Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Operacija proširenih vena – metode i uspješnost

prosirene vene

Liječenje proširenih vena se vrši neoperativnim i operativnim metodama. Neoperativne metode, kao što su sklerozantna i konzervativna terapija, djelotvorne su u liječenju početnog stadija bolesti.

U kasnijim fazama, operacija je jedino rješenje. Najčešće primjenjivane operativne metode liječenja su operacija vena klasičnim postupkom, procedure s primjenom lasera i operacija proširenih vena metodom s vodenom parom.

Klasična operacija vena

VSM ili klasična metoda operacije vena je donedavno bila najkorištenija operativna metoda. U svijetu, a i kod nas, polako je zamjenjuju suvremenije, manje invazivne i bolne metode liječenja, nakon kojih je period oporavka lakši i kraći.

Pri klasičnoj operaciji proširenih vena vrši se podvezivanje ušća magistralne vene na preponama ili iznad lista potkoljenice, zatim se u venu plasira sonda na koju se vena zakači i pomoću koje se izvuče van tijela. Nakon izvlačenja magistralne vene, izvlače se potkožne vene. Pri ovoj intervenciji se primjenjuje opća anestezija ili spinalna anestezija

Nakon operacije prisutni su bol i otekline. Postoperativni period traje oko mjesec dana. Zbog ožiljaka od rezova i potkožnih krvarenja ova operacija je u estetskom smislu nedovoljno učinkovita. Zbog ”čupanja”vena može doći i do oštećenja pratećih živčanih struktura.

Oporavak zahtijeva 6 – 8 tjedana nošenja kompresije. Postoperacijska bol može trajati i do 3 mjeseca, posebno je intenzivna prvih 10 dana nakon operacije. 

U oko 70 % slučajeva nakon klasične operacije vena poslije 10 do 15 godina dolazi do ponovnog nastanka proširenih vena zbog toga što preostali dio vene šalje kemijske signale za potrebom stvaranja nove vene. Kada dođe do povratka takvih vena, one se više ne mogu liječiti klasičnom operativnom metodom, već isključivo nekom od suvremenih metoda.

Klasična metoda operacije vena izvodi se u većini bolnica na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Prije ove operacije potrebno je napraviti predoperacijske laboratorijske pretrage, RTG srca/pluća, EKG, anesteziološki predoperacijski pregled. 

Neke od glavnih komplikacija ove operativne metode koje se mogu javiti jesu:

  • oticanje noge zbog povrede limfnih žlijezda,
  • estetski problemi i ožiljci,
  • loša reakcija na anesteziju.
Operacija proširenih vena

Operacija vena vodenom parom

Operacija proširenih vena vodenom parom vrši se pomoću SVS-uređaja koji posjeduje mikroperforirani kateter koji vrši ubrizgavanje pregrijane vodene pare u venu što dovodi do njenog skupljanja i operativni rezultat je isti kao i kod klasične operacije. Pri ovom postupku primjenjuje se lokalna anestezija.

Nakon ove intervencije ne ostaju ožiljci. Oporavak je trenutačan te pacijent sat vremena nakon operacije odlazi kući. Ovom metodom liječenja problem s proširenim venama se dugoročno rješava.

Operacija je potpuno ekološka jer se ne upotrebljavaju štetne kemikalije niti zračenja. Radna sposobnost je trenutna. Cijeli tretman se izvodi u jednom aktu. 

Operacija proširenih vena vodenom parom potpuno je sigurna za pacijente. Pacijent prilikom operacije ne osjeća nikakvu nelagodu – prvenstveno jer se operacija izvodi pod lokalnom anestezijom.

Prije nego operacije počne, na područje oko vene daje se hladan rastvor s anestetikom, čime se osigurava izostajanje bolova i opeklina okolnog tkiva. Nema ožiljaka, modrica niti oteklina pa je samim time ovo najbolja operacija što se tiče estetskog efekta.

Laserska operacija vena

Operacija vena laserom

Operacija proširenih vena laserom je jedna od novijih metoda liječenja. Laserske operacije vena započele su prije gotovo 20 godina, u Americi su odobrene 2000. godine, a kod nas su kao i sve iz zapadnog svijeta – stigle nešto kasnije. 

Ovom metodom djeluje se na spoju površinskih i dubokih vena. Laserska svjetlost svojom energijom podiže temperaturu u veni na 120 °C, na kojoj venske stijenke degeneriraju, uslijed čega se vena začepi. Efekt je isti kao da je vena odstranjena, ali je ovaj postupak daleko manje bolan nego klasična operacija.

Procedura se može koristiti i za liječenje velikih ogranaka magistralnih vena, no problem može nastati prilikom plasiranja katetera koji vodi lasersku nit kroz krivudave vene. 

Kompresivne gaze preko kojih idu kompresivne čarape, nose se prva 3 dana 24 sata, a nakon toga samo danju 4 tjedna. Nakon procedure preporučuje se hodanje dvadesetak minuta.

Dva tjedna nakon zahvata treba izbjegavati veću fizičku aktivnost. Laserska metoda kao i metoda vodenom parom pokazale su se najuspješnijima u operativnom liječenju proširenih vena te s najmanjim postotkom recidiva. 

Laserska operacija vena – cijena

Cijena laserske operacije proširenih vena kreće se od 5000 kn pa na dalje

Operacija vena pjenom

Proširene vene na nogama koje su izgubile svoju fiziološku ulogu odvodnje krvi iz kože i potkožja prema srcu možemo zatvoriti kemijskim putem – pomoću pjene

Mogućnost povratka problema s venama nakon ovog zahvata iznosi oko 20%. Kod sklerozacije (uklanjanja) vena pjenom nije potrebna anestezija.

Zahvat se izvodi pristupom do oboljele vene tankom kanilom kroz kožu. Zahvat s pjenom traje nešto kraće od laserske metode uklanjanja proširenih vena. Sam zahvat je i nešto jeftiniji

Ova metoda zasniva se na zatvaranju oštećenih vena i kapilara iznutra pomoću kemijskog agensa (u obliku pjene) koji nagriza unutrašnju stijenku vene. Takav proces dovodi do zatvaranja i postupne razgradnje vena. Zahvat traje desetak minuta. Nema kirurških rezova, a oporavak je trenutan. 

Moglo bi Vas zanimati:

Članak objavljen:

Saznajte više o proširenim venama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.59 / 5   63

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: operacija vena oporavak, operacija vena, operacija vena na nogama, klasicna operacija vena, oporavak nakon operacije vena, operacija vena na nogama oporavak, operacija vena forum, operacija vena iskustva, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu