Stručno odobrava

,

Bol u gležnju – uzroci, simptomi i liječenje

ankle-pain

Većina problema koji nastaju u zglobu gležnja posljedica su anatomskih promjena ili ozljeda struktura zgloba koje nisu liječene na pravi način te nakon mnogo godina počinju stvarati problem.

U nekim slučajevima može biti riječ o sistemskom poremećaju.

Dijabetičarima se preporučuje pregled stopala barem dva puta godišnje, uz dodatnu procjenu živčanog i žilnog integriteta.

Bolovi u gležnjevima na nogama se mogu pojaviti kod bilo koga, neovisno o životnoj dobi. 

Zglobovi stopala sa svojim spojem za kosti potkoljenice djeluju kao jedna funkcionalna cjelina (zglob), čime omogućuju vrlo složenu mehaniku gibanja stopala.

Gležanj je donji, prošireni dio potkoljenice. Oblikuju ga dva koštana izbočenja. Sastoji se od mreže kostiju, ligamenata, tetiva i mišića.

Izuzetno je važan zglob, a riječ je o zglobu koji nosi težinu cijelog tijela, odnosno prenosi ju na zglobove i svodove stopala. 

Ako osjećate blagu bol u unutarnjem ili vanjskom dijelu gležnja, nema razloga za brigu. Kućna njega može biti sasvim dovoljna, ali treba znati da za otklanjanje boli treba više vremena za zglob gležnja, nego kod nekih drugih zglobova u tijelu.

Bolovi u zglobovima nogu nisu neobična pojava, pogotovo ako se osoba bavi poslom koji zahtijeva dugotrajno stajanje ili hodanje. 

Nakon radnog vremena je (neovisno o kilaži osobe) moguće uočiti otečene zglobove uz popratnu bol. 

Ako je bol u gležnju snažna i ne prestaje nakon 5 dana te vam se čini kako se simptomi pogoršavaju – javite se liječniku bez odgađanja. 

Bol u gležnju – uzroci 

Ozljeda bilo koje kosti, ligamenata ili tetive u gležnju može uzrokovati bol.

Najčešći uzrok boli je uganuće gležnja koje se javlja prilikom izvrtanja gležnja preko stopala, npr. kada se spuštate niz stepenice i “krivo stanete”. Ujedno je to i najčešća ozljeda u sportaša.

Uganuće je ozljeda ligamenata koji podupiru gležanj. Ozljeda se obično događa kada se gležanj iskrene i stopalo se okrene prema unutra (inverzija stopala). Zglob je u kratkom vremenu natečen, a oteklina može prijeći i u stopalo. Bol se pojačava i pri samom pokušaju pokreta zgloba te je prisutno značajno ograničenje pokretljivosti zgloba zbog velike otekline zgloba i hematoma (podljev krvi).

Uganuće može biti blago, uzrokujući samo umjerenu bol, ali i takvo da dovodi do nemogućnosti hoda i izrazite bolnosti.

Istegnuće jest najblaži stupanj ozljede, zatim slijedi puknuće ligamenata te potpuno puknuće svih ligamenata koji podupiru zglob gležnja (talofibularni i kalkaneofibularni).

Ostali uzroci boli u gležnju su:

 • tendinitis – upala tetive koja nastaje kao posljedica duljeg prekomjernog fizičkog opterećenja ili iritacije, uzrokuje bol i osjetljivost, češće se javlja u zglobovima ramena, lakta i koljena, no moguće je zahvatiti tetive bilo kojeg zgloba u tijelu.
 • puknuće Ahilove tetive – najsnažnija je tetiva u ljudskom tijelu, obično nastaje neizravnim djelovanjem sile (naglo i pretjerano napinjanje već napete tetive, nagle kretnje stopala prema gore koje je prethodno bilo maksimalno svinuto prema dolje ili nagle neočekivane kretnje stopala prema gore) ili degenerativnim promjenama prilikom starenja, u trenutku ozljede osoba osjeti snažnu bol uz popratni zvuk “pucanja”.
 • fraktura zgloba – relativno je česta pojava, ne samo kod tjelesno aktivne populacije i sportaša, već i kod opće populacije, do prijeloma gležnja najčešće dolazi prilikom izvrtanja zgloba prema unutra ili prema van (inverzijsko ili everzijsko uganuće gležnja), javljaju se uslijed prometnih nesreća, padova, udaraca teškim predmetom, “krivih koraka” ili zbog preopterećenja gležnja, javit će se jaka pulsirajuća bol, oticanje, hematom na mjestu frakture, osjetljivost na dodir, nemogućnost stajanja i provođenja aktivnosti na nozi, odnosno podnošenja težine na ozlijeđenom gležnju.
 • giht – može se razviti uslijed povećanog unosa mokraćne kiseline u organizam, smanjenog izlučivanja ili kombinacijom tih čimbenika, javlja se napadaj i upala, obično jednog zgloba, kod koje intenzivna i jaka bol nastupa naglo te je praćena otokom i crvenilom zgloba (ponekad uz povišenu tjelesnu temperaturu), uglavnom zahvaća zglob nožnog palca, no može biti zahvaćen svaki zglob na tijelu.
 • osteoartritis – kronična, progresivna degenerativna bolest zglobova kojoj je osnovni uzrok propadanje zglobne hrskavice, javlja se lokalni umor te bol u i oko zahvaćenog zgloba.
 • reumatoidni artritis – upalna bolest vezivnog tkiva koje se najviše očituje na zglobovima, javlja se jutarnja ukočenost u zglobovima, bol i oteklina zahvaćenih zglobova.

Bolovi u gležnju većinom su posljedica nespretnog doskoka, međutim mogu se pojaviti i prilikom nespretnog koraka ili ustajanja nakon dugotrajnog sjedenja. U svakodnevnom životu najčešće dolazi do te situacije prilikom silaska s veće visine, primjerice kada se promaši stuba prilikom silaska. Nerijetko se događa da osobe nakon dugotrajnog sjedenja osjete probadajuću bol u skočnom zglobu. 

bol u gleznju
Foto: Photospin

Upala tetive gležnja (upala tetive u stopalu) se naziva tendinitis. Do tendinitisa dolazi prilikom prevelikog napora tijekom neke aktivnosti.

Većinom je riječ o problemu s kojim se suočavaju profesionalni sportaši i rekreativci. Bolovi u gležnju kod trčanja većinom su uzrokovani tendinitisom. 

Simptomi tendinitisa su: 

 • uporni bolovi koji mogu trajati ili se povremeno vraćati čak i kada tetiva nije bila izložena naporima, 
 • blaga otečenost zgloba, 
 • neosjetljivost zgloba ili peckanje unutar zgloba, 
 • bolnost zgloba ili područja oko zgloba.

Javite se liječniku ako simptomi ne popuste tijekom 7  dana. 

Ligamenti gležnja

Za stabilnost gležnja s bočne strane, zaslužne su dvije skupine ligamenata.

Ligamenti lateralne strane gležnja – riječ je o 3 ligamenta s lateralne strane gležnja. Ti ligamenti sprječavaju inverziju gležnja (kada se taban okreće prema drugom stopalu/prema unutra) i prednji pomak talusa (gležanjske kosti).

 • Ligament talofibulare anterius – ligament koji spaja lateralni maleol i lateralnu stranu calcaneusa.
 • Ligament talofibulare posterius – ligament koji spaja lateralni maleol i processus posterior tali.
 • Ligament calcaneofibulare – ligament koji spaja lateralni maleol sa stražnjim lateralnim dijelom calcaneusa.

Ligamenti medijalne strane gležnja – riječ je o mreži ligamenata koji su znatno jači i čvršći od ligamenata s vanjske (lateralne) strane koji pomažu u ograničavanju kretanja u skočnom zglobu. Sprečavaju everziju gležnja (kada se taban okreće prema van) i lateralni pomak talusa (gležanjske kosti).

Dijagnosticiranje uzroka boli u gležnju

Tijek postavljanja dijagnoze ovisi o tome je li bolnost uzrokovana ozljedom ili se postepeno pojavila bez jasnog uzroka.

Većinom se za detektiranje problema koriste slikovne pretrage (RTG, MR), no u nekim slučajevima mogu biti potrebni i laboratorijski testovi krvi (reumatoidni artritis)

glezanj
Foto: Photospin

Bol u gležnju – liječenje

Liječenje boli u gležnju ovisi o tome čime je bol uzrokovana. U nekim slučajevima su dovoljne kućne metode samopomoći, dok u drugim slučajevima liječenje uključuje terapiju lijekovima te povremene odlaske na fizikalnu rehabilitaciju.

Mjere samopomoći koje vam mogu pomoći u slučaju boli su: 

 • namakanje nogu u toploj kupki – toplina vode pomoći će vam relaksirati mišiće stopala, noge je u vodi potrebno držati oko 15 minuta. Kupki možete dodati mirisnu sol, ali i običnu sol jer sol ima antibakterijski i antigljivični učinak. 
 • vježba teniskom lopticom – teniska loptica je odlično rješenje kada je u pitanju upala tetive, rolajte tenisku lopticu uz pomoć tabana gore-dolje.
 • led – led ima isti učinak kao i rolanje loptice pod stopalom. Osim toga hladnoća može pomoći kod ublažavanja upale.
 • masaža stopala – potiče cirkulaciju i smanjuje napetost. Za masažu stopala možete koristiti losion za tijelo, kremu za ruke ili bilo što drugo što vam se čini pogodnim za njegu kože. Masirajte cijela stopala, a ne samo dio stopala na kojem osjetite bol. 
 • istežite gležnjeve – kružite gležnjevima u jednu pa u drugu stranu po 10 puta, stopala nakon toga zategnite prema sebi pa opustite – vježbu je potrebno ponoviti 10 puta. Ovakav tip vježbe će vam pomoći kako biste smanjili napetost u zglobu te kako biste ojačali mišiće zgloba.

Predlažemo vam da pogledate video vježbe Dr. Jo.

Liječnika posjetite u slučaju sljedećeg: 

 • ako imate prijelom kosti, 
 • ako ne možete hodati ili se osloniti na ozlijeđeno stopalo, 
 • ako imate snažne bolove koji ne popuštaju niti nakon primjene analgetika, 
 • ako je gležanj izrazito natečen, uz prisutnost hematoma (podljeva krvi).
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.43 / 5   44

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolovi u gležnju, bol u gležnju, bolovi u gleznjevima, bol u gležnjevima, bolovi u stopalima gležnjevima, glezanj bolovi, bol u zglobu noge, gležanj stopalo bol, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu