Kako napraviti domaći jogurt?

domaci-jogurt

Napraviti domaći jogurt je jednostavan proces, koji ne oduzima puno vremena, a ima mnoge prednosti. Domaći jogurt pravi se od svježeg mlijeka, znate točno šta ste u njega stavili, prirodan je proizvod, i sigruno neće stajati na polici u hladnjaku više od 7 dana (kao što je to slučaj sa kupovnim jogurtom).

Također, napraviti domaći jogurt je jeftinije, a ako još kupujete svježe mlijeko sa sela, onda podržavate i domaću organsku proizvodnju 🙂

Da biste napravili jogurt, potrebno je svježe mlijeko i jogurt-starter. Naizvorniji – prvobitni jogurt je kiselo mlijeko. Tako da kao starter možete koristiti kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt iz trgovine (važno je da bude čvrsti, da bi konzistencija jogurta bila prava). Druga stvar koja je važna u procesu pravljenja jogurta je temperatura.

Važno je da i jogurt starter i svježe mlijeko budu sobne temperature! Kada kupujete mlijeko za izradu jogurta, bilo ono iz trgovine ili domaće, ne stavljajte ga u frižider već ostavite na sobnoj temperaturi maksimalno jedan dan prije izrade jogurta.

domaci-jogurt-izrada

Pravljenje jogurta:

Potrebno je pakiranje čvrstog jogurta iz trgovine ili kiselo mlijeko. U nastavku slijedi i recept za kiselo mlijeko.

  1. Svježe neprokuhano mlijeko ostavite da odstoji (polupoklopljeno) u posudi, na sobnoj temperaturi 24 sata. I kiselo mlijeko je spremno za upotrebu.
  2. Kada ste pripremili jogurt-starter, ostavite ga na sobnoj temperaturi. Sljedeći korak je da imate svježe mlijeko (može i ono u vrećici iz trgovine).
  3. Mlijeko prokuhajte i ostavite da se ohladi. Važno: Ne stavljati ga u hladnjak jer tada izrada jogurta nije moguća.
  4. Kada se mlijeko ohladi, u njega dodati kiselo mlijeko ili čvrsti jogurt.
  5. Na 1/2 litre mlijeka dodati 1 jušnu žlicu jogurta ili kiselog mlijeka. Dobro izmiješati.
  6. Poklopiti i ostaviti 24 h na sobnoj temperaturi. Nakon 24h jogurt je spreman.
  7. Sačuvajte željenu količinu jogurta koji ste napravili za sljedeći puta (to će vam biti jogurt-starter za idući puta).
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.76 / 5   29

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: domaći jogurt, kako napraviti jogurt, jogurt, kako se pravi jogurt, kako napraviti domaći jogurt, domaći jogurt recept, kako se pravi domaci jogurt, kako napraviti kiselo mlijeko, pravljenje jogurta, recept za jogurt, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu