Stručno odobrava

,

Bolovi u nogama – uzroci i liječenje

Bolovi u nogama mogu biti od slabijeg osjećaja umora pa sve do osjećaja “duboke” boli i probadanja.

Obično su posljedica manjih ozljeda te su kao takvi odmah prepoznati i uglavnom se mogu tretirati kod kuće.

Ipak, u nekim slučajevima je riječ o ozbiljnom zdravstvenom stanju koje uzrokuje bolove u nogama.

Bolove u donjim ekstremitetima ne smijete ignorirati, čak ni ako nisu jaki i ako nalikuju “ubodima iglica”. Zanemarivanje bolova može dovesti do velikih problema ili komplikacija jer može ukazivati na neke bolesti i potrebu za liječenjem uzroka.

Primjerice, bolovi uz popratni simptom grčeva može biti jasan znak vaskularne bolesti (upale ili slabosti vena i arterija koje uzrokuje nakupljanje masnih naslaga unutar krvnih žila).

Inače, najčešći uzročnici boli u nogama su disfunkcionalnosti krvnih žila i živaca donjih ekstremiteta.

Često osjećamo bol u nogama zbog nekih vanjskih uzročnika, npr. kada dugo hodamo ili mnogo vremena provodimo stojeći na jednom mjestu.

Bolova u nogama – uzroci

Bolovi u nogama – dugotrajno sjedenje ili stajanje

Bolovi u nogama obično su posljedica dugotrajnog sjedenja ili stajanja.

Kod sjedenja, a pogotovo sjedenja s prekriženim nogama, cirkulacija s vremenom slabi. Ukočenost i držanje nogu u jednom položaju tijekom radnog vremena posve prirodno vodi do boli u mišićima koja s vremenom postaje sve jača i stalno/češće prisutna.

Isto se događa i kod stajanja, no tu dolazi i do prevelikog opterećenja na zglobove i mišiće.

Dugotrajnim sjedenjem i/ili stajanjem se, osim boli i nogama, može javiti i bol u donjem dijelu leđa upravo zbog pretjeranog opterećenja kralježnice i ostalih struktura.

Bolovi u nogama – bolesti vena

Bolest vena je vrlo česta, a događa se kada krv ne teče pravilno prema srcu te tada dolazi do velikog pritiska u nogama, zadržavanja krvi i širenja vena.

Proširene vene najčešće pogađaju upravo osobe koje previše sjede ili stoje, a mogu se javiti i zbog viška kilograma, šećerne bolesti ili srčanih oboljenja.

Vene se tada šire, postaju plavkaste, izbijaju na površinu te su popraćene bolovima i grčevima u nogama. Također, može se javiti i otok, crvenilo i osjećaj peckanja.

U naprednom slučaju dolazi do venske tromboze, koja može biti opasna po život.

Duboka venska tromboza je zgrušavanje krvi i stvaranje tromba u dubokom venskom sustavu nogu. Ona je česta u potkoljenici, ali se može formirati i u venama natkoljenice.

Od simptoma su prisutni: bolovi u listu noge (ispod koljena), mogući i u bedru, osjetljivost noge, oteklina i crvenilo.

Bolovi u nogama – išijas

Ako su bolovi u nogama dugotrajni, može se raditi o išijasu, do kojeg dolazi uslijed upale zglobova i oštećenja ligamenata.

Išijas se odnosi na bol koja se širi na putu bedrenog živca koji kreće od donjeg dijela leđa preko glutealne regije, sve do noge, odnosno stopala.

Najčešće se pojavljuje kada kost na kralježnici pritišće dio živca. Kralježnični disk u svom normalnom položaju ne dolazi u kontakt sa živčanim strukturama, ali u slučaju išijasa on je prolabirao (iskliznuo iz svoj položaja čime tlači živac).

To stanje uzrokuje upale, bolove i često utrnulost u zahvaćenoj nozi te moguće grčeve.

Više o simptomima i liječenju išijasa možete pročitati ovdje.

Bolovi u nogama – neprikladna obuća

Nošenje neadekvatne obuće kao što su visoke potpetice ili tijesna obuća može uzrokovati bolove. Visoke potpetice stvaraju preveliko opterećenje na noge te se preporučuje izbjegavati ih.

Bolovi u nogama – spušteno stopalo

Bolovi u nogama ispod koljena (u listovima) mogu biti znak spuštenog stopala. Do ovog stanja može doći nakon dugotrajnog sjedenja ili hodanja, kao i nošenja tereta.

Kontinuirano izvođenje iste radnje s nogama, a da radite pritisak na stopala, može imati dugotrajne posljedice. Kod spuštenog stopala potrebna je veća unutarnja snaga mišića za stabilizaciju svoda, nego kod normalnog stopala, što dovodi do prijevremenog zamora i bolova.

Opterećenje ćete osjećati u mišićima potkoljenice, javit će se bol, posebice prilikom opterećenja. Bol će se javiti u području unutarnje strane stopala, u peti, a može se kasnije širiti i prema zglobu koljena i kuka.

Primijetit ćete da se obuća brže troši zbog nepravilnog hoda, a može nastati i pogrbljeno držanje.

Bolovi u nogama – simptomi

Prvi simptomi koji ukazuju na probleme s nogama su:

  • promjene u hodu,
  • bolovi u stopalima,
  • drugačija boja kože,
  • osjećaj umora u nogama i
  • osjećaj težine.

Bolovi u nogama – prirodni lijek

Fizička aktivnost može biti vrlo pogodna za olakšavanje bolova u nogama, no treba biti oprezan. Kod osobe koja nikad nije vježbala, pretjerana fizička aktivnost može pogoršati bolove i još dodatno ukočiti mišiće.

Za početnu fizičku aktivnost preporučljivo je hodati, voziti bicikl ili plivati, a zatim nakon nekog određenog vremena pojačati aktivnost, bilo da je to u sklopu nekog fitness programa ili vježbi za jačanje mišića.

Kod prekomjernog sjedenja ili stajanja vrlo je bitno istezanje mišića. Ako vaše radno mjesto zahtjeva sjedenje ili stajanje, nekoliko puta se protegnite, minimalno 3 puta dnevno.

Konzervativne metode liječenja išijasa nude širok spektar mogućnosti, s ciljem smanjenja bolova uzrokovanih pritiskom na živac. Obično se koristi više metoda, a ne samo jedna, u kombinaciji s vježbanjem – mirovanje s postupnim vraćanjem svakodnevnim aktivnostima.

Također, izbjegavajte sjedenje prekriženih nogu. Rasteretite noge ravnom i udobnom obućom te više hodajte bosi. Jedno od rješenja je u namještanju stolice tako da se postigne ugodan položaj za noge. Stopala bi trebala biti ravna na tlu, a koljena savijena malo iznad razine kukova (koljena savijena pod 90°).

Hladni oblozi mogu pomoći kod otoka i osjećaja žarenja u nogama, dok topli služe kako bi ublažili bolove u mišićima.

Ako je problem venske insuficijencije, liječenje se provodi kompresivnom elastičnom bandažom, elastičnim čarapama ili zavojima. Uporaba antibiotika koristi se ako je prisutna bakterijska infekcija.

Ortopedski ulošci mogu znatno ublažiti simptome spuštenog stopala (bol).

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.92 / 5   13

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: bolovi u nogama uzroci, bolovi u mišićima nogu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu