Ulja za rast kose: Ne bacajte novac na skupe preparate! Znamo kako do duge i zdrave kose na potpuno prirodan način

Ulja za rast kose

Poticanje bržeg rasta kose može biti frustrirajuće kada proizvodi ne funkcioniraju. Ako pak ne želite kupovati proizvode s mnoštvom sastojaka, postoje prirodni sastojci, tj. ulja koja vam mogu pomoći.

U nastavku saznajte koja su ulja za rast kose.

Ricinusovo ulje za rast kose
FOTO: Shutterstock

Ricinusovo ulje za rast kose

Ricinusovo ulje odavno se koristi za poticanje rasta dlaka kao što su trepavice, obrve i kosa. Sadrži vitamin E i određene minerale zbog čega je vrlo djelotvorno. Osim navedenog, ricinusovo ulje može doprinijeti i liječenju prhuti.

Potiče rast kose tako da:

  • hidratizira vlasište
  • zadržava vlažnost u kosi
  • potiče cirkulaciju.

Za najbolji je učinak ricinusovo ulje potrebno nanijeti na kosu i ostaviti preko noći.

Imajte na umu da ćete vjerojatno imati poteškoće s ispiranjem s obzirom da se radi o jako gustom ulju.

Pročitajte članak “Ricinusovo ulje za rast kose, pomlađivanje kože i čvrste nokte“.

Maslinovo ulje za rast kose
FOTO: Shutterstock

Maslinovo ulje za rast kose

Maslinovo ulje preporučuje se osobama koje imaju suhu i oštećenu kosu, kao i osobama s prhuti. Koristi se ne samo za poticanje rasta kose, već i za omekšavanje kose. Zbog hidratantnog svojstva, maslinovo ulje pruža učinak sličan učinku regeneratora.

Možete ga nanositi na suhu ili vlažnu kosu, umasirati u vlasište i/ili kosu. Ako želite bolji učinak, kosu nakon mazanja možete zamotati u ručnik kako bi toplina pomogla još dubljoj hidrataciji.

Pročitajte članak “‘Tekuće zlato’ koje sigurno imate u kuhinji: 8 načina kako koristiti maslinovo ulje za njegu kože, kose i noktiju“.

Kokosovo ulje za rast kose
FOTO: Shutterstock

Kokosovo ulje za rast kose

Kokosovo ulje je jedno od popularnijih ulja koje se koristi za poticanje rasta kose. Pogodno je za sve tipove kose, a posebno je učinkovito za suhu kosu. Osim što potiče rast kose, djeluje i kao regenerator jer omekšava kosu.

Ako je ulje u čvrstom stanju, prije upotrebe na kosi malo ga ugrijte. Kokosovo ulje možete nanijeti na cijelu kosu i na vlasište.

Za bolje rezultate možete ga pomiješati s amla ili brahmi uljem, o kojima ćete saznati u nastavku.

Pročitajte članak “Vitaminski spas za kosu, kožu i nokte: Evo kako koristiti kokosovo ulje za njegu čitavog tijela i na što pripaziti pri kupnji“.

Amla ulje za rast kose
FOTO: Shutterstock

Amla ulje za rast kose

Na popis ulja za rast kose treba dodati i amla ulje. Ovo indijsko ulje koristi se u ayurvedskoj medicini u svrhu poticanja zdravlja i rasta kose. Amla ulje sadrži vitamin C, kao i mnoge druge antioksidanse i minerale.

U studiji provedenoj na zečevima i miševima, objavljenoj 2009. godine u časopisu Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, dokazano je da amla ulje značajno potiče rast dlake koja je zdrava. Zaključeno je da se ovo ulje može koristiti kao prirodna zamjena za minoxidil (lijek koji se koristi kod liječenja alopecije).

Ako želite koristiti amla ulje, pripazite na koncentraciju istog. Idealna koncentracija ovog ulja je 7,5 %, razrijeđeno u vodi. Razrijeđeno ulje možete nanijeti na kosu.

Pročitajte članak “Amla ulje i amla u prahu – korištenje, dobrobiti i gdje kupiti?“.

Brahmi ulje za rast kose
FOTO: Shutterstock

Brahmi ulje za rast kose

Brahmi ulje je još jedno indijsko ulje koje se koristi u ayurvedskoj medicini. Ovo ulje se najčešće koristi kod alopecije, prhuti i anksioznosti. Smatra se da doprinosi jačanju kose i poticanju njezinog rasta.

Brahmi ulje je potrebno umasirati u tjeme. Imajte na umu da nakon nanošenja ovog ulja možete iskusiti svrbež i crvenilo na tjemenu.

Pročitajte članak “Bakopa (brahmi) – ljekovita svojstva i upotreba“.

Eterična ulja za brži rast kose
FOTO: Shutterstock

Eterična ulja za brži rast kose

Ulja za rast kose podrazumijevaju i ona esencijalna. Nemojte koristiti nerazrijeđena esencijalna ulja direktno na vlasištu! Prije primjene na koži esencijalna ulja je potrebno pomiješati s baznim uljem. Neka od baznih ulja koje možete koristiti u svrhu poticanja rasta kose su kokosovo i maslinovo ulje.

Potrebno je razrijediti 5 – 10 kapi esencijalnog ulja u dvije jušne žlice baznog ulja. Alternativno možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja u šampon i dobro ga protresti nakon toga.

Neka od esencijalnih ulja koja se preporučuju za poticanje rasta kose su sljedeća:

Sljedeća tri esencijalna ulja se najčešće koriste za poticanje rasta kose.

Ulje ružmarina za rast kose
FOTO: Shutterstock

Ulje ružmarina za rast kose

Ulje ružmarina pogodno je za sve tipove kose, a pogotovo za gustu. Potiče cirkulaciju, a samim time i rast kose.

Pročitajte članak “Ružmarin za kosu: 5 načina kako koristiti ružmarin protiv opadanja kose“.

Jojoba ulje

Studija objavljena 2010. godine u časopisu Food and Chemical Toxicology provela je eksperiment poticanja rasta dlake na ošišanim miševima. Pokazano je da esencijalno ulje jojobe značajno potiče rast dlake, zbog čega autori zaključuju da se esencijalno ulje jojobe može koristiti za poticanje rasta kose.

Ulje peperminta

Istraživanje objavljeno 2014. godine u časopisu Toxicological Research pokazalo je da esencijalno ulje peperminta može brže potaknuti rast kose u odnosu na esencijalno ulje jojobe i minoxidil (lijek koji se koristi kod liječenja alopecije).

Dokazano je da esencijalno ulje peperminta djeluje na očuvanje vaskularizacije dermalnih papila dlake čime potiče rast dlake. Studija je provedena na miševima, ali pretpostavlja se da bi esencijalno ulje peperminta imalo isti učinak na ljudsku kosu.

Pročitajte i članak “Uvedite biljno ulje u svoju beauty rutinu i uštedite: 4 načina kako ga možete koristiti za zdravu i baršunastu kožu“.

Članak objavljen:
  1. Mitchell, A. (2022). 5 Essential Oils for Much Faster Hair Growth—SeriouslyByrdie.
  2. Wong, C. (2020). The Health Benefits of Brahmi Oil. Verywell Health.
  3. Nall, R. (2018). How to use essential oils for hair growth. Medical News Today.
  4. Cirino, E. (2017). Can Amla Oil Make Your Hair Grow FasterHealthline.
  5. Oh, J. Y. i sur. (2014). Peppermint oil promotes hair growth without toxic signsToxicological research, 30(4): 297–304.
  6. Yoon, J. I. i sur. (2010). Hair growth promoting effect of Zizyphus jujuba essential oil. Food and Chemical Toxicology, 48(5): 1350–1354. 
  7. Banerjee, P. S. i sur. (2009). Preparation, evaluation and hair growth stimulating activity of herbal hair oil. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 1: 261–267.

Ocijenite članak

5 / 5   3

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu