažu da je anatomski jastuk bolji i zdraviji od običnog pogotovo kod boli u ramenima, međutim, to nije uvijek tako. Nekim osobama jednostavno ne odgovara anatomski jastuk (autoru ovog članka recimo).

Naš savjet za anatomski jastuk:

Ukoliko ste nabavili anatomski jastuk i ne odgovara vam (sljedeće jutro boli vas vrat ili ste loše spavali), dajte mu priliku još nekoliko dana (možda se samo trebate naviknuti). Ukoliko neugoda i bol ostanu vratite se normalnom jastuku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.13 / 5   45

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u rebrima, bolovi u ledjima i rebrima, bolovi u rebrima, bol u ledjima pri disanju, bol u ledjima pri udahu, bolovi u leđima pri udahu, bolovi u leđima i rebrima, bolovi u ledjima pri disanju, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu