Kokosovo ulje za zdravu i lijepu kosu

kokosovo ulje za kosu

Kokosovo ulje može poslužiti kao lijek za gotovo svaku bolest vlasišta i kose, a koristi se tijekom kozmetičkih tretmana već stoljećima. Osim što pozitivno djeluje na kosu i kožu, kokosovo ulje također može imati neke zdravstvene prednosti kao što su snižavanje kolesterola, gubitak težine, jačanje imuniteta i liječenje infekcija.

Kokosovo ulje djeluje antioksidativno, a također posjeduje antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Kokosovo ulje se može konzumirati izravno, u hrani ili izravno na kožu i kosu kao kozmetički tretman. 

Kada je riječ o primjeni na kožu, kokosovo ulje može pomoći u čišćenju kože od mitesera te u tretiranju i liječenju akni. Kako se koristi kokosovo ulje za kožu te koliko je dobro, možete doznati u našem članku —> Kokosovo ulje za kožu lica. 

U ovom tekstu ćemo najviše pozornosti posvetiti prednostima kokosovog ulja za kosu

kokosovo ulje za kosu
Foto: Photospin

Prednosti kokosovog ulja za kosu

Kokosovo ulje je bogato masnim kiselinama poput laurinske i linolenske kiseline koje mogu pružiti velike prednosti za vašu kosu. Antioksidativna, antifungalna, antibakterijska i antivirusna svojstva pronađena u kokosovom ulju čine ga savršenim za zdravlje kose i njegu vlasišta.

Čak je provedena i znanstvena studija o kemijskom sastavu kokosovog ulja te njegovom djelovanju na kosu. Rezultati su pokazali da kokosovo ulje brzo i učinkovito prodire u kosu te pruža djelotvornu i dubinsku zaštitu od pucanja i opadanja kose. Studija objavljena nekoliko godina kasnije u znanstvenom časopisu Journal of Cosmetic Science je potvrdila iste rezultate te tako doprinijela promicanju blagotvornog djelovanja kokosovog ulja na kosu.

Kokosovo ulje je bogato trigliceridima koji su glavni sastojak za održavanje zdravlja kose. Antimikrobna svojstva kokosovog ulja jedan su od glavnih razloga zašto je kokosovo ulje pogodan tretman prilikom različitih infekcija vlasišta. Također, učinkovito je i u tretiranju uši jer uništava jajašca te ubija odrasle uši koje napadaju kosu i vlasište.

Kokosovo ulje može poslužiti za liječenje prhuti. Kokosovo i ricinusovo ulje za kosu u kombinaciji mogu pomoći u liječenju ćelavosti i opadanja kose

Poznato istraživanje iz 2003. godine objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Cosmetic Science je pronašlo zanimljive rezultate usporedbom nekoliko različitih vrsta ulja. Kokosovo ulje, koje je triglicerid važne masne laurinske kiseline, ima visok afinitet za proteine ​​kose, a zbog male molekularne težine i linearnog lanca može brzo prodrijeti unutar kose.

Mineralno ulje, kao ugljikovodik, nema afinitet za proteine ​​i stoga ne može prodrijeti i donijeti bolje rezultate zdravlju kose. U slučaju suncokretovog ulja, koje je također triglicerid linoleinske kiseline, zbog svoje prostrane strukture i prisutnosti dvostrukih veza, ono ipak ne prodire u vlakna što rezultira nepovoljnom utjecaju na gubitak proteina kose.

Kokosovo ulje za kosu – upotreba

U današnje vrijeme se šamponi za kosu koriste na dnevnoj bazi, no nakon nekog vremena formule i sastojci u tim proizvodima mogu našu kosu učiniti tankom i krhkom, a kosa može čak početi i opadati. Kokosovo ulje možete koristiti na sljedeće načine: 

 • Koristite kokosovo ulje u svojoj dnevnoj rutini za njegu kose. Vaša kosa će biti sjajna i puna volumena, a zdravlje vaše kose će se poboljšati.
 • Proteini i hranjive tvari u kokosovom ulju su djelotvorni u poticanju rasta kose. Ako redovito nanosite kokosovo ulje na tjeme i čitavu kosu te povremeno ostavljate kokosovo ulje za kosu preko noći ili nekoliko sati, vaša kosa bi trebala povratiti stari sjaj i izgledati bolje nego ikada. 
 • Kokosovo ulje može poslužiti za vraćanje optimalne razine vlažnosti suhe i oštećene kose. Osim toga, mnogi koriste kokosovo ulje za rast kose. 
 • Zagrijte malo kokosovog ulja na laganoj vatri nekoliko minuta, ali pobrinite se da nije previše vruće. Umasirajte ulje u vlasište i ostavite da djeluje neko vrijeme te isperite blagim šamponom protiv peruti. Kokosovo ulje će spriječiti nastajanje nove i taloženje stare peruti na vlasištu.
 • Kokosovo ulje njeguje oštećenu kosu i čuva ju od toplinskih i kemijskih oštećenja. Sadrži proteine koji u potpunosti hrane kosu i nadopunjavaju je izgubljenim svojstvima potrebnim za zdravlje kose.

Tijekom primjene kokosovog ulja, pripazite na odgovarajuću količinu kokosovog ulja. Ako nanesete previše kokosovog ulja, vaša kosa se može pretjerano zamastiti. Također, u slučaju da planirate koristiti kokosovo ulje za njegu kose, budite sigurni da ste kupili kvalitetno kokosovo ulje (ekstra djevičansko i hladno tiješteno). Jedino korištenjem kvalitetnog ulja možete postići odgovarajuće i željene rezultate. 

kokosovo ulje kosa
Foto: Photospin

Kako staviti kokosovo ulje na kosu?

Kokosovo ulje možete nanijeti noć prije pranja kose, nekoliko sati prije pranja kose ili svega 15 minuta prije pranja kose. Kako bi ostvarilo željeni učinak, kokosovo ulje je potrebno utrljati, odnosno umasirati u tjeme te razvući cijelom dužinom kose. Budite pažljivi s količinom ulja koje nanosite na kosu. Osobe koje prirodno imaju masniju kosu, trebale bi nanositi manje kokosovog ulja na kosu.

Kosu prilikom nanošenja kokosovog ulja možete češljati kako bi se ulje ravnomjerno rasporedilo na svaku vlas kose, a potom na glavu možete nanijeti plastičnu vrećicu i pričekati da odstoji. 

Nakon toga je kosu potrebno oprati blagim šamponom protiv prhuti i lagano posušiti ručnikom. Koliko dugo držati kokosovo ulje na kosi? Kokosovo ulje na kosi možete držati koliko god dugo želite. Kao što smo već napomenuli – preko noći, nekoliko sati prije pranja kose ili 15 minuta prije pranja kose. 

Trebate li kokosovo ulje stavljati na mokru ili suhu kosu? Kokosovo ulje je najbolje nanijeti na suhu kosu.

Kokosovo ulje za kosu – gdje kupiti i po kojoj cijeni

Kvalitetno kokosovo ulje možete kupiti u biljnoj ljekarni, specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane te putem Web Shopa. Prije kupnje budite sigurni da znate što tražite, odnosno za njegu kose potražite djevičansko kokosovo ulje koje će sadržavati sve potrebne sastojke za njegu i zdravlje kose

 • Tvornica zdrave hrane – (Nutrigold) Ekstra djevičansko kokosovo ulje – organsko (1000 ml) – 75,00 kn.
 • Priroda&društvo – Natura Organica – Ekstra djevičansko kokosovo ulje (1 l) – 84,00 kn.
 • Bio&bio – Ekstra djevičansko kokosovo ulje (300 ml) – 37,90 kn.
 • Terra Organica – (Nutrimedica) Ekstra djevičansko biljno ulje (1000 ml) – 99,90 kn.
 • Kokosovo ulje za kosu Dm – Biljno ulje kokosa 0,22 l.

Koje je ulje najbolje, gdje ga možete nabaviti te po kojoj cijeni najbolje će odgovoriti kokosovo ulje za kosu forum iskustva. Želite preporučiti kokosovo ulje određenog proizvođača ili napisati vlastiti iskustvo? – Pišite nam u komentarima! 

Kokosovo ulje ima i razne druge prednosti, doznajte više o njima u ovim tekstovima:

Članak objavljen:

Izvori:

 1. Carandang, E. (2008). Health benefits of virgin coconut oil. Indian Coconut Journal, 31(2), 8-12.
 2. Keis, K., Huemmer, C. i Kamath, Y. (2007). Effect of oil films on moisture vapor absorption on human hair. Journal of Cosmetic Science, 58(2), 135-145.
 3. Rele, A. i Mohile, R. (2003). Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. Journal of Cosmetic Science, 54(2), 175-192.
 4. Ruetsch, S., Kamath, Y., Rele, A. i Mohile, R. (2001). Secondary ion mass spectrometric investigation of penetration of coconut and mineral oils into human hair fibers: Relevance to hair damage. Journal of Cosmetic Science, 52, 169-184.

Saznajte više o kosi u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.42 / 5   71

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kokosovo ulje za kosu, kokosovo ulje kosa, kako koristiti kokosovo ulje za kosu, Kokosovo Ulje I Kosa, kokosovo ulje za rast kose, Kokos za kosu, kokos ulje za kosu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu