Grčki jogurt – ukusan obrok bogat proteinima

grcki-jogurt-domaci

Grčki jogurt je jedna od onih namirnica koja proturječi izjavi “ako je ukusno znači da je loše”. Osim što je ukusan, grčki jogurt je pun proteina, a dobiva se posebnom metodom izvlačenja sirutke te ne sadrži dodatne šećere, sladila ili tvari za zgušnjavanje.

Grčki jogurt je u posljednje vrijeme totalni hit, čak i za one koji nisu bili veliki ljubitelji mliječnih proizvoda. Na tržištu danas možemo pronaći grčki jogurt bilo kojeg okusa s bilo kakvim dodacima i što je najbitnije – po pristupačnoj cijeni. 

Originalna receptura grčkog jogurta najčešće uključuje ovčje mlijeko, međutim zbog specifičnog mirisa ovčjeg mlijeka, najtraženiji jogurt je onaj spravljen od kravljeg mlijeka. Možemo reći kako je originalni grčki jogurt zdravlje smješteno u čaši. 

Kalorijska vrijednost 100 grama grčkog jogurta iznosi 58,8 kcal.

Grčki jogurt – nutritivna vrijednost

Grčki jogurt bogat je kalcijem, kalijem, cinkom, proteinima, vitaminima B6 i B12. Kalcij je vrlo bitan sastojak za očuvanje zdravlja kostiju, stoga slobodno možemo reći kako je grčki jogurt idealan izbor za osobe oboljele od osteoporoze i drugih bolesti koje zahvaćaju kosti. 

Redovita tjelovježba u kombinaciji s proteinima i kalcijem pozitivno djeluje na metabolizam kosti. Pri Fakultetu primijenjenih zdravstvenih znanosti Sveučilišta Brock 2019. godine provedena je studija u kojoj se ispitivao učinak grčkog jogurta na zdravlje kostiju. U studiji je sudjelovalo 30 mlađih muškaraca. Na dan treninga su konzumirali tri, a kad nisu trenirali, konzumirali su dva grčka jogurta. 

Rezultati su pokazali kako grčki jogurt konzumiran za vrijeme visoko intenzivnog treninga pozitivno utječe na koštanu pregradnju tako da povećava formiranje kosti, a istovremeno slabi proces resorpcije. Smatra se kako grčki jogurt predstavlja idealnu namirnicu nakon treninga. 

U znanstvenom časopisu Frontiers in nutrition 2019. godina objavljen je članak u kojem su uspoređeni mlijeko, sirutka i grčki jogurt. Za mlijeko i sirutku poznati su učinci na povećanje snage i veličine mišića, kao i na poboljšanje građe tijela kod odraslih. Grčki jogurt sadrži slične nutrijente koji potiču rast mišića kao i mlijeko, ali je drugačiji kroz nekoliko pogleda: 

  • polutekuća je hrana, 
  • sadrži bakterijske kulture,
  • u jednoj porciji sadrži više proteina od mlijeka. 

Dakle, općenita blagodat konzumacije grčkog jogurta je ta da se radi o namirnici bogatoj nutrijentima koja, ako se konzumira poslije treninga, pozitivno utječe na snagu, mišiće i građu tijela. 

Grčki jogurt se od običnog razlikuje gušćom teksturom koja podsjeća na kiselo mlijeko. Grčki jogurt sadrži i probiotičke kulture te manje laktoze od običnog jogurta. 

Udio proteina u grčkom jogurtu gotovo je duplo veći nego u običnom jogurtu. Sadrži manje vode, ima manji udio soli, bogatiji je kalcijem te ima manji udio šećera i ugljikohidrata nego obični jogurt.

No, da se ne biste zavarali – grčki jogurt sadrži znatno više masti nego obični. U trgovini uvijek odaberite nemasni grčki jogurt, a pogotovo ako ste na dijeti. 

Grčki jogurt – proteini

Proteini omogućuju organizmu da duže ostane sit te su vrlo značajni kod mršavljenja. Grčki jogurt ima između 15 do 20 grama proteina, dok obični jogurti imaju samo 9. Tako možemo reći da je grčki jogurt fitness proizvod. Napravite smoothie s grčkim jogurtom i voćem za doručak i bit ćete siti do ručka. 

Grčki jogurt odlična je proteinska poslastica za vegetarijance kojima su proteini svakako dobrodošli s obzirom na to da ne jedu meso. Visok udio proteina pomaže i u mršavljenju, budući da zavarava glad te osigurava dugotrajan osjećaj sitosti. 

Grčki jogurt – natrij

Grčki jogurt obično sadrži vrlo malo natrija, što će pomoći organizmu jer dijete koje sadrže namirnice s visokom koncentracijom natrija najčešće uzrokuju hipertenziju i mogu povećati rizik od razvoja bolesti srca.

Svakako se savjetujte s liječnikom ako ste na dijeti koja sadrži namirnice s niskom koncentracijom natrija.

grcki-jogurt

Grčki jogurt – ugljikohidrati

Osim što ima brojne vitamine i minerale, grčki jogurt je savršen i po tome što ima samo 5 do 8 grama ugljikohidrata po porciji dok obični jogurti imaju dvostruko ili čak trostruko više. 

Pri University of Leeds 2018. godine provedena je analiza svih vrsta jogurta prisutnih na tržištu u Ujedinjenom Kraljevstvu. Za grčki jogurt dokazano je da sadrži puno manje ugljikohidrata (5.0 g/100 g) u odnosu na ostale jogurte koji su prisutni u supermarketima. 

Svestranost grčkog jogurta

Zbog svoje guste i kremaste teksture, grčki jogurt može zamijeniti masti koje dodajete jelu. Možete ga dodati umjesto krem sira, ulja, maslaca, kiselog vrhnja ili čak majoneze u salatama te time povećati koncentraciju proteina u omiljenim slasticama.

Grčki jogurt se savršeno uklapa u sva jela te dostojno mijenja sve one nezdrave namirnice koje ne želimo u svojoj prehrani.

Grčki jogurt – recepti – original ili nešto sasvim drugo? 

Domaći jogurt ima prednost nad kupovnim jogurtom jer koristite sigurne i kvalitetne sastojke, posebice ako za izradu koristite domaće mlijeko. Recept za pripremu običnog jogurta pročitajte ovdje.

Kad je posrijedi grčki jogurt, recepti za pripremu danas se mogu pronaći gotovo bilo gdje, međutim koliko oni doista odgovaraju originalu, ne možemo znati. U nastavku smo vam pripremili jedan koji nam se posebno svidio. 

Krenimo na izradu grčkog jogurta za koji vam je potrebno 1 L punomasnog mlijeka i 4 žlice jogurt-startera, odnosno kupovnog jogurta s jogurtnom kulturom.

  1. Prvo od svoje litre mlijeka oduzmite 4 jušne žlice i pomiješajte ih s jogurtom te ostavite sa strane.
  2. Mlijeko zatim kuhajte dok se na površini ne pojavi korica, a zatim ga ohladite na otprilike 40°C stupnjeva. 
  3. Na ohlađenoj korici napravite rupicu od nekoliko centimetara i kroz nju ulijte mješavinu mlijeka i jogurta. 
  4. Posudu s mlijekom zatim prekrijte čistom kuhinjskom krpom i odložite u pećnicu na 16 h.
  5. Poželjno je uključiti svjetlo u pećnici kako bi pomoglo kod fermentacije, no to nije sasvim nužno.
  6. Nakon 16 h izvadite posudu u kojoj se sada nalazi čvrsti obični jogurt. Kako biste dobili grčki jogurt, procijedite postojeći jogurt kroz nekoliko puta preklopljenu gazu u običnom cjedilu. 
  7. Nakon što se jogurt cijedio 3 – 4 sata (ne više jer ćete onda dobiti sir), premjestite ga u staklene teglice i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Grčki jogurt – gdje kupiti?

Grčki jogurt po originalnom receptu vjerojatno nećete pronaći nigdje, ali ga možete napraviti sami. Grčki jogurt s aditivima i drugim raznim dodacima kako bi bio kremastiji, finiji i prihvatljiviji većini ljudi, možete pronaći u bilo kojoj bolje opremljenoj trgovini.

Grčki jogurt u trgovini, nažalost nema puno veze s originalnim grčkim jogurtom, ali je ukusan i prigodan za doručak te kao slastica između obroka.

Grčki jogurt Dukatos

Proizvođača ovog grčkog jogurta nije teško prepoznati, radi se o svima poznatom Dukatu (grčki jogurt Dukatos). Prilikom malog istraživanja koje smo proveli kako bismo detaljno analizirali ovu temu došli smo do vrlo zanimljivih podataka.

Jedna od najzanimljivijih stvari na koje smo naletjeli je žustra rasprava o tome kako nam se niz grlo gura nešto što zapravo nije grčki jogurt. Grčki jogurt forum nije imao baš puno pobjednika koji su razumjeli opis samog proizvoda.

grcki jogurt

Je li nam itko ikada doista rekao da se radi o grčkom jogurtu? Ovaj put stali smo na stranu Dukata, a ne potrošača.

Prema regulativama EU niti jedan proizvod koji nije originalne recepture ili onaj koji je nastao izvan mjesta, odnosno države gdje je zaštićen kao autohtoni proizvod, ne smije se zvati jednako već može dobiti drugačiji naziv ili može biti imenovan inačicom originalnog proizvoda.

Tako dakle u Dukatu jasno ističu da se radi o proizvodu koji je inspiriran recepturom tradicionalnih grčkih jogurta. Ističu i bogat izbor okusa Dukatosa grčkog tipa jogurta. Dakle, nitko nije niti rekao da se radi o izvornom grčkom jogurtu koji je nastao prema originalnoj recepturi.

Dukatos (grčki jogurt) – kalorije i sastav:

  • energetska vrijednost – 520 kJ / 125 kcal,
  • masti – 9,7 g,
  • zasićene masne kiseline – 6,11 g,
  • ugljikohidrati – 5,7 g,
  • šećeri – 5,7 g,
  • bjelančevine – 3,8 g,
  • sol – 0,15 g.

Analizom smo utvrdili kako je Dukatos proizvod najveće energetske vrijednosti, proteina te ukupne količine masti i soli. Proizvođač na deklaraciji ističe kako je sol zapravo prirodni natrij. Prihvatljive granice natrija se kreći između 0,1 i 0,6 grama na 100 g namirnice.

Grčki jogurt – cijena (Dukatos)

Cijena obično varira od 3 do 6 kuna. Za veću teglicu grčkog jogurta potrebno je izdvojiti oko 12 kuna. 

Grčki jogurt – Lidl

Budući da ste nam postavili puno upita o novom jogurtu koji je stigao u Lidl, odlučili smo razjasniti o čemu se točno radi. Hrvatska je napokon dobila Skyr, odnosno jogurt koji je proglašen najzdravijim jogurtom na svijetu.

Do sada u Hrvatskoj nismo imali gdje kupiti ovakav jogurt, ali ga je ove godine Lidl uvrstio u svoj asortiman i to po cijeni od 6,99 kn za 350 grama.

skyr

Skyr je vikinška hrana, jogurt koji slobodno možemo prozvati mladim sirom od obranog mlijeka. Za čašu ovog jogurta se koristi znatno više mlijeka nego kod drugih vrsta jogurta. Na jednu litru Skyra ide otprilike 3,5 do 4 litre mlijeka.

Žestokom filtracijom uklanja se sirutka, stoga je ovaj jogurt toliko čvrst da žlica u njemu može stajati sama.

Premda će mnogi reći da Vikinzi sigurno u tadašnje vrijeme nisu razmišljali o postotku masti u namirnicama koje jedu, istina je drugačija – Vikinzi su doista pazili da se ne hrane namirnicama koje su prezasićene mastima.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.63 / 5   16

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: grcki jogurt, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu