Krafne iz pećnice – zdravi i ukusni recepti
- Budite prvi i komentirajte!
- 4 min čitanja
Krafne ili pokladnice su omiljena poslastica svih dobnih skupina, a posebno su popularne u vrijeme maškara. Priprema krafni inače zahtijeva pečenje u dubokom ulju, a ako želite zdraviju verziju, isprobajte krafne iz pećnice bez ulja.
Nastavite čitati i saznajte kako pripremiti ukusne krafne kao iz pekare.
Zdrave krafne iz pećnice
Po tradicionalnoj recepturi krafne se trebaju peći u dubokom ulju što nije uvijek zdrava opcija. Zbog toga se na jednako učinkovit način mogu ispeći u pećnici. Ukusom neće biti puno različite od običnih, a posebno su ukusne tople.
Krofne iz pećnice bez ulja
Priprema krafni trajat će 2,5 – 3 sata. Prije pripreme je bitno da su svi sastojci na sobnoj temperaturi, posebno jaja i mlijeko.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g svježeg kvasca
- 100 ml ulja
- 2 žumanjka
- 200 ml toplog mlijeka
- 60 g bijelog šećera
- 1 vanilin šećer
- korica limuna
- prstohvat soli
- šećer u prahu
- marmelada ili čokolada za punjenje.
Krafne su napravljene od dizanog tijesta, pa je prije svega potrebno pripremiti kvasac. To napravite na sljedeći način:
- Kocku svježeg kvasca razmrvite u 100 ml mlijeka.
- Dodajte jušnu žlicu šećera.
- Promiješajte i ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne kroz 10-ak minuta.
Nakon što se kvasac aktivirao, možete umijesiti tijesto za krafne.
Priprema
- U zdjelu stavite brašno i u udubinu u sredini izlijte tekućinu s kvascem.
- U zdjelu ubacite šećer, vanilin šećer, sol, koricu limuna, ulje, ostatak mlijeka i žumanjke.
- Mijesite mikserom dok se tijesto ne počne odvajati od zdjele i nastavite ga mijesiti rukama.
- Kad ste tijesto dobro izmiješali, ostavite ga na toplom mjestu sat vremena da se digne.
- Kad se tijesto diglo, podijelite ga na više dijelova i oblikujte male krugove. Krugove položite na papir za pečenje kojim ste obložili pleh.
- Napunjene krafne ostavite na toplom pola sata.
- Prije pečenja ih namažite s malo žumanjka.
- Pećnicu zagrijte na 180°C i krafne pecite pola sata.
- Kad su krafne lijepo pečene, posipajte ih šećerom u prahu.
Kako puniti krafne?
Krafne se mogu puniti na dva načina:
- zarezivanje vrha krafne i uštrcavanje punjenja kroz nastalu rupu
- kroz presjek na sredini.
Idealan alat za to je šprica za punjenje krafni. Nastavak s kojim ćete najlakše napuniti krafne treba biti uzak i duguljast, a špricu možete napuniti omiljenim nadjevom.
To mogu biti:
- marmelada
- domaći pekmez
- čokoladni namaz.
Krofne iz pećnice s jogurtom
Brze krofne s jogurtom iz pećnice lakša su i zdravija verzija ovih ukusnih slastica.
Sastojci:
- kocka svježeg kvasca
- 100 ml mlijeka
- 70 g šećera
- 2 jaja
- 75 g maslaca
- 500 g oštrog brašna
- 150 g jogurta
- prstohvat soli
- korica limuna
- šećer u prahu.
Kvasac razmrvite u 100 ml mlijeka i dodajte jušnu žlicu šećera. Tu smjesu ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta dok se kvasac ne aktivira.
Priprema:
- U zdjelu stavite brašno i otopinu kvasca.
- Dodajte šećer, jaja, maslac, jogurt, koricu limuna i sol.
- Zamijesite glatko i ljepljivo tijesto.
- Tijesto ostavite na toplom mjestu 30 – 40 minuta.
- Tijesto razvaljajte te oblikujte okrugle dijelove pomoću čaše ili šalice.
- Krafne složite na pleh i ostavite ih na toplom mjestu oko pola sata dok se ne udvostruče.
- Prije pečenja krafne možete premazati žumanjcem ili maslacem.
- Pecite ih na 180°C oko pola sata.
- Nakon pečenja vruće krafne uvaljajte u šećer u prahu i napunite po želji.
Krofne – recepti za svaki dan
Ako krafne iz pećnice nisu po vašem ukusu, možete isprobati tradicionalne recepte za krofne koje se peku u ulju.
Recept za krafne domaće
Recept za ove domaće krafne nađen je u jednoj hrvatskoj kuharici. U njemu se nalazi i rum, koji krafnama daje poseban okus i miris.
Sastojci:
- 1 kg glatkog brašna
- 30 ml ulja
- 300 g šećera
- 1 čajna žličica šećera
- prstohvat soli
- 2 čajne žličice ruma
- korica limuna
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 500 ml mlijeka
- kocka svježeg kvasca.
Kvasac je potrebno aktivirati u 100 ml mlijeka s jušnom žlicom šećera.
Priprema
- U brašno dodajte ulje, šećer, sol, rum, limunovu koricu, vanilin šećer i jaja.
- Polako umijesite dodajući mlijeko.
- Glatko tijesto ostavite na toplom mjestu da otpočine 40 minuta.
- Razvaljajte tijesto na debljinu jednog centimetra te čašom izrezujte krugove.
- Krugove poslažite na pleh i ostavite da udvostruče obujam.
- U loncu zagrijte oko pola litre ulja i stavljajte krugove tijesta da se ispeku.
- Krafne trebaju dobiti zlatnu boju, a u sredini svijetlu crtu.
- U vruće krafne ubrizgajte marmeladu ili čokoladu i uvaljajte ih u šećer u prahu.
Slavonske krafne
Donosimo ukusni i domaći recept za slavonske krafne. One se tradicionalno prave s rakijom ili nekim drugim visokopostotnim alkoholom. Alkohol djeluje pozitivno na dizana tijesta tako da sprječava tijesto da povuče previše masnoće kod prženja. Rakija će pomoći i tijestu da se ravnomjerno digne.
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- kocka svježeg kvasca
- 70 g šećera
- 2 žumanjka
- 300 ml mlijeka
- 1 čašica rakije ili votke
- 50 ml ulja
- prstohvat soli
- vanilin šećer
- korica od limuna
- šećer u prahu.
Nakon što aktivirate kvasac u 100 ml s čajnom žličicom šećera, umiješajte ga u ostale sastojke.
Priprema
- Stavite brašno u zdjelu i napravite rupu u sredini u koju ćete staviti otopinu kvasca.
- Dodajte ostale sastojke: žumanjke, rakiju ili votku, šećer, mlijeko, sol, koricu limuna i ulje.
- Pomiješate sve sastojke i umijesite tijesto koje ćete potom ostaviti na toplom mjestu 30 – 45 minuta.
- Nakon što se tijesto udvostručilo, od njega iskrojite krafne čašom ili šalicom na debljinu jednog centimetra.
- Krafne položite na pleh obložen papirom za pečenje i ostavite ih na toplom mjestu dok se ne dignu.
- U dubljem loncu zagrijte oko pola litre ulja i pecite krafne s gornjom stranom prema dolje.
- Nakon pečenja ocijedite krafne na upijajućem papiru i posipajte ih šećerom u prahu. Domaći pekmez je idealan nadjev za slavonske krafne koje treba puniti dok su vrele.
Preporučujemo da svakako isprobate i recept za “Kakao krafne (krofne) koje će dugo ostati mekane i fine“.
Tekst Dana
Za vas izdvajamo
12 vježbi s vlastitom težinom za izgradnju mišića
- Tomislav Stanić
- 4 min čitanja