Stručno odobrava

,

Bol u stopalu – uzroci i liječenje

bol-u-stopalu

Bol se može javiti na bilo kojem dijelu stopala, od prstiju na nogama sve do Ahilove tetive koja se nalazi na stražnjoj strani pete.

Ponekad bol u nozi predstavlja samo smetnju, a ponekad je ona ozbiljna, pogotovo ako se javlja kao rezultat ozljede ili kronične bolesti

Bol u stopalu je neugodna i specifična bol koja često uzrokuje poteškoće pri kretanju. Često se javlja kao sindrom prenaprezanja.

Više o uzrocima boli u stopalu pročitajte u nastavku članka. 

Stopalo se sastoji od 26 kostiju koje su međusobno povezane u zglobovima.

Građom je slično mostu, kojeg formira nekoliko uzdužnih i poprečnih svodova koje pridržavaju mišići stopala i potkoljenice. Kada je snaga mišića stopala u ravnoteži sa silama opterećenja – stopalo ima normalnu i neometanu funkciju.

Ono nosi težinu cijelog tijela te omogućava stajanje i hodanje.

S vremenom je veliki broj deformacija nastao upravo zbog obuće koja je sve uža i sve više tijekom dugotrajnog nošenja uzrokuje deformacije koje ometaju normalnu funkciju. Također, veliki utjecaj ima i prenaprezanje, kako zbog neadekvatne obuće i pokreta tijekom nošenje iste, tako i zbog velikih opterećenja na stopalo.

Promjene na stopalu su najizraženije na prednjem dijelu stopala koji je ujedno i najosjetljiviji. Bol prednjeg dijela stopala najčešće je uzrokovana oštećenjem živaca između prstiju ili živaca između zglobova kostiju donožja (metatarzalne kosti) i prstiju.

U današnje vrijeme jedna od glavnih tegoba na stopalu je čukalj ili haluks valgus (hallux valgus), odnosno deformacija palca. Ta deformacija može biti urođena ili nastati zbog dugotrajnog nošenja neprikladne obuće.

Bolna stopala posljedica su djelovanja više faktora o kojima ćemo malo više govoriti u ovom tekstu. Smatra se da 17 % do 42 % odrasle populacije pati od neke vrste boli u stopalima, što ovisi o načinu života, radu i navikama. 

Australski znanstvenici Odjela za podijatriju i Instituta za neuroznanosti i istraživanje muskulature, Fiona Hawke i Joshua Burns, skupili su dostupnu literaturu i objasnili mehanizam nastanka bolesti u stopalu.

“Ljudi koji su prijavili bol u stopalima kod liječnika su se u 25.6% slučajeva žalili na područje luka stopala, a u 15.9% slučajeva na područje palca. U 20.2% slučajeva su se žalili na metatarzalno područje, malo prije područja nožnih prstiju, a u 15.5% slučajeva su se žalili na područje pete”.

Kod manje jake boli u nogama obično je dovoljno mirovati. Kod jače boli potrebna je liječnička pomoć.

Ako se ne liječe, neke vrste boli na nozi mogu dovesti do nepovratnog oštećenja ili čak dugotrajnog invaliditeta.

osteoartritis stopala
Foto: Photospin

Vrste bolova i nelagode u stopalu

Kako biste što lakše prepoznali potencijalni uzrok boli ili nelagode u svom stopalu, pozabavili smo se lokalizacijom bolova te složili potencijalne uzroke bolova.

Nipošto nemojte sami pokušavati odgonetnuti uzrok svoje boli te se liječiti.

Premda simptomi mogu biti jednaki simptomima druge osobe – to ne znači da je ozljeda u jednakom stanju ili da se treba jednako tretirati.

Trnci u nogama i stopalima javljaju se kao posljedica dugotrajnog sjedenja, stajanja ili ležanja. Ako trnci nisu uvjetovani dugotrajnim boravljenjem u nekom položaju, postoji mogućnost da je u pitanju oštećenje živca.

Utrnulost predstavlja smanjen i neobičan osjet u stopalu. Prolaps diska u lumbalnom dijelu kralježnice najčešći je uzrok trnjenja stopala, a čest uzrok mogu biti i druga degenerativna oštećenja diska (išijas).

Razlog oštećenja živca može biti pritisak na živce uz kralježnicu zbog kojeg se ponekad javlja žarenje u stopalima. Ako pak imate osjećaj ”mravljenja” u stopalima – vjerojatno se radi o lošoj cirkulaciji.

Ako želite znati više o trncima, preporučujemo čitanje članka – Trnci u rukama, prstima, nogama, stopalima i na ostalim dijelovima tijela!

Bolovi u stopalu sa strane, odnosno u bočnoj regiji, najčešće su posljedica burzitisa – stvaranja vrećica koje sadrže sinovijalnu tekućinu. Sinovijalna tekućina je odgovorna za smanjenje trenja prilikom kretanja zglobova, a vrećice ispunjene ovom sluzavom tekućinom se mogu upaliti i izazivati bol.

Burzitis u području stopala (i pete) česta je pojava i može stvarati poteškoće pri nošenju obuće.

Bolovi u sredini stopala s gornje i donje strane mogu biti posljedica uganuća zgloba, prijeloma neke kosti ili pak istegnute plantarne fascije, odnosno vezivnog tkiva koje se proteže s donje strane stopala.

Grč u stopalu može se javiti kao posljedica nošenja neudobne i tijesne obuće, predugog stajanja, sjedenja ili nekretanja pa sve do mišićne napetosti koja je uzrokovana pretjeranim treniranjem ili pak nedostatkom magnezija u organizmu.

Skupina australskih znanstvenika i liječnika je okupila skupinu od 80 ispitanika kako bi saznali koliko njih pati od noćnih grčeva u nogama, jesu li potražili pomoć liječnika te jesu li se sami pokušali liječiti. 

Znanstvenici su skupili rezultate ispitivanja te zaključili: “Prosječna dob u kojoj su se prvi put javili noćni grčevi je bila 50 godina, a bol je opisana kao neizdrživa i jaka. Ispitanici su opisali 49 načina na koje su se pokušali sami izliječiti, a 68 % ih je bilo beznačajno. Skoro svi ispitanici su u nekom trenutku zatražili pomoć liječnika, obično nakon što im “domaća” terapija nije pomogla“.

Ovi rezultati pokazuju važnost pravilne komunikacije s liječnikom kako bi se što prije došlo do rješenja ili olakšavanja simptoma. Većina lijekova kućne radinosti nije imala veliku ulogu u smanjivanju boli i prestanku javljanja noćnih grčeva. 

Ako primijetite otečena stopala koja se nakon pritiska prstom ne vraćaju u prvobitni položaj, već ostaju udubljena, potražite hitnu pomoć – moguće je da se radi o edemu.

Nakupljanje intersticijske tekućine ili edem u stopalima je vrlo česta pojava u poodmakloj trudnoći, prilikom neke infekcije ili zbog prestanka rada bubrega. 

edem
Foto: Photospin

Desno stopalo karakterističan je prikaz edema – odnosno nakupljanja tekućine.

Uzroci boli u stopalu

Najčešći uzročnik boli u stopalu su loše cipele (ne odgovaraju vašoj nozi). Česti medicinski razlozi su bolesti poput artritisa i dijabetesa.

Česti uzročnici su:

Tendinitis Ahilove tetive

Sindrom je prenaprezanja tetive koja povezuje mišiće stražnje strane potkoljenice i petnu kost. Nastaje zbog ponavljanog ili snažnog naprezanja tetive koja se hvata za petnu kost, a koristi se kada hodate, trčite i skačete.

Tegobe obično počinju kao blaga bol ili zatezanje u stražnjem dijelu stopala ili iznad pete; nakon trčanja ili neke druge sportske aktivnosti.
Jača bol može se javiti nakon dugotrajnog trčanja ili penjanja stepenicama. Osobe često navode i jutarnju osjetljivost ili ukočenost, što se obično povlači razgibavanjem ili nekom lakšom aktivnosti.

Plantarni fascitis

Jedan je od najčešćih uzroka boli u stopalu, odnosno u peti. To je upala plantarne fascije (tvrde vezivne strukture) koja se proteže od prstiju, duž donjeg dijela stopala te se hvata za donji dio petne kosti. Plantarna fascija podupire svod stopala.

Nastaje zbog stresa i opterećenja pa na fasciji nastaju sitna oštećenja, napreže se i dolazi do razvoja upale.

Dolazi do jake probadajuće boli u području pete koja se javlja pri prvim koracima nakon ustajanja i popušta hodanjem. Zatim se ponovo može javiti nakon dužeg sjedenja ili mirovanja.

Burzitis

Burzitis nastaje kada se upali burza smještena iza petne kosti. Upala sluzne vrećice iza petne kosti može biti posljedica hodanja, trčanja ili skakanja. Česta je kod sportaša, osobito trkača.

Često se zamjeni za tendinitis Ahilove tetive, ali ova dva sindroma prenaprezanja se mogu javiti u isto vrijeme.

Kao glavni simptom, navodi se bol u peti i stražnjem dijelu stopala koja može biti stalna ili se javiti samo na pritisak pete. Ostali simptomi mogu biti: oticanje stražnje strane stopala/pete, bol pri osloncu na petu (pri trčanju ili hodu), ukočenost pete, crvenilo i/ili toplina kože stražnje strane pete i ograničene kretnje.

Često se zna javiti i osjećaj neudobnosti cipela.

Zatražite liječničku pomoć ako:

 • vidite ili osjetite da vam je pukla kost,
 • ne možete hodati ili staviti težinu na stopalo,
 • imate izrazito jake bolove s popratnim oticanjem,
 • ste dijabetičar i imate ranu koja ne zacjeljuje.

Kućno liječenje bolnog stopala

Svaka bol koja se javi u području stopala i traje duže od 6 dana (ili se pogoršava) zahtijeva pregled liječnika.

Liječenje bolnog stopala ovisi o uzroku. Nažalost odmor i određene vježbe neće pomoći kod svih vrsta boli u stopalu. Ponekad je za otklanjanje bolova potrebna fizikalna terapija uz primjenu pojedinih lijekova.

Napominjemo još jednom – nemojte olako shvaćati bolove u stopalima, već posjetite liječnika. Čak i ako se radi o bezazlenoj vrsti boli koja je posljedica istegnuća, liječnička potvrda je bitna kako bi se izolirali drugi potencijalno opasni uzroci boli koji mogu dovesti do disfunkcije stopala. 

Savjetujemo vam da pogledate video u kojem se nalaze jednostavne vježbe koje će vam pomoći u očuvanju zdravlja i funkcionalnosti stopala. 

Redovite kupke ljekovitim biljem mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije. U kupku dodajte žlicu osušenih listova ružmarina te ostavite pet minuta kako bi se otpustila ljekovita svojstva. Pored tog lavora, imajte još jedan s hladnom vodom. U toploj vodi noge možete držati 5 minuta, a u hladnoj po 1 minutu. Ponovite postupak nekoliko puta, a nakon toga obrišite noge ručnikom. 

Eterično ulje ružmarina je odlično za opuštanje umornih i bolnih stopala. U kombinaciji s uljem peperminta ili eukaliptusa djeluje još bolje, a osim protiv boli, ružmarinov miris djeluje opuštajuće na psihu. 

Ako ste se ozlijedili prilikom kretanja, a ne radi se o težoj ozljedi, onda možete:

 • zaštititi stopalo tako da mirujete i da ga rasteretite svakog napora,
 • odmarate kako bi stopalo zacijelilo,
 • stavite led ili vrećicu smrznutog graška na otečeno područje,
 • kompresija – upotrijebite zavoj kako biste smanjili opterećenje na zglob,
 • podignuti nogu iznad razine srca (u ležećem položaju), a tako će se smanjiti oteklina.

Masirajte stopala svakog dana ili zamolite nekoga stručnoga da to čini umjesto vas. Masaža će olakšati tegobe i bolove, a pritom i poboljšati cirkulaciju.

Nosite udobnu obuću. Ako volite nositi cipele s visokom petom, investirajte u neke koje osim što lijepo izgledaju, imaju i anatomske jastučiće te su izrađene od prirodnih materijala.

Hranite se zdravo, nastojte jesti namirnice koje su bogate magnezijem (zeleno povrće, nerafinirane žitarice, orašaste plodove, sjemenke bundeve, bademe, kikiriki, sjemenke suncokreta, grašak, grah, kakao, sitnu plavu ribu, acidofil, crveno meso te tamnu čokoladu).

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Edem (2014). MSD – priručnik simptoma bolesti
 2. Han Kim, K. (2018). Foot Pain. MedicineNet.com.
 3. Blyton, F., Chuter, V., Burns, J. (2012). Unknotting night-time muscle cramp: a survey of patient experience, help-seeking behaviour and perceived treatment effectiveness. J Foot Ankle Res. 2012; 5: 7. doi: 10.1186/1757-1146-5-7.
 4. Hawke, F., Burns, J. (2009). Understanding the nature and mechanism of foot pain. J Foot Ankle Res. 2009; 2: 1. doi: 10.1186/1757-1146-2-1.

Ocijenite članak

4.18 / 5   55

Foto: Photospin

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bol u stopalu, bolovi u stopalima, bolovi u stopalu, bol u stopalu odozgo, bol u stopalu odozdo, bol u stopalima, bolovi u peti i stopalu, bolno stopalo, bol u tabanu, stopalo, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu