Medicinski odobrava

Tina Piskač, dr. med.

Biopsija prostate – kako se izvodi, priprema, cijena

biopsija-prostate

Prostata je žlijezda u muškaraca koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura. Glavna funkcija prostate je proizvodnja sekreta koji se nalazi u zdravom sjemenu te skupa s tekućinom sjemenih mjehurića štiti i prehranjuje spermije na njihovom putu do jajne stanice. Ima ulogu i u kontroli mokrenja jer kroz nju prolazi mokraćna cijev. 

Iako je prostata nužna za mogućnost reprodukcije (plodnost), čovjek može sasvim normalno živjeti i bez te žlijezde te ona nema veze sa spolnom (seksualnom) moći muškarca.

Rak prostate je na trećem mjestu po smrtnosti kod muškaraca, iza raka pluća i kolorektalnog raka u Hrvatskoj. Rijetko se javlja u muškaraca mlađih od 40 godina, ali nakon 50. godine života njegova pojavnost naglo raste.

Ovaj tumor raste vrlo polako te rijetko izaziva simptome sve dok ne napreduje. Prognoza je dobra za većinu bolesnika, pogotovo ako je tumor lokaliziran samo na prostatu ili je regionalan. Zato je važno na vrijeme pregledati prostatu kako bi se zloćudne promjene što ranije otkrile. Na dijagnozu upućuje digitorektalni pregled i povišena razina PSA (prostata specifičnog antigena), a potvrđuje se biopsijom.

Biopsija prostate je dijagnostički postupak kojim se kroz završni dio debelog crijeva pod kontrolom ultrazvuka uzima tkivo prostate za daljnju analizu.

Kada se izvodi biopsija prostate?

Ovim postupkom se uzima dio sumnjivog tkiva prostate za patohistološku analizu kod:

 • povišenih vrijednosti PSA – PSA je prostata specifični antigen, glikoprotein kojeg stvaraju stanice prostate te izlučuju u krv i sjemenu tekućinu. Koristi se kao tumorski marker – za otkrivanje i praćenje uspjeha liječenja raka prostate. Bitno je naglasiti da njegove povišene vrijednosti ne znače da osoba nužno ima rak. Povišen PSA nalazimo i kod nekih dobroćudnih stanja, kao što su upale prostate ili benigne hiperplazije prostate (dobroćudno uvećanje).
 • kod sumnjivog nalaza ultrazvuka prostate.
 • kod sumnjivog digitorektalnog nalaza – digitorektalni pregled je pregled prilikom kojeg liječnik, u rukavicama i s malo vazelina, kažiprstom uđe u završni dio debelog crijeva (kroz anus ili čmar).  Prilikom pregleda liječnik pipa prostatu, a bilo kakve nepravilnosti, kvržice ili otvrdnuća žlijezde mogu postaviti sumnju za rak prostate.

Ukoliko digitalni rektalni pregled te razina specifičnog antigena prostate daju neuobičajene rezultate, postavlja se sumnja na rak prostate i liječnik će pacijenta uputiti na biopsiju prostate kako bi se utvrdilo postoje li kancerogene (zloćudne) stanice.

Kako se izvodi biopsija prostate?

Biopsija prostate izvodi se dok pacijent leži na lijevom boku (na ležaju) s koljenima i kukovima savijenim pod kutom od 90 stupnjeva.

Postupak započinje ponavljanjem digitorektalnog pregleda, uvlačenjem jednog prsta u debelo crijevo i opipavanjem prostate. Nakon toga se pažljivo uvlači sonda ultrazvuka nekoliko centimetara u debelo crijevo. Premda postupak ne boli jako, može biti neugodan. Potom se u kanal ultrazvuka uvodi posebno konstruirana igla s kojom se uzimaju mali komadići tkiva prostate.

Postupak se izvodi uz lokalnu anesteziju gelom (lidokain – lokalni anestetik) koji se nanosi na završni dio debelog crijeva. Većina pacijenata osjeća neugodnost ili laganu bol.

biopsija-prostate-postupak

Dobivene uzorke analizira patolog, liječnik specijalist, pod mikroskopom kako bi otkrio postoje li u bioptatu zloćudno promijenjene stanice, vrstu raka (ukoliko je prisutan) te u kojoj je mjeri prostata njime zahvaćena. Patolog će također biopsijom otkriti koliki je stupanj agresivnosti stanica raka, odnosno koliko su stanice raka različite od normalnih stanica. Ove su informacije važne jer se pomoću njih može procijeniti koliko će brzo tumor rasti, a time i konstruirati plan liječenja.

Biopsija prostate – video postupka

Kako se pripremiti za biopsiju prostate?

Prilikom dogovora za biopsiju prostate pacijent od urologa dobiva pisane upute o pripremi koje variraju od ustanove do ustanove.

Dan prije biopsije prostate potrebno je jesti tekuću hranu te u propisano vrijeme uzeti sredstvo za čišćenje (Moviprep otopina, gorka sol, XPREP sirup). Ujutro prije biopsije potrebno je isprazniti crijeva i mjehur te doći natašte, dok pojedine ustanove navode kako pacijent na dan biopsije može uzimati hranu i tekućinu te da ne treba biti natašte.

Bitno je držati se uputa dobivenih od liječnika te sva pitanja postaviti i nedoumice razjasniti na vrijeme, prije pretrage, u toku razgovora s liječnikom.

Na dan pretrage, pacijent će uzeti antibiotik (ciprofloksacin) koji će u određeno vrijeme i u određenoj dozi uzimati još tri dana nakon biopsije.

Važno je liječnika obavijestiti ukoliko imate dijabetes, srčanu manu, neku drugu bolest ili ako uzimate lijekove koji utječu na zgrušavanje krvi (npr. Marivarin, Aspirin, Andol i sl.); te će lijekove biti potrebno prestati uzimati nekoliko dana prije postupka.

Detalje oko prestanka uzimanja oralne terapije, privremeni prelazak na drugi oblik terapije (injekcije niskomolekularnog heparina) te ponovno vraćanje na stari način uzimanja će vam liječnik detaljno objasniti. Također je potrebno naglasiti ukoliko ste alergični na neke antibiotike ili bilo koji drugi lijek (analgetik, anestetik).

Što nakon postupka biopsije?

Zahvat se izvodi ambulantno (traje oko 15 minuta) pa pacijent nakon kratkog odmora odmah može ići kući i nastaviti sa svakodnevnim aktivnostima uz poštedu od težeg fizičkog rada.

Komplikacije

Premda su komplikacije rijetke, moguće su:

 • pojava krvi u spermi (hematospermija), mokraći (hematurija) ili stolici (hematohezija). Ovo su normalne pojave i ukoliko krvarenje nije obilno, ne treba vas zabrinjavati,
 • infekcija mokraćnog sustava,
 • nuspojave na lijekove tijekom pretrage.

Ukoliko imate sljedeće simptome javite se liječniku:

 • povišena tjelesna temperatura (iznad 38 °C),
 • groznica,
 • obilno i dugotrajno krvarenje,
 • jaka bol,
 • nemogućnost mokrenja.

Gdje obaviti pregled?

Pregled se vrši u bolnicama preko uputnice HZZO-a, a privatno u brojnim poliklinikama diljem Hrvatske. Cijene privatne biopsije prostate kreću se od 1300 do 3000 kuna, ovisno o tome hoće li poliklinika tražiti izvođenje dodatnih pretraga.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.16 / 5   50

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: biopsija prostate, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu