Umak od butternut tikve za najkremastiju tjesteninu
- Budite prvi i komentirajte!
- 2 min čitanja
Butternut tikva sadrži bogatstvo vitamina i minerala. Zahvaljujući slatkom okusu može se koristiti i u slanim i slatkim jelima, kao što su juha, rižoto, curry, quiche ili muffini. U nastavku vam donosimo dva recepta za pripremu slanog umaka od butternut tikve s kojim možete napraviti ukusnu tjesteninu.
Umak od butternut tikve idealan je dodatak jelima koja obiluju toplim jesenskim okusima. Priprema ovog umaka je jednostavna, a možete ga iskoristiti na različite načine.
Umak od butternut tikve – upotreba
Umak od butternut tikve možete iskoristiti na nekoliko načina. Ovaj umak odlično se slaže s tjesteninom ili njokima, a možete ga iskoristiti i za pripremu lazanja.
Ako želite pripremiti lazanje s umakom od butternut tikve, predlažem da za jedan sloj stavite umak od tikve, a za drugi sloj smjesu špinata i ricotte. Ponavljajte slojeve dok ne napravite 3 – 4 sloja, a na kraju lazanje prelijte bešamelom.
Višak umaka od butternut tikve možete iskoristiti i za pripremu rižota od tikve. Primjer takvog rižota možete pronaći u članku “Rižoto od butternut tikve i crnih truba: Ova kremasta poslastica sa ‘šumskim mesom’ sve je što vam treba ove jeseni“.
Umak od butternut tikve – recept
Ovaj umak priprema se u tavi i gotov je za oko 20 minuta. Dok se umak priprema, skuhajte tjesteninu i imat ćete ručak za manje od pola sata! Ako nemate vremena stajati nad tavom, sastojke možete i ispeći u pećnici.
Sastojci:
- 1/2 manje butternut tikve
- 2 jušne žlice maslinovog ulja
- 1 luk
- 2 režnja češnjaka
- sol i papar po ukusu
- 1 šalica povrtnog temeljaca ili više po potrebi
- 2 jušne žlice kiselog vrhnja ili grčkog jogurta.
Priprema
- Tikvu ogulite i izrežite na malene kockice. Što su kockice manje, to će umak prije biti gotov.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje.
- Dodajte usitnjeni luk i tikvu te na laganoj vatri pržite dok luk ne omekša, oko 10 minuta.
- Pred kraj prženja dodajte i usitnjeni češnjak.
- U tavu dodajte povrtni temeljac i kuhajte sve skupa dok tikva u potpunosti ne omekša.
- Izblendajte umak sa soli, paprom i kiselim vrhnjem ili grčkim jogurtom.
Umak od butternut tikve i pečenog češnjaka – recept
Ovaj veganski recept za umak od butternut tikve obiluje okusima zapečene tikve i slatkog, pečenog češnjaka. Ako želite, u umak možete dodati i malo ljute crvene paprike, kako bi umak imao i pikantnu notu.
Sastojci:
- 1/2 manje butternut tikve
- 1 glavica češnjaka
- maslinovo ulje
- sol i papar po ukusu
- povrtni temeljac ili biljno mlijeko po potrebi.
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 210 °C.
- Tikvu ogulite i izrežite na kockice pa je začinite maslinovim uljem, soli i paprom.
- Glavicu češnjaka ostavite u cijelosti, ali odrežite gornji dio glavice na način da se vide režnjevi češnjaka. Zalijte gornji dio glavice maslinovim uljem i naopako je stavite na papir za pečenje (tako da je odsječeni dio na papiru.
- Tikvu i češnjak pecite oko 30 minuta.
- Istisnite pečeni češnjak iz ljuske i stavite ga u procesor hrane, zajedno s pečenom tikvom.
- Dodajte (za početak) pola šalice povrtnog temeljca ili biljnog mlijeka i blendajte umak dok ne dobijete željenu konzistenciju umaka.
Ako želite da ovaj umak ima kompleksniji okus, na (veganskom) maslacu ispržite dvije jušne žlice usitnjene svježe kadulje i ružmarina. Kada maslac poprimi zlatno-smeđu boju, dodajte umak od butternut tikve i sve skupa kratko prokuhajte.
Još ideja s butternut tikvom potražite u člancima:
- Varivo od tikve (buče): Imamo recept za tako jednostavno jelo, a tako kremasto i kompleksnog okusa
- Popečci od buče: Recept za sjajan jesenski ručak koji se spremi začas
- Slatka savijača od bundeve: Imamo recept za pravu jesensku poslasticu čiji će vas nadjev oduševiti.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
Turšija: Recept za početnike od kojeg ne može jednostavnije
- Zrinka Babić
- 2 min čitanja