Što su čukljevi i kako ih izliječiti?

cukljevi

Hallux valgus, odnosno čukljevi, su najčešća koštana deformacija u području stopala, a smatra se da je jedan od najvažnijih čimbenika za nastanak ovakve deformacije nošenje uske i neudobne obuće ili obuće s petom. Čukljeve isto tako može uzrokovati artritis, a procjenjuje se i da oko 60 % pacijenata s čukljevima ima člana u obitelji s istom deformacijom.

Čukalj, odnosno koštana izraslina, stvara se na zglobu kod početka nožnog palca, zatim zglob nožnog palca postaje proširen, te se gužva s drugim prstima.

Čukalj ne predstavlja samo estetski već i ozbiljan zdravstveni problem, a ako ga zanemarimo, dugoročno može uzrokovati jake bolove.

Odgovarajuća obuća

Čak i ako nemate čukljeve, odgovarajuća obuća je vrlo bitna za vaša stopala. Ako niste sigurni koje tenisice ili cipele odabrati, upitajte svog liječnika za savjet. Najbitnije je da obuća ne bude pretijesna te da je za barem pola broja veća od vašeg broja noge.

Isto tako, obuća od posebnih materijala, kao što je memory pjena, je sve popularnija i vrlo udobna za nošenje.

Ortopedski ulošci

Ortopedski ulošci djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Oni rade pravilnu raspodjelu pritiska na stopalu i tako pomažu zglobovima noge i kralježnici. 

Jastučići za čukljeve

Ako želite izbjeći operaciju, jastučići za čukljeve su svakako preporučljivi. Oni pomažu razdvajanju prstiju, smanjuju trenje, iritaciju kože i nastanak kurjih očiju. Uvelike smanjuju bolove u području palčane kosti jer smanjuju pritisak na palac.

Gavez za čukljeve

Gavez sadrži alkaloide, tanine, glikozide, sluzi, smole, karotin, eterično ulje i alantoin. Najvažniji sastojak, koji potiče rast stanica u kostima, potkožnom i vezivnom tkivu je alantoin.

Upravo zbog alantoina, gavez je jedan od najboljih prirodnih lijekova za zacjeljivanje, no liječenje ovom prirodnom metodom može potrajati i do godinu dana.

Od gaveza možete napraviti čaj te noge namakati u njemu. Isto tako, na tržištu postoje masti, tinkture i biljne kapi od gaveza.

Oblozi od gaveza veoma su cijenjeni, a jednostavni za pripremu. Sve što je potrebno jest da pomiješate nekoliko žličica osušenog mljevenog korijena gaveza s dovoljno vruće vode da se napravi pasta. Pastu od gaveza zatim namažite na platnene obloge i prislonite na ranu te ponavljajte svaka dva do četiri sata.

S obzirom na to da je teško primjenjivati ovu metodu, zbog zaposlenosti i obaveza, preporučuje se ponavljati tretman s oblozima barem jedan dan u tjednu.

Lijekovi za bolove

Bol kod čukljeva ne mora biti konstantna, no kada nastupi, može biti vrlo neugodna. Ako je bol nepodnošljiva u nekim trenucima, potražite savjet liječnika za korištenje lijekova za ublažavanje bolova, nikako ih nemojte koristiti na svoju ruku.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.19 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu