Stručno odobrava

,

Kako poboljšati cirkulaciju u nogama?

cirkulacija-nogu-1

Osjećate li umor ili bolove u nogama? Stopala su vam hladna, a noge “teške”?

Sve češće osjećate trnce ili grčeve u nogama? Ne možete zaspati zbog osjećaja hladnoće u stopalima?

Oslabljena cirkulacija problem je s kojim se sve više ljudi susreće u svakodnevnom životu. Osim što uzrokuje nelagodu, slaba cirkulacija nogu može dovesti i do ozbiljnih zdravstvenih problema.

U tijelu odrasle osobe cirkulira 4 – 5 litara krvi. U svakom trenutku se u venama nalazi oko 85 % ukupne krvi, što daje značaj na važnost venskog sustava.

Krvotok čovjeka sastoji se od arterija i vena. Arterije izlaze iz srca i nose životno važni kisik i hranjive tvari prema periferiji tijela (do stanica u tijelu).

Vene polaze od periferije, gdje nakon izmjene plinova venska krv ostaje bez kisika i obogaćena je ugljik dioksidom, koji se mora eliminirati iz organizma. Zbog toga, venska krv cirkulira u pravcu srca i dolazi u pluća gdje se opet obogati kisikom.

Vene omogućuju normalnu cirkulaciju krvi suprotno jakoj gravitacijskoj sili, što je posebno izraženo u venama donjih ekstremiteta (noge). 

Podjela venskog sustava donjih ekstremiteta/nogu:

 • površinske vene,
 • duboke vene.

Površinske vene uglavnom služe za cirkulaciju venske krvi kad sjedimo, ležimo ili stojimo. Duboke vene imaju jednu vrlo važnu ulogu – transport venske krvi u donjim ekstremitetima.

Mnogi ne znaju da je slaba cirkulacija (u cijelom tijelu) posljedica umora i iscrpljenosti organizma.

Slaba cirkulacija u nogama – uzroci

Do slabe cirkulacije dolazi uslijed nakupljanja masnoće na unutarnjoj strani krvnih žila, kao i zbog oslabljene elastičnosti arterija i vena što otežava protok krvi kroz čitav organizam.

Masne čestice koje “putuju” krvlju (kolesterol, trigliceridi, lipoproteini) su neophodne za prehranu tkiva, no neke mogu biti štetne te ako su prisutne u previsokoj koncentraciji dovode do formiranja masnih plakova (ateroma) na unutrašnjoj stijenci krvnih žila.

Osim masnih čestica, oštećenjima krvnih žila pogoduju i drugi čimbenici poput oštećenja unutarnjeg arterijskog sloja visokim tlakom ili prisutnošću toksičnih čestica u krvi (nikotin).

Loša cirkulacija u nogama također je simptom različitih bolesti (koje dovode do sužavanja arterijskih žila ili stagnacije krvi u venama), a to su: šećerna bolest (dijabetes), ateroskleroza, tromboflebitis ili proširene vene.

Slaboj cirkulaciji pridonosi sjedilački način života, odnosno uredski posao. 

Osim toga, doprinose i poslovi koji zahtijevaju dugotrajno stajanje

Nedostatak tjelovježbe, masna i zašećerena hrana koja oskudijeva vlaknima, pušenje te pretjerana konzumacija alkoholnih pića i kofeina mogu samo pojačati probleme slabe cirkulacije u nogama.

slaba-cirkulacija

Simptomi slabe cirkulacije u nogama

Najčešći simptomi slabe cirkulacije u nogama su prije svega hladne noge i stopala, česti trnci ili grčevi koje možete osjećati tijekom cijelog dana, otežane i bolne noge te osjećaj “umora”.

Problemi slabe cirkulacije na žalost ne staju ovdje, već se mogu javiti i opća iscrpljenost tijekom dana ako je uzrok umor ili stres), glavobolje i zadržavanje vode u nogama.

Slabu cirkulaciju nerijetko može pratiti i plava (cijanotična) koža na području nogu, kvržice u krvnim žilama i proširene vene.

Moguća je pojava grčeva tijekom spavanja ili dugotrajnog mirovanja (u nepromijenjenom položaju).

Ako primijetite slabu cirkulaciju, poželjno je poduzeti sljedeće mjere kako biste se poštedjeli ozbiljnih zdravstvenih problema poput:

Kako poboljšati cirkulaciju krvi u nogama?

Neki od načina na koje možete povratiti zdravlje svojim nogama su:

 1. Zdravo se hranite – izbacite nepotrebne masnoće, jedite više voća i povrća, pijte 5 – 8 čaša vode dnevno, jedite namirnice bogate vlaknima i smanjite konzumaciju soli. Uravnotežena prehrana koja osigurava optimalne omjere hranjivih tvari (posebno masti) temelj je dobrog funkcioniranja organizma, a time i dobre cirkulacije.
 2. Održavajte razinu masnoća i kolesterola u zadanim granicama.
 3. Unosite vitamine C i E  jer pomažu povećati cirkulaciju krvi u cijelom tijelu.
 4. Više se krećite – kratke šetnje idealne su za poboljšanje cirkulacije, a preporučuje se hodanje na kraćim relacijama umjesto vožnje automobilom.
 5. Provjeravajte krvni tlak svakodnevnim mjerenjem.
 6. Koristite proizvode za poticanje cirkulacije – prirodni sastojci poput mente, mentola i eukaliptusa koji potiču cirkulaciju i mogu vam pomoći, osobito ako veći dio dana sjedite ili stojite na jednom mjestu. 
 7. Smanjite konzumaciju kofeina iz kave ili čaja, alkoholnih pića i nikotina iz cigareta jer sužavaju krvne žile i utječu na protok krvi krvnim žilama (pa i samu cirkulaciju).
 8. Bavite se sportom – poželjni su brzo hodanje, aerobik, grupni sportovi, ali i trčanje. Ako imate problema s bolovima u zglobovima, što vam onemogućava vježbanje, naša je preporuka da potražite bandaže koje vam mogu pomoći.
 9. Masaža – kružnim pokretima masirajte noge prije spavanja. Kratkotrajno olakšanje pružit će vam i 5-minutna masaža nogu u uredu.
 10. Nosite preventivne čarape za vene (70 – 140 dena)one pružaju koži mikro-masažu i tako poboljšavaju cirkulaciju. Vršeći pritisak na nogu, preventivne čarape pomažu da se smanji promjer vena, a posljedično se povećava brzina protoka krvi i smanjuje venski pritisak. 

Dodatni načini za poboljšanje cirkulacije

 • Hidroterapija predstavlja naizmjenično tuširanjem toplom i hladnom vodom, pritom pazeći da voda ne bude niti prevruća niti prehladna. Ovom metodom tijelu ćemo priuštiti manji šok te će se protok krvi ubrzati kako bi se dijelovi tijela izloženi hladnoj vodi ugrijali.
 • Kapilaroterapija je vježba za kapilare koja se izvodi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama. Tijelo se polegne na ravnu površinu, a ispod vrata se stavi tvrdi jastuk ili zamotani ručnik. Podignute ruke i noge sa stopalima paralelnim s podom zatim najviše 3 minute “tresemo”. Vježba se koristi kao zamjena za trčanje, a da pritom ne opterećuje srce i zglobove, čineći je pogodnom za sve uzraste.
Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.75 / 5   51

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cirkulacija, cirkulacija u nogama, slaba cirkulacija u nogama, slaba cirkulacija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu