Color doppler vena nogu – na uputnicu

Color doppler vena nogu

Color doppler je ultrazvučna pretraga vena i arterija cijelog tijela, u slučaju ovog članka – vena nogu. Ultrazvuk je sigurna, bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture unutar organizma pomoću zvučnih valova.

Princip rada color dopplera vena (ali i drugih krvnih žila) temelji se na odbijanju zvučnih valova od unutrašnjih struktura na temelju kojih se računalno izrađuje slika.

Color doppler vena nogu – kad se primjenjuje?

Može se raditi preventivno u sklopu redovne kontrole ili kad je potrebno zbog pojave simptoma koji upućuju na poremećaje u venama nogu, npr. oticanje i bol u jednoj nozi.

Najčešća primjena color dopplera je kod otkrivanja krvnih ugrušaka, no osim tog služi za:

  • provjera kvalitete krvnog protoka u venama, arterijama i srcu,
  • dijagnoza začepljenih ili suženih arterija ili vena (npr. duboka venska tromboza),
  • kontrola krvnog protoka nakon provođenja terapije,
  • dijagnoza krvožilne aneurizme,
  • dijagnoza krvožilnih malformacija kod djece.

Color doppler vena nogu – kako se pripremiti?

Za pregled nije potrebna prethodna priprema. Jedina preporuka za pacijenta je da se udobno odjene kako bi mu/joj bilo jednostavnije skinuti višak odjeće te kako bi traženo područje snimanja ultrazvukom bilo dostupnije.

Color doppler vena nogu – kako se izvodi?

Liječnik najprije premaže područje pregleda pacijenta gelom i potom preko noge prelazi malom ultrazvučnom sondom kojom se istovremeno emitiraju i primaju odbijeni ultrazvučni valovi. Na temelju tih odbijenih valova, u računalu se stvara slika.

Ultrazvučni valovi nisu opasni za ljude i ne zrače.

Dobra stvar color dopplera je što u realnom vremenu, tog trena, snima sliku i omogućava prikaz krvnih žila, odnosno bilo kakvih suženja, opstrukcija ili malformacija te poremećaja krvnog protoka.

Pregled traje kratko, nakon kojeg je pacijent slobodan i može ići kući.

Radiolog interpretira dobiveni nalaz kojeg pacijent može dobiti nakon par dana ili isti dan.

Dodatne pozitivne strane color dopplera su što je pretraga lako dostupna, nije skupa i brzo je gotova. Sigurna je za pacijenta i koristan alat za liječnika u postavljanju dijagnoze.

Color doppler vena nogu na uputnicu

Color doppler vena nogu moguće je besplatno obaviti u bolnicama preko uputnice propisane od strane liječnika specijalista ili liječnika obiteljske medicine. Također neke privatne poliklinike prihvaćaju uputnicu za određene dijagnostičke pretrage pa je i ondje moguće obaviti ultrazvučno snimanje nogu, no potrebno je prethodno provjeriti sa samim klinikama.

Ipak, u privatnim poliklinikama najčešće se color doppler naplaćuje, a cijene variraju od 200 do 250 kuna, ali nalaz obično bude gotov taj dan.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu