Atopijski dermatitis – uzroci, simptomi i prirodni lijekovi

atopijski dermatitis

Izbjegavanjem potencijalnih alergena, redovitom njegom tijela i uz malu pomoć prirode, atopijski dermatitis je moguće držati pod kontrolom. Atopijski dermatitis je kronična upalna kožna bolest, koja se u većini slučajeva javlja u ranom djetinjstvu i traje do pete godine života, no može se javiti i u odrasloj dobi.

Atopijski dermatitis je kronična kožna bolest koju se često povezuje s povišenim razinama imunoglobulina E (IgE) u serumu, obiteljskom anamnezom o postojanju alergija tipa I, astme ili alergijskog rinitisa. Atopijski dermatitis je vrlo često praćen drugim atopijskim bolestima kao što su alergijska astma, rinitis, konjunktivitis, kolitis.

U gotovo 45% slučajeva manifestacija atopijskog dermatitisa započinje već tijekom prvih 6 mjeseci života. Ova vrsta dermatitisa očituje se crvenilom, svrbežom i suhoćom kože, koji mogu zahvatiti lice, laktove, područje iza koljena, ali i ostatak tijela. U slučaju recidiva u kasnijoj životnoj dobi, najčešće su zahvaćene ruke.

Studijom iz 2018. godine objavljenoj u Annals of Allergy, Asthma & Immunology istraživači su dokazali da atopijski dermatitis drastično utječe na kvalitetu života oboljele osobe te dovodi do smanjenja društvene interakcije i svakodnevne aktivnosti. Istraživanje je provedeno na 602 odrasle osobe.

Što uzrokuje atopijski dermatitis?

Točan uzrok atopijskog dermatitisa nije poznat, no on se veže uz genetsko nasljeđe (oboljela djeca često dolaze iz obitelji u kojima netko od članova ima neku atopijsku bolest) te utjecaj raznih vanjskih čimbenika. Pretpostavlja se da je bolest barem dijelom imunosne naravi, što dokazuju povišeni imunoglobulini E u krvi.

Atopijski dermatitis kod odraslih najčešće se manifestira kod osoba koje su u konstantnom kontaktu sa specifičnim alergenom npr. kuhari i konobari.

Najčešći provocirajući čimbenici atopijskog dermatitisa su:

 • alergija na agrume (naranče, mandarine, limun) i drugu hranu (jaja, mlijeko, brašno, riba, kikiriki, soja, pšenica, lješnjaci),
 • inhalacijski alergeni (grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, pelud, plijesni),
 • pretjerao isušivanje kože (često i dugotrajno kupanje, znojenje),
 • vuna i sintetičke tkanine,
 • razni deterdženti, omekšivači, sapuni,
 • kozmetički proizvodi (primjerice dezodoransi),
 • emocionalni stres,
 • boravak u zadimljenim prostorima.

Više o uzročnicima osipa pročitajte u našem članku —> Uzročnici osipa – seboreja i dermatitis

Atopijski dermatitis kod odraslih najčešće uzrokuju inhalacijski alergeni, a kod djece alergija na hranu, koju ona uglavnom prerastu. Nedavno istraživanje koje je provedeno na Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti pokazuje da je na koži djece i odraslih oboljelih od atopijskog dermatitisa, tretiranoj živom bakterijom Roseomonas mucosa nakon nekoliko tjedana zabilježeno poboljšanje kliničke slike.

Roseomonas mucosa je živa bakterija koja normalno obitava na našoj koži, stoga se pretpostavlja da nedostatak iste pogoršava atopijski dermatitis.

Preporučujemo čitanje našeg članka —>Atopijski dermatitis kod beba i djece.

atopijski dermatitis

Koji su simptomi atopijskog dermatitisa?

Atopijski dermatitis karakteriziran je suhom i ispucalom kožom, koju prate intenzivan svrbež i pojava ekcema u obliku crvenila ili malih mjehurića.

Ekcemi se najčešće javljaju zimi i u početku su crveni i mekani, a s vremenom postaju zadebljani i suhi. Uz to, često se javljaju i kraste iza ušiju te osip na obrazima, rukama i nogama.

Dakle tipični simptomi atopijskog dermatitisa su:

Najveću opasnost osobama s ekcemom predstavlja učestalo češanje kože. Ako je koža vlažna lakše ju je ogrebati, tada može doći i do bakterijske infekcije. Ekcem u tom slučaju izgleda vlažno i krastavo.

atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis kod djece

Atopijski dermatitis kod djece je stanje koje se očituje crvenom, ljuskavom, katkada i vlažnom kožom. Javlja se u prvim godinama života te može potrajati i do pete godine života. Zbog ekcema godišnje liječniku odlazi jedno od deset djece. Osip se uglavnom pojavljuje na šakama i stopalima, te pregibima lakta i koljena.

Kada je u pitanju blagi atopijski dermatitis kod djece onda je uglavnom zahvaćen samo mali dio kože, u težim slučajevima prekrivene su velike površine kože. Ako je ekcem vlažan mogu se javiti kraste, osobito na površinama ispod pelena.

Blaži oblici atopijskog dermatitisa kod djece uglavnom ne zahtijevaju liječenje. Kako dermatitis ne bi prešao u teži oblik trebali biste voditi računa o ovome:

 • pripazite da odjeća koja je u neposrednom dodiru s djetetovom kožom bude od pamuka,
 • ne upotrebljavajte nikakve masti ili kreme prije nego se konzultirate s liječnikom,
 • dijete nemojte prati klasičnim sapunima, nego potražite poseban sapun u ljekarni,
 • pripazite da dijete ne bude dugo u vlažnoj odjeći,
 • pripazite na to da površine ekcema nisu prekrivene slojem prljavštine,
 • pripazite da se dijete ne češe po oboljelim površinama na koži.

U slučaju da dijete pati od jakog svrbeža, liječnik može propisati antihistaminik. Teški oblici atopijskog dermatitisa liječe se kortikosteroidnim kremama. Ako se ekcem inficira, propisuje se i antibiotik.

Ekcem kod neke djece nestaje nakon nekoliko mjeseci. Kod druge djece se manifestira ponekad jačim, ponekad slabijim reakcijama na koži. Kod većine djece poremećaj nestaje do puberteta, a samo kod 10% djece se zadržava doživotno.

Studija objavljena 2017. godine u časopisu The Journal of Allergy and Clinical Immunology daje zanimljive rezultate na koje bi svakako trebalo obratiti pozornost u liječenju oboljele djece. Studijom je obuhvaćeno gotovo 53.000 djece. Istraživači su otkrili da je prevalencija atopijskog dermatitisa veća u područjima s ”tvrdom vodom” koja se koristi u kućanstvu.

Djeca rođena u jesen ili zimi češće su razvila atopijski dermatitis u ranom djetinjstvu. Istraživači su istaknuli da je potrebno napraviti još studija kako bi se vidjelo smanjuje li omekšavanje vode rizik obolijevanja od atopijskog dermatitisa.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis – liječenje

Liječenje atopijskog dermatitisa je simptomatsko i usmjereno na smanjivanje upalnih promjena odnosno sprječavanje suhoće kože, ublažavanje svrbeža i kontrolu osipa.

Klasična terapija temelji se na lokalnoj upotrebi kortikosteroida i lokalnih imunomodulatora (takrolimus i pimekrolimus), te oralnoj upotrebi antihistaminika i antibiotika u slučaju bakterijske ili gljivične infekcije.

Kortikosteroidi, premda uglavnom pomažu, imaju i neka štetna djelovanja.

Mogu uzrokovati zaostajanje u rastu i neurorazvoju djece (ovo treba uzeti u obzir kada je u pitanju dugotrajna terapija kortikosteroidima).Višak kortikosteroida može dovesti do: hiperglikemije, hipertenzije, hipertrofične kardiomiopatije itd. Sve nuspojave naravno ovise o količini i dugotrajnosti ove terapije. U kraćem razdoblju uglavnom ne dolazi do nikakvih težih reakcija.

Prirodni lijekovi za atopijski dermatitis

Kada je riječ o atopijskom dermatitisu, prirodni lijekovi pokazuju određenu prednost u odnosu na klasičnu terapiju koja može imati brojne nuspojave, a osobito kod djece.

Iznimno korisnima su se pokazale kreme i masti koje sadrže ekstrakt biljke gavez, s obzirom na to da je riječ o biljnoj zamjeni za kortikosteroide. Osim toga, vrlo dobre su i kreme na bazi nevena i noćurka, kao i ulje crnog kima, bademovo, maslinovo odnosno kantarionovo ulje.

Preporučuju se i kreme s dodatkom uree ili esencijalnih masnih kiselina, kao i oralno uzimanje omega 3 (riba, ulja lana, oraha) i omega 6 masnih kiselina (noćurak, boražina). Ispiranje kože čajem od hrastove kore također može biti od pomoći.

Prevencija i njega tijela

Kod atopijskog dermatitisa iznimno je važna redovita hidratacija kože kremama i uljima, kako bi se nadomjestila smanjena količina lipida i pojačani gubitak vode.

Osim toga, potrebno je izbjegavati uporabu sapuna, šampona, deterdženata, kozmetičkih, ali i svih ostalih proizvoda koji pojačavaju isušivanje kože. Umjesto toga, preporučuju se proizvodi koji hidratiziraju kožu te neutralni prirodni sapuni.

Također, izbjegavajte dugotrajna tuširanja i nagle promjene temperature vode, a kožu uvijek dobro isperite i nježno osušite tapkanjem ručnika.

Premda je atopijski dermatitis praćen intenzivnim svrbežom, izbjegavajte grebanje i češanje zahvaćenih područja s obzirom na to da se tako oslobađaju upalne tvari iz stanica kože, smanjuje funkcija barijere kože, ali i omogućuje penetracija raznih alergena i iritansa.

Kod nekih ljudi pušenje pogoršava dermatitis, stoga bi bilo dobro da prestanete pušiti ili barem smanjite količinu duhanskih proizvoda.

Provjerite smeta li vam nekakav nakit zbog kojeg se dermatitis konstantno vraća (nikal).

Pročitajte cijeli vodič: Osip i akne kod djece i beba – najčešći uzroci i liječenje!

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Jonathan I. Silverberg, Jonathan I. Silverberg, Joel M. Gelfand, David J. Margolis, Mark Boguniewicz, Luz Fonacier, Mitchell H. Grayson, Eric L. Simpson, Peck Y. Ong, Zelma C. Chiesa Fuxench. (2018). Patient burden and quality of life in atopic dermatitis in US adults. Annals of Allergy, Asthma & Immunology
 2. Ian A. Myles, Noah J. Earland, Erik D. Anderson, Ian N. Moore, Mark D. Kieh, Kelli W. Williams, Arhum Saleem, Natalia M. Fontecilla, Pamela A. Welch, Dirk A. Darnell, Lisa A. Barnhart, Ashleigh A. Sun, Gulbu Uzel and Sandip K. Datta. (2018). First-in-human topical microbiome transplantation with Roseomonas mucosa for atopic dermatitis. JCI Insight
 3. Kristiane A. Engebretsen, Peter Bager, Jan Wohlfahrt, Lone Skov, Claus Zachariae, MD, DMSc, Anne-Marie Nybo Andersen, Mads Melbye, Jacob P. Thyssen, Jacob P. Thyssen. (2017). Prevalence of atopic dermatitis in infants by domestic water hardness and season of birth: Cohort studyThe Journal of Allergy and Clinical Immunology
 4. Atopic Dermatitis – What is atopic dermatitis? National Eczema Association. 

Saznajte više o zdravlju kože u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.20 / 5   60

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: atopijski dermatitis kod odraslih, atopijski dermatitis, maslinovo ulje za nokte, neurodermatitis simptomi, bademovo ulje primjena, njega noktiju maslinovim uljem, NAJBOLJA FRIZURA ZA OSOBE S ATOPIJOM, atopijski dermatitis liječenje, atopijski dermatitis slike, Atopijski dermatitis uzroci simptomi i prirodni lekovi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu