Umak od butternut tikve: Imamo recept za kremastu tjesteninu kojoj ćete se iznova vraćati

Umak od butternut tikve

Butternut tikva sadrži bogatstvo vitamina i minerala. Zahvaljujući slatkom okusu može se koristiti i u slanim i slatkim jelima, kao što su juha, rižoto, curry, quiche ili muffini. U nastavku vam donosimo dva recepta za pripremu slanog umaka od butternut tikve s kojim možete napraviti ukusnu tjesteninu.

Umak od butternut tikve idealan je dodatak jelima koja obiluju toplim jesenskim okusima. Priprema ovog umaka je jednostavna, a možete ga iskoristiti na različite načine. 

Lazanje s umakom od butternut tikve
FOTO: Getty Images

Umak od butternut tikve – upotreba

Umak od butternut tikve možete iskoristiti na nekoliko načina. Ovaj umak odlično se slaže s tjesteninom ili njokima, a možete ga iskoristiti i za pripremu lazanja. Ako želite pripremiti lazanje s umakom od butternut tikve, predlažem da za jedan sloj stavite umak od tikve, a za drugi sloj smjesu špinata i ricotte. Ponavljajte slojeve dok ne napravite 3 – 4 sloja, a na kraju lazanje prelijte bešamelom

Višak umaka od butternut tikve možete iskoristiti i za pripremu rižota od tikve
FOTO: Getty Images

Višak umaka od butternut tikve možete iskoristiti i za pripremu rižota od tikve. Primjer takvog rižota možete pronaći u članku “Rižoto od butternut tikve i crnih truba: Ova kremasta poslastica sa ‘šumskim mesom’ sve je što vam treba ove jeseni“. 

Umak od butternut tikve - recept
FOTO: Getty Images

Umak od butternut tikve – recept

Ovaj umak priprema se u tavi i gotov je za oko 20 minuta. Dok se umak priprema, skuhajte tjesteninu i imat ćete ručak za manje od pola sata! Ako nemate vremena stajati nad tavom, sastojke možete i ispeći u pećnici.

Sastojci:

Priprema

  1. Tikvu ogulite i izrežite na malene kockice. Što su kockice manje, to će umak prije biti gotov.
  2. U tavi zagrijte maslinovo ulje.
  3. Dodajte usitnjeni luk i tikvu te na laganoj vatri pržite dok luk ne omekša, oko 10 minuta.
  4. Pred kraj prženja dodajte i usitnjeni češnjak.
  5. U tavu dodajte povrtni temeljac i kuhajte sve skupa dok tikva u potpunosti ne omekša
  6. Izblendajte umak sa soli, paprom i kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom. 
Ako pripremate ovaj umak za tjesteninu, sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine kako biste mogli razrijediti umak po potrebi i kako bi se bolje sjedinio s tjesteninom.
Veganski recept za umak od butternut tikve koji obiluje okusima zapečene tikve i slatkog, pečenog češnjaka
FOTO: Getty Images

Umak od butternut tikve i pečenog češnjaka – recept

Ovaj veganski recept za umak od butternut tikve obiluje okusima zapečene tikve i slatkog, pečenog češnjaka. Ako želite, u umak možete dodati i malo ljute crvene paprike, kako bi umak imao i pikantnu notu. 

Sastojci:

Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 210 °C.
  2. Tikvu ogulite i izrežite na kockice pa je začinite maslinovim uljem, soli i paprom. 
  3. Glavicu češnjaka ostavite u cijelosti, ali odrežite gornji dio glavice na način da se vide režnjevi češnjaka. Zalijte gornji dio glavice maslinovim uljem i naopako je stavite na papir za pečenje (tako da je odsječeni dio na papiru.
  4. Tikvu i češnjak pecite oko 30 minuta.
  5. Istisnite pečeni češnjak iz ljuske i stavite ga u procesor hrane, zajedno s pečenom tikvom.
  6. Dodajte (za početak) 1/2 šalice povrtnog temeljca ili biljnog mlijeka i blendajte umak dok ne dobijete željenu konzistenciju umaka.
Umak od butternut tikve i pečenog češnjaka - recept
FOTO: Getty Images

Ako želite da ovaj umak ima kompleksniji okus, na (veganskom) maslacu ispržite dvije jušne žlice usitnjene svježe kadulje i ružmarina. Kada maslac poprimi zlatno-smeđu boju, dodajte umak od butternut tikve i sve skupa kratko prokuhajte.

Još ideja s butternut tikvom potražite u člancima:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3 / 5   2

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: Tjestenina sa preljevom od batata i muskatne bundeve, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu