Krafne iz pećnice – zdravi i ukusni recepti

Krafne iz pećnice

Krafne ili pokladnice su omiljena poslastica svih dobnih skupina, a posebno su popularne u vrijeme maškara. Priprema krafni inače zahtijeva pečenje u dubokom ulju, a ako želite zdraviju verziju, isprobajte krafne iz pećnice bez ulja.

Nastavite čitati i saznajte kako pripremiti ukusne krafne kao iz pekare

Zdrave krafne iz pećnice

Po tradicionalnoj recepturi krafne se trebaju peći u dubokom ulju što nije uvijek zdrava opcija. Zbog toga se na jednako učinkovit način mogu ispeći u pećnici. Ukusom neće biti puno različite od običnih, a posebno su ukusne tople.

Krafne iz pećnice bez ulja
FOTO: Shutterstock

Krofne iz pećnice bez ulja

Priprema krafni trajat će 2,53 sata. Prije pripreme je bitno da su svi sastojci na sobnoj temperaturi, posebno jaja i mlijeko.

Sastojci:
  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 100 ml ulja
  • 2 žumanjka
  • 200 ml toplog mlijeka
  • 60 g bijelog šećera
  • 1 vanilin šećer
  • korica limuna
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu
  • marmelada ili čokolada za punjenje.

Krafne su napravljene od dizanog tijesta, pa je prije svega potrebno pripremiti kvasac. To napravite na sljedeći način:

  1. Kocku svježeg kvasca razmrvite u 100 ml mlijeka.
  2. Dodajte jušnu žlicu šećera.
  3. Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne kroz 10-ak minuta.

Nakon što se kvasac aktivirao, možete umijesiti tijesto za krafne.

Priprema
  1. U zdjelu stavite brašno i u udubinu u sredini izlijte tekućinu s kvascem.
  2. U zdjelu ubacite šećer, vanilin šećer, sol, koricu limuna, ulje, ostatak mlijeka i žumanjke.
  3. Mijesite mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele i nastavite ga mijesiti rukama.
  4. Kad ste tijesto dobro izmiješali, ostavite ga na toplom mjestu sat vremena da se digne.
  5. Kad se tijesto diglo, podijelite ga na više dijelova i oblikujte male krugove. Krugove položite na papir za pečenje kojim ste obložili pleh.
  6. Napunjene krafne ostavite na toplom pola sata.
  7. Prije pečenja ih namažite s malo žumanjka.
  8. Pećnicu zagrijte na 180°C i krafne pecite pola sata
  9. Kad su krafne lijepo pečene, posipajte ih šećerom u prahu.
Kako puniti krafne
FOTO: Shutterstock

Kako puniti krafne?

Krafne se mogu puniti na dva načina:

  • zarezivanje vrha krafne i uštrcavanje punjenja kroz nastalu rupu
  • kroz presjek na sredini.

Idealan alat za to je šprica za punjenje krafni. Nastavak s kojim ćete najlakše napuniti krafne treba biti uzak i duguljast, a špricu možete napuniti omiljenim nadjevom.

To mogu biti:

  • marmelada
  • domaći pekmez
  • čokoladni namaz.
Krofne iz pećnice s jogurtom
FOTO: Shutterstock

Krofne iz pećnice s jogurtom

Brze krofne s jogurtom iz pećnice lakša su i zdravija verzija ovih ukusnih slastica.

Sastojci:

Kvasac razmrvite u 100 ml mlijeka i dodajte jušnu žlicu šećera. Tu smjesu ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira. 

Priprema:
  1. U zdjelu stavite brašno i otopinu kvasca.
  2. Dodajte šećer, jaja, maslac, jogurt, koricu limuna i sol.
  3. Zamijesite glatko i ljepljivo tijesto.
  4. Tijesto ostavite na toplom mjestu 30 – 40 minuta.
  5. Tijesto razvaljajte te oblikujte okrugle dijelove pomoću čaše ili šalice.
  6. Krafne složite na pleh i ostavite ih na toplom mjestu oko pola sata dok se ne udvostruče.
  7. Prije pečenja krafne možete premazati žumanjcem ili maslacem.
  8. Pecite ih na 180°C oko pola sata
  9. Nakon pečenja vruće krafne uvaljajte u šećer u prahu i napunite po želji.
Domaće krafne
FOTO: Shutterstock

Krofne – recepti za svaki dan

Ako krafne iz pećnice nisu po vašem ukusu, možete isprobati tradicionalne recepte za krofne koje se peku u ulju. 

Recept za krafne domaće

Recept za ove domaće krafne nađen je u jednoj hrvatskoj kuharici. U njemu se nalazi i rum, koji krafnama daje poseban okus i miris.

Sastojci:
  • 1 kg glatkog brašna
  • 30 ml ulja
  • 300 g šećera
  • 1 čajna žličica šećera
  • prstohvat soli
  • 2 čajne žličice ruma
  • korica limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 2 jaja
  • 500 ml mlijeka
  • kocka svježeg kvasca.

Kvasac je potrebno aktivirati u 100 ml mlijeka s jušnom žlicom šećera.

Priprema
  1. U brašno dodajte ulje, šećer, sol, rum, limunovu koricu, vanilin šećer i jaja.
  2. Polako umijesite dodajući mlijeko.
  3. Glatko tijesto ostavite na toplom mjestu da otpočine 40 minuta.
  4. Razvaljajte tijesto na debljinu jednog centimetra te čašom izrezujte krugove.
  5. Krugove poslažite na pleh i ostavite da udvostruče obujam.
  6. U loncu zagrijte oko pola litre ulja i stavljajte krugove tijesta da se ispeku.
  7. Krafne trebaju dobiti zlatnu boju, a u sredini svijetlu crtu.
  8. U vruće krafne ubrizgajte marmeladu ili čokoladu i uvaljajte ih u šećer u prahu.
Slavonske krafne
FOTO: Shutterstock

Slavonske krafne

Donosimo ukusni i domaći recept za slavonske krafne. One se tradicionalno prave s rakijom ili nekim drugim visokopostotnim alkoholom. Alkohol djeluje pozitivno na dizana tijesta tako da sprječava tijesto da povuče previše masnoće kod prženja. Rakija će pomoći i tijestu da se ravnomjerno digne.

Sastojci:

Nakon što aktivirate kvasac u 100 ml s čajnom žličicom šećera, umiješajte ga u ostale sastojke.

Priprema
  1. Stavite brašno u zdjelu i napravite rupu u sredini u koju ćete staviti otopinu kvasca.
  2. Dodajte ostale sastojke: žumanjke, rakiju ili votku, šećer, mlijeko, sol, koricu limuna i ulje.
  3. Pomiješate sve sastojke i umijesite tijesto koje ćete potom ostaviti na toplom mjestu 30 – 45 minuta.
  4. Nakon što se tijesto udvostručilo, od njega iskrojite krafne čašom ili šalicom na debljinu jednog centimetra.
  5. Krafne položite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih na toplom mjestu dok se ne dignu.
  6. U dubljem loncu zagrijte oko pola litre ulja i pecite krafne s gornjom stranom prema dolje.
  7. Nakon pečenja ocijedite krafne na upijajućem papiru i posipajte ih šećerom u prahu. Domaći pekmez je idealan nadjev za slavonske krafne koje treba puniti dok su vrele.

Preporučujemo da svakako isprobate i recept za “Kakao krafne (krofne) koje će dugo ostati mekane i fine“.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.72 / 5   18

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krafne iz pećnice, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu