Kako napraviti ulje za tijelo od vanilije – infuzija vanilije u kokosovom ulju

infuzija-vanilije-kokosovo-ulje

Pripremili smo vam jednostavan recept kako biste već poznatom kokosovom ulju pridodali topliju mirisnu notu. Infuzija vanilije odlična je za njegu tijela, a miris se na koži zadržava i do nekoliko sati. Osim dubinske njege, ovo ulje ima protuupalna, antioksidativna i antibakterijska svojstva, dok vanilija pomaže i kod depresije. Infuziju možete koristiti i za njegu kose u raznim maskama te kao mirisni sastojak domaćih krema i balzama.

Svi potrebni sastojci mogu se kupiti u ljekarnama ili specijaliziranim trgovinama zdrave hrane, dok neke već imate u vlastitoj kuhinji.

Potrebni sastojci:

 • 400 grama kokosovog ulja (na sobnoj temperaturi),
 • 4 mahune vanilije,
 • boca od tamnog stakla,
 • drvena daska za rezanje,
 • nož i čajna žličica,
 • lijevak,
 • filteri za čaj ili kavu.
infuzija-vanilije-2

Priprema infuzije od vanilije u kokosovom ulju

 1. Prikupite sastojke i provjerite je li kokosovo ulje u tekućem stanju. Ukoliko nije, ostavite ga na sobnoj temperaturi ili blizu izvora topline kako biste ga nesmetano mogli preliti u staklenu bocu. Preporučujemo bocu od tamnog stakla radi očuvanja kvalitete ulja.
 2. Mahune vanilije prerežite po pola na dasci za rezanje i čajnom žličicom izvadite sjemenke kako bi se ulje i vanilija što bolje proželi. Nakon što ste sve mahune prerezali i ispraznili, prerežite svaku na 3 dijela te ih također stavite u bocu.
 3. Poslužite se lijevkom kako biste prelili kokosovo ulje preko vanilije i zatvorite bocu. Bocu promućkajte i odložite u ostavu ili na tamno mjesto u kuhinjskom elementu na 2-3 tjedna. Tijekom dva tjedna kokosovo ulje će upiti aromu i blagodati vanilije. S vremena na vrijeme promućkajte bocu kako sjemenke vanilije ne bi pale na dno.
 4. Kada je infuzija spremna za korištenje, pripremite filtere za čaj ili kavu kojima ćete procijediti čisto ulje bez sjemenki. S obzirom za su filteri za kavu slabije propusni, bržu opciju nude vam filteri za čaj. Filter za čaj pričvrstite za grlo teglice od 400g ili boce sa širokim grlom. Polako prelijte manju količinu ulja da vidite kojom se brzinom ulje cijedi na dno i sukladno tome dozirajte infuziju. Kada ste sve procijedili, zavrnite filter i procijedite ostatak ulja te ga bacite u smeće.
 5. Ulje možete držati na sobnoj temperaturi nekoliko mjeseci bez straha od kvarenja. Kokosovo također ulje možete zamijeniti drugim hladno tiještenim uljem po izboru, a ostatak postupka ostaje isti.
Članak objavljen:

Saznajte više o njezi i zaštiti kože:

Ocijenite članak

4.81 / 5   26

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu