Medicinski odobrava

Marta Dugonjić, dr. med.

Alergija na jaja – simptomi i liječenje

alergija na jaja naslovna

Jaja su jedna od namirnica koje najčešće uzrokuju alergijsku reakciju kod djece. Alergija na jaja obično se javlja nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije jaja ili drugih namirnica koje sadrže jaja (čak i u tragovima).

Namirnice koje najčešće uzrokuju alergijsku reakciju su: kukuruz, jaja, pšenica, orašasti plodovi, soja, mlijeko, kvasac i šećer. 

Znakovi i simptomi kreću se od blagih do teških, a nerijetko, alergija na jaja može izazvati i anafilaksiju (anafilaktički šok) – po život opasnu alergijsku reakciju. U nekim slučajevima alergijska reakcija može izbiti već pri samom kontaktu kože s jajetom.

Riječ je o pretjeranoj reakciji imunološkog sustava na prisutnost proteina jaja. Proteine imunološki sustav greškom svrstava u tvari protiv kojih je potrebno pokrenuti obrambenu reakciju koja bude toliko burna da, kontradiktorno, našteti samome organizmu.

Alergija na jaja može se pojaviti već u ranom djetinjstvu (prije 5. godine života). Većina djece izgubi alergiju na jaja prije puberteta, no u nekim slučajevima ona se može nastaviti i u odrasloj dobi.

Simptomi alergije na jaja

Alergijska reakcija na jaja varira od osobe do osobe i uobičajeno se javlja ubrzo nakon konzumacije (nakon 10 – 15 minuta). Simptomi alergije mogu se javiti u bilo koje vrijeme, čak i nekoliko sati nakon obroka. Bez obzira na intenzitet alergije, simptomi ozbiljne alergijske reakcije u prosjeku traju oko 3 dana. 

Simptomi alergije na jaja mogu uključivati:

 • Kožne upale ili osip, koji su najčešća reakcija – alergija na jaja prvo se pojavljuje na koži, osip većinom nalikuje koprivnjači, atopijskom dermatitisu te je redovito praćen svrbežom. Kožne reakcije većinom prate svaku alergiju na hranu.
 • Alergijski rinitis – curenje nosa, svrbež, kihanje.
 • Kašljanje, teško disanje.
 • Probavne (gastrointestinalne) simptome – kao što su grčevi, mučnina i povraćanje, crvenilo i oticanje usta i jezika (potražiti hitnu liječničku pomoć!).
 • Znakove astme i simptome kao što su: pritisak u prsima ili nedostatak zraka.

Teška alergijska reakcija može dovesti do anafilaksije, po život opasne reakcije koja zahtijeva hitnu upotrebu adrenalina kako bi se oslobodili dišni putevi i osiguralo disanje narušeno stezanjem bronha i oticanjem usta.

alergija na jaja

Simptomi anafilaksije uključuju:

Ako ste vi ili vaše dijete imali alergijsku reakciju na jaja, o tome biste trebali obavijestiti svog liječnika, bez obzira na to koliko je reakcija možda blaga. Težina alergijske reakcije može varirati, što znači da ako ste vi ili vaše dijete imali blagu reakciju u prošlosti, sljedeća alergijska reakcija bi mogla biti znatno ozbiljnija.

Preporučljivo je napraviti test na nutritivne alergene kako bi se isključili i potencijalni drugi pokretači alergije.

Ako vaš liječnik smatra da ste u opasnosti od teške reakcije, može propisati adrenalin, koji je najvažniji lijek kod bilo kojih teških alergijskih reakcija.

Alergija na jaja i mlijeko nažalost nije rijetka. Velik broj roditelja muči se s pronalaženjem namirnica koje odgovaraju njihovoj djeci. Proizvodi koji ne sadrže jaja i mlijeko, često su znatno skuplji od ostalih.

Situacije kada djeca ne žele jesti ono što su roditelji predvidjeli (odnosno ono što smiju kada je riječ o alergiji) također su česte i naporne kako djeci tako i roditeljima koji se osjećaju nemoćno. Pitate se zašto vaše dijete odbija jesti povrće i voće praveći grimase? Okusni pupoljci u djece su znatno osjetljiviji, nego u odraslih osoba, a samim time okusi namirnica mogu biti intenzivniji.

Odustanite od namirnica koje djetetu izazivaju nadutost, podrigivanje i mučninu. 

Alergija na jaja – uzroci

Sve alergije na hranu uzrokovane su pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Imunološki sustav pogrešno identificira određene proteine u jajima kao štetne. Te proteine ljudska antitijela registriraju opasnima i potiču imunološki sustav na oslobađanje histamina i drugih staničnih tvari koje uzrokuju alergijsku reakciju.

Ove proteine sadrže i žumanjak i bjelanjak, ali je alergija na bjelanjak učestalija. U dojenčadi je moguća alergija na proteine koje sadrži majčino mlijeko (u slučaju da je majka konzumirala jaja).

alergija na jaja koza

Alergija na jaja – dijagnoza

Alergija na jaja dijagnosticira se tijekom izbijanja simptoma alergijske reakcije. U slučaju alergijske reakcije na hranu, roditeljima se preporučuje voditi dnevnik prehrambenih navika (kako svojih tako i djetetovih) kako bi se utvrdilo što točno uzrokuje reakciju. Ponekad je vrlo teško otkriti što uzrokuje alergijsku reakciju u djeteta. 

Testiranje alergija na hranu? Naravno, alergiju na neku namirnicu može se otkriti i testiranjem, međutim u nekim slučajevima test može pokazati pogrešne rezultate te se testiranje odgađa ili ponavlja nakon nekog vremena. 

Osobe alergične na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove na piletinu, premda piletinu mogu jesti bez ikakvih problema, odnosno bez straha od alergijske reakcije. 

Liječenje alergije na jaja

Nažalost, ne postoji lijek ili druga terapija koja može izliječiti alergiju na jaja ili spriječiti alergijsku reakciju.

Jedini način da se spriječe simptomi je izbacivanje jaja i proizvoda od jaja iz prehrane, što može biti teško, jer su jaja uobičajeni sastojak mnogih jela, a ponekad se može dogoditi i da ne znamo nalaze li se jaja u nekom obroku zbog čega je potrebna osobita pažnja, pogotovo da se upozori nadležne službe u djetetovoj školi.

Liječenje (ublažavanje) alergije na jaja može uključivati:

 • Antihistaminike  – unatoč najboljim naporima, vi ili vaše dijete slučajno ćete doći u dodir s jajima. Lijekovi, kao što su antihistaminici, mogu smanjiti znakove i simptome blage alergije na jaja, no najčešće nisu dovoljni kod teških reakcija. Ovi lijekovi mogu se uzeti nakon konzumacije jaja.
 • Hitno uzimanje adrenalina – ako ste vi ili vaše dijete u opasnosti od teške reakcije, možda ćete morati stalno nositi intramuskularni autoinjektor adrenalina. U slučaju anafilaksije, adrenalin se mora uzeti odmah i zatražiti liječnička pomoć. Čak i ako se simptomi anafilaksije poboljšaju, morat ćete ostati pod liječničkim nadzorom kako se simptomi ne bi vratili.

Majke koje doje, a imaju djecu alergičnu na jaja, ne bi trebale konzumirati jaja. Bjelančevine od jaja mogu dospjeti čak i u mlijeko. 

Alergija na jaja i cijepljenje – jedno s drugim nema veze?! Nažalost ima, upravo se zbog toga roditeljima savjetuje poseban oprez. Poznato je da djeca koja imaju alergiju na jaja ili su imala anafilaktičku reakciju na jaja mogu razviti alergijsku reakciju na cjepivo protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (Mo-Pa-Ru) jer se to cjepivo izrađuje na bjelanjku, stoga je potrebno osmisliti alternativu u dogovoru s liječnikom.

Djecu s težim oblicima atopijskog dermatitisa isto tako ne treba cijepiti protiv navedenih bolesti.

U nekim slučajevima liječnici (ovisno o rezultatima testiranja) preporučuju cijepljenje djeteta, ali u kontroliranim uvjetima. Cijepljenje se tada provodi u bolnici da bi bilo u kontroliranim uvjetima zbog mogućih reakcija koje uzrokuje cjepivo na bazi jaja

Dijete se prije cijepljenja može ponovno testirati kako bi se utvrdilo je li još uvijek alergično na jaja. 

Alergija na jaja – prevencija

U slučaju da roditelji djeteta imaju alergiju na neku namirnicu, ne treba žuriti s uvođenjem nemliječne prehrane. Najbolje razdoblje za uvođenje nemliječne prehrane je najmanje 6 mjeseci. Konzumacija jaja ne preporučuje se prije 9. mjeseca života. U prvoj godini života dijete ne treba konzumirati kravlje mlijeko

Ako ste započeli s uvođenjem novih namirnica, pobrinite se da se namirnice uvode jedna po jedna kako biste mogli pratiti reakcije na namirnice. U slučaju da se javi alergijska reakcija, znat ćete što ju je uzrokovalo. Ako dijete nekoliko dana bez posljedica jede neku namirnicu, možete slobodno prijeći na sljedeću namirnicu.

U principu, ne postoji idealan način prevencije. Alergije na hranu javljaju se čak i kada su ispunjeni svi uvjeti koji bi djetetu mogli osigurati zdrav i neometan razvoj

Skriveni izvori jaja

Nažalost, čak i proizvodi za koje mislimo da ne sadrže jaja mogu sadržavati neke proteine koji uzrokuju alergiju.

Namirnice koje sadrže jaja mogu uključivati:

 • marshmallow,
 • majoneza,
 • kolač od bjelanjaka,
 • pekarski proizvodi,
 • umaci,
 • obrađeno meso, mesna štruca i mesne okruglice,
 • puding,
 • preljev za salatu,
 • tjestenina,
 • korijensko pivo, kava ili druga alkoholna pića.
Nekoliko sastojaka koji upućuju na to da su proizvodi od jaja korišteni u proizvodnji obrađenih jaja su:
 • albumin,
 • globulin,
 • lecitin,
 • livetin,
 • lizozim,
 • simplesse,
 • vitellin,
 • riječi koje počinju s “ova” ili “ovo”, kao što su ovalbumin ili ovoglobulin.

Neprehrambeni proizvodi koji ponekad sadrže jaja su:

 • šamponi,
 • lijekovi,
 • kozmetika,
 • boje za crtanje prstima.

Kao što smo već spomenuli, proizvodi od jaja vrebaju na svakom koraku. Najbolja stvar koju možete učiniti je informirati se o alergiji koju imate te pozorno pregledavati deklaracije prije nego kupite neki proizvod. Ako se osjećate nesigurno, obavijestite o tome svojeg liječnika te se raspitajte postoji li mogućnost da dobijete injektor adrenalina

Članak objavljen:

Saznajte više o alergijama u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

5 / 5   6

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: alergija na jaja, alergija na jaja simptomi, alergija na jaje, alergija na jaja simptomi kod odraslih, alergija na jaja kod odraslih, alergija na jaja kod beba, alergija na jaja kod djece, alergija na jaja kod beba simptomi, alergija na bjelanjak kod beba, simptomi alergije na jaja, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu