Prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi: Imamo popis namirnica, biljaka i dodataka prehrani koji imaju sličan učinak kao tablete, ali bez nuspojava

Prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi

Prirodni razrjeđivači krvi su tvari koje smanjuju sposobnost krvi da stvara ugruške. Za liječenje krvnih ugrušaka najčešće se koriste tablete protiv zgrušavanja krvi u koje spadaju antikoagulansi i trombolitici.

Osim klasičnog liječenja, prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi, koji uključuje niz začina i dodataka prehrani, može imati sličan učinak, ali bez nuspojava tableta.

Zgrušavanje krvi je neophodan proces u kojem ugrušci sprječavaju prevelik gubitak krvi kod rane, istovremeno štiteći ozljeđeno područje od infekcije. Ponekad se krv zgrušava stvarajući krvne ugruške u krvotoku iako nema vanjske ozljede.

Dvije su glavne vrste ugrušaka – venski i arterijski krvni ugrušci. Najčešći uzroci i rizični faktori za venske i arterijske krvne ugruške su dob, nepokretnost, pušenje, genetski čimbenici, uzimanje određenih lijekova, visoki krvni tlak, povišeni kolesterol, pretilost i nedostatak kretanja. Mogu se pojaviti u bilo kojem dijelu tijela, ali krvni ugrušci u nogama posebno su opasni jer uzrokuju duboku vensku trombozu koja dovodi do raznih komplikacija.

U teškim slučajevima krvni ugrušak se može odvojiti i otputovati u pluća, uzrokujući plućnu emboliju ili putem krvotoka dovesti do koronarne bolesti srca ili moždanog udara.

Ponekad se krv zgrušava stvarajući krvne ugruške u krvotoku iako nema vanjske ozljede
FOTO: Shutterstock

Simptomi krvnog ugruška

Simptomi krvnog ugruška razlikuju se ovisno o tome gdje se ugrušak nalazi. Prema Američkom društvu za hematologiju, ako se krvni ugrušak razvio na određenim mjestima u tijelu, možete osjetiti sljedeće simptome:

Kod prisutnosti krvnog ugruška liječnik će propisati tablete protiv zgrušavanja krvi i savjetovati određene promjene u prehrani i načinu života. To uključuje redovitu tjelovježbu, održavanje zdrave tjelesne težine, uravnoteženu prehranu bogatu voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama, održavanje hidratacije te izbjegavanje pušenja i prekomjerne konzumacije alkohola.

Ove jednostavne promjene mogu pomoći u smanjenju rizika od krvnih ugrušaka i poboljšati cjelokupno zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Najbolji lijek protiv zgrušavanja krvi – 13 prirodnih metoda

Određene namirnice, biljke i dodaci prehrani mogu djelovati kao prirodni razrjeđivači krvi i smanjiti rizik od ugrušaka pa ih je korisno uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Najbolji lijek protiv zgrušavanja krvi
FOTO: Shutterstock

Češnjak

Češnjak je poznat kao učinkovita preventivna namirnica protiv zgrušavanja krvi i kao sredstvo za liječenje mnogih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, uključujući krvne ugruške. Sadrži spoj zvan alicin koji sprječava “lijepljenje” trombocita i stvaranje krvnih ugrušaka u arterijama.

Studija objavljena u Journal of Postgraduate Medicine otkrila je da dnevna konzumacija sirovog češnjaka smanjuje kolesterol u serumu i povećava vrijeme zgrušavanja i fibrinolitičku aktivnost kod sudionika. Time je studija dokazala da češnjak, koji svi imamo u svojoj kuhinji, može biti najbolji lijek protiv zgrušavanja krvi i korisno sredstvo u prevenciji tromboze.

Bramhi

Brahmi je cijenjeni lijek u tradicionalnoj ayurvedskoj i kineskoj medicini koji spada u biljke za razrjeđivanje krvi. Pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka i njihovoj razgradnji u krvnim žilama. Stoga se koristi u prevenciji i liječenju tromboze kod bolesti koronarnih arterija, moždanog udara, hipertenzije, duboke venske tromboze itd. Bramhi se koristi prije spavanja u obliku biljnog soka, čaja i praha.

Tulsi

Tulsi ili sveti bosiljak se od davnina koristi za liječenje bolesti koje pogađaju krvožilni sustav. Studije su potvrdile da je ekstrakt tulsija dobar u procesu aktivne razgradnje krvnih ugrušaka. Preporučuje se žvakati svježe lišće tulsija ili piti njegov čaj kako biste iskoristili sve njegove blagodati. Pruža zdravstvenu potporu cjelokupnom organizmu, a koristi se i u obliku kapsula ili tableta.

biljke za razrjeđivanje krvi
FOTO: Shutterstock

Kurkuma

Kurkuma je začin koji ima snažna protuupalna svojstva, ali također djeluje kao prirodni antikoagulans i lijek protiv trombocita. Sadrži spoj kurkumin koji sprječava stvaranje krvnih ugrušaka.

U određenim studijima ekstrakt kurkume potvrdio je svoje prednosti u otapanju postojećih krvnih ugrušaka. Studija iz 2012. dokazala je da polifenol koji se nalazi u kurkumi inhibira razvoj krvnih ugrušaka jer ima antikoagulantno djelovanje. Pregled iz 2019. u EPMA Journalu pokazao je pak da kurkuma blokira zgrušavanje krvi, zbog čega se savjetuje oprez pri kombiniranju s lijekovima za razrjeđivanje krvi.

Neem

Istraživanjem je utvrđeno da je ekstrakt lišća neema učinkovit jer je pokazao dobru aktivnost razbijanja ugrušaka. Dokazano je da snižava krvni tlak, smanjuje stvaranje ugrušaka i opterećenje krvožilnog sustava, sprječava nepravilne otkucaje srca i snižava razinu štetnog kolesterola. Ekstrakt ili tablete neema djeluju blagotovorno na organizam i podpupiru zdravlje srca.

Zeleni čaj

Antioksidativna svojstva zelenog čaja su odlična za organizam. Nekoliko studija pokazalo je da zeleni čaj pomaže u sprječavanju krvnih ugrušaka. Također pokazuje antitrombotička svojstva kojima pomaže liječiti krvne ugruške. Pijte zeleni čaj za razrjeđivanje krvi najmanje tri puta dnevno.       

čaj za razrjeđivanje krvi
FOTO: Shutterstock

Đumbir

Đumbir je protuupalni začin koji se koristi kao čaj za razrjeđivanje krvi jer sprječava njezino zgrušavanje. Sadrži prirodnu kiselinu koja se zove salicilat, poznati sastojak aspirina koji djeluje kao snažan razrjeđivač krvi.

Đumbir također sadrži spoj pod nazivom gingerol, koji pomaže u sprječavanju “ljepljenja” trombocita i stvaranja ugrušaka.

Kajenska paprika

Kajenska paprika je prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi jer ima visok sadržaj salicilata koji djeluju kao snažno sredstvo za razrjeđivanje. Sadrži spoj pod nazivom kapsaicin koji poboljšava cirkulaciju i pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka.

Studija iz 2019. u Ascendens Asia Journal of Multidisciplinary Research pokazala je da ekstrakt kajenske paprike usporava zgrušavanje krvi u uzorcima krvne grupe 0 pozitivne.

Vitamin E

Vitamin E smanjuje zgrušavanje krvi i pomaže u otapanju njezinih ugrušaka, zbog čega je vrlo koristan protiv ishemijske bolesti srca i moždanog udara. Koristi se za liječenje i prevenciju bolesti krvnih žila i srca kao što su bol u prsima, visoki krvni tlak i začepljene ili otvrdnule arterije.

Preporučuje se redovita konzumacija namirnica bogatih vitaminom E kao što su bademi, lješnjaci, avokado, butternut tikva, ulje šafranike, mango, sjemenke suncokreta, brokula, špinat, kivi, maslac od kikirikija, rajčica i cjelovite žitarice.

Vitamin E smanjuje zgrušavanje krvi i pomaže u otapanju njezinih ugrušaka
FOTO: Shutterstock

Vitamin C

Vitamin C je antioksidans koji poboljšava cirkulaciju krvi u tijelu i pomaže u sprječavanju stvaranja krvnih ugrušaka. Hrana bogata vitaminom C uključuje agrume, paprike i jagode.

Melatonin

Melatonin je hormon koji tijelo proizvodi za regulaciju cirkadijalnog ritma i prema istraživanju utječe na zgrušavanje krvi. Jedan pregled istraživanja dijabetesa i krvožilnih bolesti iz 2020. pokazuje da melatonin blokira nakupljanje trombocita u obliku ugrušaka.

Studija iz 2017. u časopisu Journal of Pineal Research također otkriva da melatonin inhibira aktivaciju trombocita, proces koji dovodi do stvaranja ugrušaka.

Cimet cassia

Cimet sadrži kumarin, snažno sredstvo za razrjeđivanje krvi. Upravo iz kumarina dobiva se često korišteni lijek za razrjeđivanje krvi.

Prema studiji iz 2012. godine kineski cimet cassia sadrži puno veći sadržaj kumarina od cejlonskog cimeta. Međutim, dugotrajno uzimanje cimeta bogatog kumarinom može uzrokovati oštećenje jetre, stoga je najbolje koristiti manje količine ovog začina u prehrani.

kineski cimet cassia sadrži puno veći sadržaj kumarina od cejlonskog cimeta
FOTO: Shutterstock

Aloe vera gel

Poput đumbira i kajenskog papra, biljka aloe vera sadrži salicilate koji prirodno razrjeđuju krv. Jedna studija iz 2020. u The Professional Medical Journal otkrila je da dodatkom gela aloe vere u uzorak krvi u laboratoriju ova iznimno korisna biljka pokazuje antiagregacijski učinak sličan aspirinu.

Prirodni lijek protiv zgrušavanja krvi – napomena

Ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi na recept, ne kombinirajte ih s prirodnim lijekovima bez prethodne konzultacije s liječnikom kako ne bi došlo do prevelikog razrijeđivanja krvi i mogućeg rizika od krvarenja.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Barode, S. (2023). Natural Home Remedies for Blood Clots. PharmEasy.
  2. How To Dissolve Blood Clots Naturally. (2023). Rela Hospital.
  3. Leonard, J. i Klein, E. (2023). Blood-thinning foods, drinks, and supplements. Medical News Today.
  4. Ruggeri, C. (2017). Blood Clots: Causes & Symptoms + 8 Natural Remedies. Dr. Axe.

Ocijenite članak

4.70 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu