Eterično ulje ružmarina – potaknite rast kose i pročistite kožu

ulje-ruzmarina

Eterično ulje ružmarina karakterizira svjež miris i mnoge dobrobiti za njegu kože i kose. Najčešće se koristi u prirodnoj kozmetici jer pozitivno djeluje na kožu sklonu aknama ili celulitu, dok pri nanošenju na vlasište potiče rast kose. Postoje još mnogo razloga zašto bismo ga trebali koristiti, a predstavlja najpopularnije eterično ulje.

Ružmarin je najpoznatiji kao začin, no njegovo biljno i eterično ulje mogu osigurati brojne dobrobiti za naš organizam. Eterično ulje ružmarina već se godinama koristi u aromaterapiji, prirodnoj kozmetici, za njegu kože sklone celulitu te kao pomoć pri inhalaciji i pročišćavanju prostora.

Ukoliko imamo problema s dišnim sustavom, upalom sinusa ili tijekom sezona prehlade i gripe, dodavanje nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina u vodu za inhalaciju potaknut će iskašljavanje i odčepiti nos

Kako eterično ulje ružmarina djeluje na kožu?

Eterično ulje ružmarina posjeduje iznimno jaka ljekovita svojstva za njegu kože i kose, ali se ne smije koristiti nerazrijeđeno. Ukoliko ga planirate koristiti za neke od sljedećih dobrobiti i nanositi na kožu, pomiješajte ga s kvalitetnim biljnim uljem ili dodajte u domaće recepte.

Ulje ružmarina pomaže kod:

  • Slabe cirkulacije (masaža),
  • Kože sklone aknama i prištićima, 
  • Bolova u mišićima i zglobovima (masaža),
  • Prhuti na vlasištu,
  • Celulita i strija (masaža),
  • Detoksikacije kože.

Eterično ulje ružmarina možete koristiti u kombinaciji s drugim eteričnim uljima za poticanje cirkulacije i poboljšanje kvalitete kože. Preporučuje se svakodnevna masaža čiste kože za najbolje rezultate, a neka od biljnih ulja u kojima možete razrijediti et. ulje ružmarina su: ulje jojobe, makadamije, koštica marelice, badema ili lješnjaka.

ruzmarin-etericno-ulje

Kod nanošenja na kožu lica, preporučuje se korištenje et. ulja ružmarina u kombinaciji s pročišćavajućim uljima i proizvodima za njegu kože. Najpopularniji odabir je i hidrolat ružmarina koji sadrži manju količinu et. ulja, no osvježava i hidratizira kožu te pomaže vratiti koži ravnotežu.

Eterično ulje ružmarina za kosu

Ružmarin je poznat po svojim dobrobitima za njegu kose i vlasišta te se tradicionalno koristi u tretmanima za poticanje rasta kose. Danas je njegovo eterično ulje pronašlo mjesto u brojnim šamponima prirodne kozmetike za masnu kosu ili kosu koja pojačano opada.

Kako biste najbolje iskoristili djelovanje ružmarina za kosu, dodajte njegovo eterično ulje u domaće maske za kosu, svoj omiljeni šampon za kosu ili pak masirajte vlasište kombinacijom biljnog ulja za njegu i et. ulja ružmarina.

Ovo ulje idealno je za sprječavanje ispadanja kose jer potiče cirkulaciju i dovod hranjivih tvari do folikula kose kako bi se one ojačale. Za najbolje rezultate pri njezi kose, odaberite et. ulje ružmarina kemotipa cineol jer ono ima najjače djelovanje na cirkulaciju. Više o kemotipovima saznajte nešto niže u tekstu.

Kako napraviti ulje ružmarina?

Biljno ulje ružmarina često se koristi u kulinarstvu, a proizvodi se maceriranjem svježih ili suhih grančica ružmarina u kvalitetnom hladno prešanom biljnom ulju poput maslinovog, suncokretovog i uljima sličnih djelovanja.

Osim u kulinarstvu, ulje ružmarina može poslužiti u tretiranju kože sklone strijama i celulitu, za njegu i poticanje rasta kose pri masažama tjemena te za poticanje cirkulacije. Nažalost, biljno ulje ružmarina nije jednako potentno kao eterično ulje ružmarina i smatra se mnogo slabijim.

Za više informacija o ulju ružmarina i receptu kako ga napraviti, pročitajte naš članak o maceratu i pripremi ulja od ružmarina ovdje.

ruzmarin-ulje

Mjere opreza

Kao što smo već prethodno napomenuli, et. ulje ružmarina ima nekoliko kemotipova koji se razlikuju po djelovanju. Kemotipovi ružmarina nastaju zbog drugog podneblja i uvjeta rasta, a najčešće raspoznajemo tri kemijska sastava: kemotip cineol, kemotip verbenon i kemotip kamfor

Kemotip cineol poznat je po svome djelovanju na cirkulaciju i pomoć kod celulita. Kemotip verbenon najčešće je korišten kemotip u kozmetici i pokazao je najbolje rezultate u topikalnoj primjeni. On je pogodan i za oralnu primjenu te pruža odlično djelovanje kod kožnih problema poput akne, seboreje i rozaceje.

Kemotip kamfor pokazao je najbolje analgetičko djelovanje kod bolova u mišićima i zglobovima pa je preporučljiv za masaže. Također, eterično ulje ružmarina potrebno je razrijediti prije uporabe na koži jer su et. ulja veoma koncentrirana te mogu izazvati negativne reakcije kože u čistom obliku.

Eterično ulje ružmarina – cijena i gdje kupiti?

Ovo eterično ulje već je nadaleko poznato i možete ga kupiti u biljnim ljekarnama, prodavaonicama zdrave hrane i prirodne kozmetike te od provjerenih OPG proizvođača. Strogo kontrolirana i kvalitetna et. ulja ružmarina kemotipa verbenon i cineol.

Eterično ulje ružmarina nastaje parnom destilacijom, koja je sama po sebi dosta skupocjen postupak. Cijena se stoga kreće od 50 kn za 5 do 10 ml, a ovisno o kvaliteti ili kemotipu, može iznositi i do 120 kn.

Članak objavljen:

Saznajte više o celulitu u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu