Stručno odobrava

,

Ciroza jetre – uzroci, simptomi i liječenje

jetra zdravlje

Ciroza jetre je kronična bolest jetre, uzrokovana raznim bolestima i stanjima jetre, kao što su hepatitis ili kronični alkoholizam.

Naša jetra obavlja nekoliko važnih funkcija u organizmu, uključujući detoksikaciju štetnih tvari u tijelu, pomaže u čišćenju krvi kao i u stvaranju vitalnih hranjivih tvari. Najveća je žlijezda u tijelu. Također proizvodi žuč, koјa јe važna za probavu.

Cirozu jetre možemo opisati i kao stanje u kojem se normalno tkivo jetre postupno zamjenjuje fibroznim tkivom (stvaraju se fibrozni ožiljci), odnosno obilježavaju je oštećenja jetrenog tkiva. Ciroza jetre većinom sporo napreduje te često u ranijim stadijima nije obilježena simptomima.

Također, dolazi do nakupljanja tekućine u abdomenu, do mogućeg krvarenja te do poremećaja mozgovnih funkcija (utjecaj ciroze na mozak).

Kako se funkcija jetre počinje pogoršavati tako se javljaju i ozbiljne komplikacije. Stvaranjem novog tkiva, jetra više nije u stanju vršiti svoju raniju funkciju.

Tretman ciroze jetre se razlikuje od osobe do osobe. U nekim slučajevima (u zadnjem stadiju) transplantacija jetre može biti jedino rješenje.

Kod osoba u dobi 45 – 65 godina ciroza jetre je treći najčešći uzrok smrti, nakon srčane bolesti i raka.

jetra ciroza

Uzroci ciroze jetre

Jetra je izuzetno osjetljiva na alkohol. Alkohol (pretjerano konzumiranje alkoholnih pića) dovodi jetru do pojačane potrebe za kisikom, a istovremeno uzrokuje nakupljanje masti što jetri onemogućava da uzima kisik.

Zatim imunološki sustav reagira tako da stvara upalni proces koji uništava stanice jetre, na kojoj nastaju ožiljci i čvorići.

Bolesti jetre – uzroci, simptomi i liječenje!

Kod hepatitisa (B ili C) (virusi koji uzrokuju hepatitis) dolazi do upale u jetrenim stanicama, što dovodi do uništenja tih stanica. Kada je upala jaka, uništenje jetrenih stanica dodatno napreduje i tako se stvara sloj ožiljkastog tkiva. Kod uznapredovalih i teških slučajeva, jetra se može i smanjiti.

Uzrok ciroze može biti i primarna bilijarna ciroza, koja je vrlo rijetka. Kod primarne bilijarne ciroze imunološki sistem napada stanice jetre, zamjenjujući ih s nekim stranim antigenom.

Manje učestali uzroci ciroze jetre su:

Ciroza jetre – simptomi

Osobe s blagim stadijem ciroze jetre obično nemaju simptome te godinama izgledaju zdravo. 

Često se ciroza prvi put otkrije kroz rutinski test krvi ili pregled. Vaš liječnik može odrediti jedan ili više laboratorijskih testova koji bi mogli ukazivati na problem s jetrom, poput ciroze.

Kod ciroze jetre se simptomi ne javljaju odmah na početku bolesti, već najčešće kada je ona već uznapredovala.

Vodeći simptomi ciroze jetre su:

 • umor i gubitak energije,
 • lako zadobivanje modrica i krvarenje,
 • svrbež kože,
 • žuta boja kože i očiju (žutica) – zbog nemogućnosti jetre da odstrani bilirubin iz tijela,
 • nakupljanje tekućine u abdomenu (ascites),
 • povišena tjelesna temperatura,
 • bol u abdomenu i osjećaj napuhnutosti – znak da je prisutna infekcija,
 • gubitak apetita i tjelesne težine,
 • oticanje nogu (nakupljanje vode),
 • zbunjenost, pospanost i nerazgovijetan govor (jetrena encefalopatija),
 • spider nevusi” – točkaste crvene mrlje iz kojih se šire paučinaste krvne žilice,
 • crvenilo na dlanovima,
 • moguća atrofija testisa u muškaraca,
 • moguće povećanje grudi u muškaraca (ginekomastija).

Ciroza jetre – dijagnoza

Liječnik će na temelju simptoma te fizikalnog pregleda posumnjati na cirozu jetre.

Liječnik fizikalnim pregledom (palpacijom) može osjetiti povećanje jetre ili zadržavanje tekućine u trbušnoj šupljini. Na cirozu jetre će posumnjati ako već imate alkoholnu povijest bolesti ili ako ste nekada u prošlosti imali epizode hepatitisa.

Pretrage krvi, odnosno jetrene probe, mogu pokazati abnormalne vrijednosti funkcije jetre – utvrđivanje vrijednosti bilirubina u krvi. 

Kompjuterska tomografija (CT) jedna je od najprimjenjenijih slikovnih pretraga kada je u pitanju jetra.

Ultrazvuk (UZV) može pokazati da je jetra povećana.

Ponekad, međutim, krvne i slikovne pretrage jednostavno nisu dovoljne te je potrebno napraviti biopsiju – uzimanje jetrenog tkiva.

Povišeni enzimi jetre – uzroci i liječenje!

Ako uzrok ciroze jetre nije u potpunosti jasan, dodatni testovi mogu biti od koristi u postavljanju dijagnoze. Takvi testovi su:

 • test na hepatitis virus,
 • test na autoantitijela jetrenih stanica,
 • test količine željeza ili bakra u krvi.

Ciroza jetre – krvna slika

ALT je enzim koji je najviše zastupljen u jetri i bubrezima. U krvi se nalazi u niskim koncentracijama.

ALT se u krvi određuje kada je potrebno odrediti razinu oštećenja stanica jetre. 

Kada je riječ o dijagnosticiranju bolesti jetre obično se radi skupina testova: ALT, AST, ALP, bilirubin, albumin i PT.

Visoka razina omjer AST ili ALT enzima u kroničnom C hepatitisu obično je znak ciroze jetre.

Rezultate je potrebno zajedno iščitati, uzimajući u obzir povijest bolesti pacijenta. 

Referentne vrijednosti za žene i muškarce se razlikuju. Dijagnozu prepustite liječniku koji će vam jasno dati do znanja kolika odstupanja od normalnog su dozvoljena, a kada je potrebno ozbiljnije pristupiti liječenju nešto progresivnijim metodama.

Liječenje ciroze jetre

Je li ciroza jetre izlječiva? – Nažalost nije, ali se može jako dobro kontrolirati.

Liječenje ciroze ovisi o uzroku i opsegu oštećenja jetre.

Ciljevi liječenja su usporiti napredovanje ožiljaka na jetri, spriječiti i liječiti simptome i komplikacije ciroze – djelovati na uzroke. 

Možda će biti potreban i boravak u bolnici ako imate teško oštećenje jetre.

 • Liječenje ovisnosti o alkoholu – osobe s cirozom uzrokovanom pretjeranom konzumacijom alkohola trebaju prestati konzumirati alkoholna pića jer je bilo koja količina alkohola toksična za jetru. Ako je liječenje ovisnosti o konzumaciji alkohola teško, vaš liječnik može preporučiti program liječenja od ovisnosti o alkoholu. Potrebna je nadoknada kalorija jer alkoholičari imaju povećanu potrebu za istima. Također, u liječenju alkoholnog hepatitisa koriste se kortikosteroidi. Dodaci prehrani mogu se propisati u borbi protiv pothranjenosti, koja je povezana s cirozom i kako bi se spriječila osteoporoza.
 • Gubitak težine – osobe s cirozom uzrokovanom alkoholnom bolešću mogu postati zdravije ako izgube težinu i kontroliraju razinu šećera u krvi. Također je važno održavati odgovarajući unos proteina prilikom pokušaja mršavljenja u okruženju ciroze.
 • Lijekovi za kontrolu hepatitisa (interferoni) – lijekovi ograničavaju daljnje oštećenje jetrenih stanica uzrokovanih hepatitisom B ili C. Postotak koristi terapije je malen.
 • Ako postoji ascites, moraju se uzimati lijekovi koji potenciraju lučenje tekućine – diuretici. Gubitak tekućine ne smije biti brz zbog poremećaja u metabolizmu kalija.
 • Lijekovi za kontrolu drugih uzroka i simptoma ciroze – lijekovi mogu usporiti napredovanje određenih vrsta ciroze jetre. Primjerice, za ljude s primarnom bilijarnom cirozom, koja je rano dijagnosticirana, lijekovi mogu značajno odgoditi progresiju ciroze. Neki lijekovi mogu ublažiti i neke od simptoma ciroze jetre, kao što su svrbež, umor i bol. 

Budući da je mnogo upita bilo vezano uz ciroza jetre slike, na fotografijama ispod možete vidjeti kako izgleda jetra koja je zahvaćena cirozom.

ciroza jetre original
Ciroza jetre stvarni prikaz

Liječenje komplikacija ciroze jetre

 • Višak tekućine u tijelu – liječnik može preporučiti dijetu s manje natrija i lijekove protiv nakupljanja tekućine u tijelu, što može pomoći u kontroli ascitesa i edema. Uznapredovalo nakupljanje tekućine može zahtijevati postupke kao što je drenaža tekućine ili druge intervencije kojima se smanjuje pritisak. Putem igle i tube tekućina se izvlači iz trbušne šupljine (4 – 6 litara).
 • Portalna hipertenzija – neki lijekovi za tlak mogu kontrolirati povećani pritisak u žilama koje opskrbljuju jetru (portalna hipertenzija) i spriječiti ozbiljno krvarenje. Vaš liječnik će obaviti gornju endoskopiju u redovitim intervalima i tražiti proširene vene (varikozitete) u jednjaku ili želucu koji mogu krvariti. Ako ste razvili varikozitete, vjerojatno će liječnik preporučiti lijekove koji smanjuju rizik od krvarenja. Kod težih slučajeva krvarenja, liječnik će morati zaustaviti krvarenje i smanjiti rizik od daljnjeg krvarenja te je u tom slučaju moguć operativni postupak.
 • Infekcije –  možda ćete dobiti antibiotike ili druge tretmane za liječenje infekcije. 
 • Povećani rizik od raka jetre – vaš liječnik će preporučiti krvne pretrage i ultrazvuk svakih nekoliko mjeseci kako bi na vrijeme reagirali na znakove raka jetre ako oni postoje.
 • Jetrena encefalopatija – vjerojatno će biti propisani lijekovi kako bi se spriječilo nakupljanje toksina u krvi zbog loše funkcije jetre. Preporučuje se unos proteina (do 70 g/dan). 
ascites
Ascites – nakupljanje tekućine

Ciroza jetre – zadnji stadij (transplantacija jetre)

U naprednim slučajevima ciroze, kada jetra prestane funkcionirati (zadnji stadij ciroze), transplantacija jetre je jedina opcija liječenja.

Obično je potrebno uzeti u obzir ovu opciju kada se razviju simptomi kao što su:

Kod transplantacije jetre, jetra se zamjenjuje zdravom jetrom preminulog donora ili dijelom jetre živog donora.

Ciroza je najčešći razlog za transplantaciju jetre.

Kandidati za transplantaciju jetre moraju proći opsežna testiranja kako bi se utvrdilo jesu li ”dovoljno zdravi” kako bi ishod nakon operacije bio dobar. Osim toga, za transplantaciju se obično zahtijeva period apstinencije od alkohola.

Na transplantaciju jetre se prema najnovijim podacima čeka oko 14 – 26 dana.

Liječenje ciroze jetre prirodnim putem

Cirozu je vrlo teško liječiti bez medicinskih pripravaka, međutim neke čajne mješavine mogu biti od koristi kao dodatni pripravci.

Prije terapije bilo kojom od ovih biljaka konzultirajte se s liječnikom:

Upotrijebite tri žlice ove čajne mješavine. Potom stavite kuhati 2 minute u pola litre vode. Nakon kuhanja sve skupa poklopite i ostavite da odstoji najmanje 6 sati. Nakon 6 sati procijedite kroz gazu. Ovaj čaj je potrebno piti tri puta dnevno prije svakog većeg obroka

Uz ovu čajnu mješavinu možete konzumirati sok od kupusa ili rotkve. Uz ručak možete jesti i kupus salatu ili salatu od maslačka.

U liječenju bolesti jetre najveće je rezultate pokazala sikavica koja je gotovo nezamjenjiv prirodni pripravak. Glavni aktivni sastojak sikavice je silimarin koji sudjeluje u regeneraciji i zaštiti jetre. Sikavica se konzumira u maksimalnoj količini od 240 mg sikavice tri puta dnevno ili 140 mg silimarina tri puta dnevno.

Kinezi za bolesti jetre koriste već stoljećima biljku sladić. Istraživanja pokazuju kako sladić povećava stvaranje interferona. Interferon se većinom koristi za liječenje hepatitisa B. Dnevno se primjenjuje 7 – 8 grama korijena sladića.

Limun i med također su dva vrlo snažna i dobra pripravka kada je riječ o liječenju jetre. Sameljite dva cijela limuna i pomiješajte s kilogramom domaćeg meda te u smjesu dodajte i 2 dl kvalitetnog maslinovog ulja. Dnevno je potrebno konzumirati po žličicu (3 puta dnevno) prije svakog većeg obroka.

rotkvice

Ciroza jetre – prehrana

Prehrana je kod ciroze jetre gotovo jednaka prehrani kod osoba koje su oboljele od kroničnog hepatitisa.

Pravilo koje biste svakako trebali primijeniti je hranjenje po principu više obroka koji su količinski manji. Tako se postiže smanjenje opterećenja organizma proteinima.

Osobe koje su oboljele od ciroze jetre trebaju izbjegavati kofein. Razgradnja kofeina kod zdravih osoba traje 4 sata dok kod oboljelih od ciroze taj proces može potrajati i do 20 sati.

 • Juhe – nemasne juhe od nemasnog mesa, povrća i ribe, juhe s tjesteninom, rižom ili krupicom. Juhe je potrebno pripremati bez zaprške. Juhe iz vrećice je potrebno potpuno izbaciti.
 • Meso – nemasno mlado meso koje je pirjano u vlastitom soku, kuhano ili pečeno u foliji ili vrećici za pečenje (teletina, junetina, kunić, bijelo meso peradi bez kožice).
 • Riba – bijela riba kuhana ili pečena u foliji (brancin, škarpina i oslić).
 • Tvrdo kuhana jaja.
 • Mliječni proizvodi – obrano mlijeko, posni svježi sir, jogurt, sirutka, probiotik i ostali fermentirani mliječni proizvodi.
 • Kruh – bijeli i crni, dvopek, tost, sve vrste tjestenine, valjušci, kukuruzna krupica, riža. 
 • Povrće – krumpir, špinat, blitva, tikvice, koraba, cvjetača, mrkva, brokula, svježa rajčica, mahune, grašak, cikla, zelena salata, matovilac, maslačak i radič.
 • Bučino i maslinovo ulje.
 • Voće – jabuke, banane, breskve, kompoti, marmelada, kašice, voćni frape.
 • Pića – blagi biljni čajevi, matičnjak, metvica, sikavica, šipak, negazirana pića.
 • Od začina možete koristiti jedino limunov sok. U vrlo malim količinama možete koristiti: jabučni ocat, lovor, kopar, ružmarin, metvicu, mažuran i češnjak.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.28 / 5   54

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: ciroza jetre, ciroza jetre simptomi, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu