Kako koristiti ulje crnog kima? Evo koji su mu terapijski potencijali i kako se dozira

Kako koristiti ulje crnog kima

Crni kim (Nigella sativa) je mala grmolika cvjetnica svjetloljubičastih, plavih ili bijelih cvjetova, a raste u Europi, zapadnoj Aziji, sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Plodovi kima su crne, sitne sjemenke iz kojih se ekstrahira cijenjeno ulje crnog kima.

Ovo ulje se ponekad naziva i “panaceja” – ili univerzalni iscjelitelj – a ima dugu povijest upotrebe. Koristi se već tisućama godina u tradicionalnoj medicini zbog svojih brojnih terapeutskih prednosti.

Ulje od crnih sjemenki kima bogato je timokinonom, spojem koji ima protuupalna i antioksidativna svojstva kojima štiti zdravlje mozga i pomaže u liječenju nekoliko vrsta raka. Istraživanja su pokazala važnost antioksidansa za naše zdravlje jer smanjuju upalu i štite tijelo od ozbiljnih bolesti poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, bolesti srca i raka.

Zbog svojih protuupalnih učinaka, ograničena istraživanja pokazuju da ulje crnog kima pomaže u smanjenju upale zglobova kod ljudi s reumatoidnim artritisom.

Također je dokazano da ulje crnog kima ima protugljivično djelovanje i može nas zaštiti od Candide albicans, koja uzrokuje kandidijazu.

Ulje sadrži i druge esencijalne masne kiseline, uključujući linolnu i oleinsku kiselinu, koje su važne za održavanje zdravlja i ljepote kože i kose. Njegova antimikrobna svojstva čine ga odličnim lijekom za različite kožne probleme.

Terapeutsko djelovanje ulja crnog kima

Da biste znali kako koristiti crni kim za zdravlje, važno je znati kojim sve zdravstvenim stanjima ovo ljekovito terapeutsko ulje može pomoći.

Sa svojim brojnim dobrobitima koja su dokazana kroz niz različitih studija, ulje crnog kima prirodni je lijek koji poboljšava naše zdravlje na više načina.

Pomaže u mršavljenju

Istraživanja su pokazala da ulje crnog kima pomaže u smanjenju indeksa tjelesne mase (BMI) kod osoba s pretilošću, metaboličkim sindromom ili dijabetesom tipa 2.

U studiji koja je trajala osam tjedana, a uključivala je 90 pretilih žena 25 – 50 godina, jedna je grupa pratila niskokaloričnu dijetu, druga je dobivala placebo, a treća grupa jedan gram ulja crnog kima po obroku (ukupno tri grama dnevno).

Na kraju studije grupa žena koja je uzimala ulje crnog kima izgubila je značajno više težine i opsega struka od placebo skupine.

Snižava razine kolesterola

Istraživanja su pokazala potencijalnu učinkovitost ulja crnog kima u smanjenju povišenog krvnog tlaka i razine kolesterola.

Dvije studije kod pretilih osoba i osoba s dijabetesom tipa 2 otkrile su da dnevno uzimanje 2 – 3 g kapsula ulja crnog kima tijekom 8 – 12 tjedana značajno smanjuje razinu LDL (lošeg) i ukupnog kolesterola.

Treća studija osoba s visokim razinama kolesterola primijetila je da konzumiranje dvije čajne žličice (10 g) ulja crnog kima nakon doručka tijekom šest tjedana dovodi do značajnog smanjenja razine LDL (lošeg) kolesterola.

Snižava krvni tlak

Djelovanje ulja crnog kima na snižavanje krvnog tlaka pokazalo se u studiji na 70 zdravih odraslih osoba. Konzumacija pola čajne žličice (2,5 ml) ulja crnog kima, dva puta dnevno tijekom osam tjedana, značajno je smanjila razinu krvnog tlaka, u usporedbi s placebom.

ulje crnog kima za želudac
FOTO: Shutterstock

Snižava razinu šećera u krvi

Nekoliko studija na osobama s dijabetesom tipa 2 pokazalo je da dnevna doza od dva grama zdrobljenih sjemenki crnog kima natašte značajno smanjuje razinu šećera u krvi tijekom 2 – 3 mjeseca.

Dok većina studija koristi prah crnog kima u kapsulama, pokazalo se da ulje crnog kima također pomaže u snižavanju razine šećera u krvi.

Jedna je studija na osobama s dijabetesom tipa 2 otkrila da je dnevna konzumacija od 1/3 čajne žličice (1,5 ml) i 3/5 čajne žličice (3 ml) ulja crnog kima tijekom 20 dana značajno smanjila razinu HbA1c, u usporedbi s placebom.

Podržava funkciju jetre i bubrega

Istraživanja su pokazala da antioksidativna svojstva ovog ulja imaju zaštitni učinak i na jetru i na bubrege jer spoj timokinon smanjuje razinu oksidativnog stresa.

Oksidativni stres je povezan s raznim jetrenim problemima kao što su oštećenje jetre uzrokovano paracetamolom, alkoholna bolest jetre, ciroza, hepatitis i dr. Također je povezan s problemima s bubrezima kao što su kronična bolest bubrega i toksičnost bubrega.

Studija iz 2019. pokazuje i da ulje crnog kima može biti od pomoći u smanjenju veličine bubrežnih kamenaca i uklanjanju bubrežnih kamenaca iz tijela.

Liječi kožne bolesti

Ulje crnog kima obično se koristi lokalno kao pomoć kod različitih stanja kože. Istraživanja pokazuju da zbog svojih antimikrobnih i protuupalnih učinaka ovo ulje pomaže u liječenju nekoliko upalnih i kroničnih stanja kože poput akni, ekcema, suhe kože i psorijaze.

Pomaže u liječenju astme

Istraživanja su pokazala da ulje crnog kima, a posebno timokinon u ulju, pomaže u liječenju astme smanjenjem upale i opuštanjem mišića u dišnim putovima.

Jedna studija na 80 odraslih osoba s astmom otkrila je da uzimanje 500 mg kapsula ulja dva puta dnevno tijekom četiri tjedna značajno poboljšava kontrolu astme.

Pomaže kod neplodnosti muškaraca

Kliničko ispitivanje iz 2014. na muškarcima s dijagnosticiranom neplodnošću i abnormalnom spermom pokazalo je da ulje crnog kima može poboljšati kvalitetu i kretanje spermija te povećati broj spermija i volumen sjemena.

Ublažava gastrointestinalne probleme

Protuupalna svojstva crnog kima pomažu u ublažavanju simptoma kao što su probavne smetnje, mučnina, nadutost u trbuhu, povraćanje, proljev ili zatvor, zbog čega se često preporučuje ulje crnog kima za želudac.

Određene kliničke studije pokazale su da ulje ima čak i preventivni učinak na kolitis, pankreatitis i druge gastrointestinalne poremećaje.

Ulje crnog kima - doziranje
FOTO: Shutterstock

Kako koristiti ulje crnog kima?

Ulje crnog kima može se koristiti na različite načine, ovisno o tome za što ga koristite. Može se uzimati kao dnevni dodatak u obliku kapsula ili se može dodati obrocima kao začin ili preljev za salatu.

Osim toga, možete ga koristiti lokalno za kožu i kosu nanošenjem izravno na zahvaćeno područje ili miješanjem s drugim uljima za masažu. Ulje je također moguće dodati šamponima, domaćim proizvodima za njegu kože i mirisima.

Ulje crnog kima – doziranje

Ulje crnog kima ima jak okus koji je pomalo gorak i ljut i podsjeća na okus kima ili origana zbog čega se kod oralne upotrebe savjetuje miješanje ulja s drugim sastojkom jakog okusa, poput meda ili soka od naranče ili limuna.

Kod upotrebe je važno započeti s malom količinom i postupno povećavati unos prema potrebi.

Za većinu odraslih ovo ulje općenito se smatra sigurnim u dozama između 200 – 2.000 mg dnevno.

Ulje crnog kima – nuspojave

Ozbiljne nuspojave kod upotrebe ulja crnog kima su rijetke. Ako koristite lijekove, razgovarajte sa svojim liječnikom jer timokinon u ulju može inhibirati određene enzime koji metaboliziraju lijekove i time potaknuti pojačano djelovanje lijekova.

Prije upotrebe trudnice ili dojilje trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom.

Kod oralnog uzimanja ulje može uzrokovati osjećaj peckanja, mučninu, nadutost, probavne smetnje i sniženi šećer u krvi.

Lokalnom primjenom ulje crnog kima može uzrokovati ozbiljan alergijski osip, stoga je važno prvo ga testirati na maloj površini kože, kako biste bili sigurni da neće izazvati reakciju.

Držite ulje podalje od očiju, nosnica i drugih osjetljivih dijelova tijela.

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
  1. Black Seed Oil Benefits: How To Use Black Seed Oil as a Natural Remedy. (2023). MedShadow Foundation.
  2. Gál, K. (2023). Benefits of black seed oil. Medical News Today.
  3. McGrane, K. (2023). What Is Black Seed Oil? All You Need to Know. Healthline.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu