Stručno odobrava
Kristina Žuna, mag. ing. biotechn.
Sirutka – vrste, priprema i kao dodatak u prehrani
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Sirutka je tekućinski nusproizvod koji ostaje nakon obiranja mlijeka. Ona je nusprodukt proizvodnje sira i koristi se u nekoliko komercijalnih upotreba.
Bogata je proteinima i često se koristi za njihovu izolaciju u praškastom obliku te prodaje kao dodatak prehrani. U nastavku članka pročitajte kako se može koristiti tekuća sirutka.
Sirutka – vrste
Postoje dvije vrste sirutke:
- slatka sirutka,
- kisela sirutka.
Sirutka je tekući nusproizvod u procesu proizvodnje sira i ostalih mliječnih proizvoda. Sadrži mnogo proteina, ugljikohidrate zaostale prilikom proizvodnje sira te soli.
Ako otvorite čvrsti jogurt i na vrhu primijetite nekakvu tekućinu, to je sirutka.
U prošlosti se često bacala jer se smatrala beskorisnom, a zapravo je sirovina za izolaciju proteinskog praha koji se skupo prodaje kao dodatak prehrani.
Sirutka se sastoji od:
- 94 % vode,
- otprilike 4% laktoze,
- mliječne kiseline,
- vitamina B1, B2 i B6,
- kalija, kalcija, fosfora i ostalih minerala,
- do 1% proteina sirutke.
Jedna litra sirutke može zadovoljiti dnevne potrebe prosječne odrasle osobe za vitaminima B skupine.
Foto: Photospin
Slatka sirutka
Dobiva se nakon proizvodnje ”teških” sireva poput Goude ili Cheddara. Može se upotrijebiti za spravljanje Ricotte. Također dobra je za biljke u vašem vrtu jer sadrži puno hranjivih tvari.
Slatka sirutka ima veliku komercijalnu upotrebu i često se koristi kao proteinski dodatak prehrani.
Kisela sirutka
Kisela sirutka se dobiva u proizvodnji svježeg kravljeg sira. Svaka sirutka koja ima pH manji od 5,1 spada u kisele sirutke.
“Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti”, ističe nutricionistica Mirna Milić za zdravstveni portal Vitamini.
Kisela sirutka može imati veći postotak kalcija.
Sirutka – upotreba
Sirutka se najčešće koristi za:
- izradu Ricotte – što je sirutka slađa, to će bolji biti okus,
- izradu maslaca – ako ostavite sirutku nekoliko sati (preporučujemo preko noći) na vrhu će se kreirati krema, a rezultat je lijepi sloj vrhnja koji možete iskoristiti za izradu domaćeg maslaca,
- zaštitu i ishranu biljaka – neke biljke trebaju kiselo tlo kako bi niknule, a ako je to slučaj u vašem vrtu razrijedite sirutku s vodom u omjeru 1:1 te za osjetljive biljke poput paprike za svaku litru vode dodajte 1 dcl sirutke i zalijte tlo oko biljke,
- prehranu životinja – zbog svoje hranjive vrijednosti sirutka se od davnina koristi za prehranu životinja .
Proteini sirutke u ljudskoj prehrani
Ljudi često upotrebljavaju sirutku kao dodatak prehrani. Zbog toga što je sirutka bogata proteinima koristi se za poboljšanje mišićnih proteina i za rast mišićne mase.
Iz tekuće sirutke se raznim postupcima izolacije i sušenja može dobiti više stupnjeva pročišćenog izoliranih proteina, a to su:
- koncentrat proteina sirutke (WPC) – najjednostavniji i najniži stupanj kvalitete koji može sadržavati od 30 do 80% proteina, ali i određeni stupanj laktoze i masti,
- izolat proteina sirutke (WPI) – kvalitetan proizvod koji sadrži oko 95% proteina, a laktoze gotovo da i nema,
- hidrolizat sirutke (WPH) – vrlo složen i maksimalno komprimiran protein u prahu koji sadrži 98 – 99% proteina, a proizvodi se enzimskim postupcima i najskuplji je.
Protein sirutke se smatra cjelovitim proteinom s obzirom na to da sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina dok istovremeno ima vrlo nizak udio laktoze.
Proteini sirutke u prehrani – prednosti
Najpopularniji način korištenja sirutke u prehrani jest u obliku proteina koji se dodaju prehrani (također poznati kao whey proteini), ali se prednosti postižu i korištenjem tekuće sirutke.
Što se prednosti whey proteina za ljudski organizam tiče, one su sljedeće:
- maksimalno iskorištavanje – protein sirutke najbolje je apsorbiran od strane tijela,
- jednostavno korištenje – može se lako integrirati u dnevnu rutinu,
- za masu – jača potencijalni dobitak mišića tijekom treninga,
- zaštita mišića – aktivno sprječava slom mišićne mase,
- za mršavljenje – povećava trošenje masti i potiče metabolizam,
- jača imunitet – pozitivan učinak na tjelesne obrambene mehanizme.
Znanstveno istraživanje, objavljeno 2010. u časopisu The British Journal of Nutrition, zaključuje kako se skupini pretilih ljudi 12 tjedana nakon suplementacije prehrane proteinima sirutke značajno smanjila koncentracija ukupnog i “lošeg” kolesterola u krvi.
Postoje slična istraživanja kod kojih se ispitanicima nakon perioda suplementacije snizio krvni tlak te čak poboljšali simptomi astme zbog unaprijeđenog imuniteta.
Sirutka – mršavljenje
Prema istraživanju obavljenom na 158 ljudi, a objavljenoj u časopisu Nutrition&Metabolism, osobe koje su redovito jele sirutku u svojoj prehrani izgubile su znatno više masnog tkiva u tijelu.
Istovremeno su pokazali bolju očuvanost mišića u usporedbi s drugim sudionicima.
Sirutka protiv astme
Sirutka može ojačati imunitet. Pogotovo se to primijetilo kod djece koja boluju od astme.
Djeca koja su prehranu nadopunila s 10 grama sirutke dva puta dnevno pokazala su manje simptoma astme i jači imunitet.
Foto: Photospin
Sirutka – kako je dobiti iz jogurta?
Ako Vas je zanima kako dobiti sirutku iz jogurta donosimo vam recept:
- Stavite obični jogurt u kuhinjsku krpu ili običnu pamučnu tkaninu i ostavite preko noći.
- Rubove spojite i zavežite (možete običnom kuhinjskom gumicom) i objesite iznad posude ili vrča.
- Sirutka će kroz tkaninu lagano kapati u posudu. Jednom kada je proces gotov sirutku spremite u staklenku i u hladnjak.
Sirutka – gdje kupiti?
Tekuću sirutku možete kupiti u trgovinama mješovitom robom i raznim mljekarama. Litra tekuće sirutke košta manje od 10 kuna.
Cijena proteina od sirutke varira od 100 – 300 kn za kilogram. Možete ih kupiti u bilo kojem dućanu za sportsku prehranu, dućanu sa zdravom prehranom ili u određenim ljekarnama.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja
- dodaci prehrani
- kolesterol
- mršavljenje
- proteini
- sirutka
- whey proteini
- zdrava prehrana
- zdravo mršavljenje
Izvori:
- Pal, S., Ellis, V., Dhaliwal, S. (2010) Effects of whey protein isolate on body composition, lipids, insulin and glucose in overweight and obese individuals. Br J Nutr. 104(5):716-23.
- Ulmer, G. (2018) The Nutrition in Liquid Whey. Livestrong.
- Gunnars, K. (2018) Whey Protein 101: The Ultimate Beginner’s Guide. Healthline.
- Milić, M. (2005) Sirutka. Vitamini.