Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Pregled vena na nogama – koji sve pregledi postoje?

pregledi-vena

Prvi korak u liječenju svake bolesti je postavljanje dijagnoze, a isto vrijedi i za bolesti vena. Liječnici koriste nekoliko pregleda za određivanje tipa bolesti vena, s ciljem određivanja učinkovite i pravilne terapije.

Anamneza i fizikalni pregled

Liječnik će anamnezom prikupiti informacije o trenutnim tegobama.

Pitat će vas o bolestima u obitelji zbog nasljednih sklonosti oboljenju vena. Podijelite s liječnikom informaciju o ranijim upalama vena, trombozi ili sklonosti oticanju nogu. Žene će pitati o trudnoći i hormonskoj terapiji.

Nakon uzimanja anamneze, noge se pregledavaju u različitim položajima jer se kod stajanja proširene vene potpuno napune, a u ležećem položaju ne. Kod sumnje na edem, otečena noga se pritišće. Pojavi li se udubina koja polagano nestaje, vjerojatno se radi o edemu.

Ultrazvuk vena

Ultrazvuk vena (Color doppler vena nogu ili sonografija) mjeri brzinu protoka krvi kroz krvne žile, utvrđuje se teče li krv prema srcu ili se vraća u suprotnom smjeru uslijed slabosti zalizaka.

Duplex sonografija je nešto detaljnija ultrazvučna pretraga koja daje informacije o stanju i kapacitetu vena te stanju okolnog tkiva.

Ultrazvuk se koristi kao dijagnostički tretman kada se sumnja na upalu vena, trombozu ili kod planiranja operacije jer daje najdetaljniju sliku o stanju vena i venske cirkulacije.

pregled-vena

Flebografija

Flebografija vena je rentgenski pregled vene u koje se netom prije snimanja ubrizga kontrastno sredstvo.

Pretraga pruža vrlo detaljnu sliku o stanju krvnih žila, međutim, spada u invazivne tretmane i zahtijeva rad na specijalnom rentgenskom uređaju. Zbog toga se koristi kod izrazito teških dijagnoza – tromboze, venske aneurizme, oštećenih venskih zalizaka i sl.

Fotopletizmografija

Fotopletizmografija je još jedna od dijagnostičkih metoda.

Specijalno dizajnirana lampica koja emitira infracrveno svjetlo postavlja se iznad gležnja. Refleksija infracrvenog svjetla ovisi o količini krvi u venama ispod površine kože. Tijekom pregleda pacijent odiže stopala nekoliko puta čime se aktivira mišićna pumpa i prazne se vene u nogama. Zatim se mjeri koliko vremena treba venama da se ponovo napune.

Vrijeme povrata krvi u vene duže od 25 sekundi pokazuje da su vene vrlo vjerojatno u redu. Vrijeme kraće od 25 sekundi pokazuje da se radi o venskoj insuficijenciji – krv se vraća u vene suprotno prirodnom toku.

Moglo bi Vas zanimati:

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.25 / 5   4

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Pregled vena na nogama – koji sve pregledi postoje?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.