Stručno odobrava

,

Gubitak kose (alopecija) – uzroci i kako spriječiti ćelavost

Gubitak kose (alopecija)

Gubitak kose ili alopecija je opadanje, odnosno gubitak dlaka s glave, ali i drugih dijelova tijela. Gubitak kose obično izaziva veliku zabrinutost bolesnika iz estetskih i psiholoških razloga, ali on također može biti važan znak sistemske bolesti.

Genetska predispozicija i starenje samo su neki od mnogobrojnih faktora koji mogu izazvati gubitak kose. Određene tipove gubitka kose može uzrokovati alopecia areata, odnosno reverzibilni gubitak kose ili dlaka na ograničenom području. Ona se smatra autoimunom bolešću. Takva ograničena područja mogu se javiti bilo gdje na tijelu, ali najčešće zahvaćena područja su vlasište i brada.

Ekstremni oblici alopecije areate su alopecia totalis koja je karakterizirana potpunim gubitkom kose s glave te alopecia universalis koja je karakterizirana gubitkom svih tjelesnih dlaka.

Prema statističkim podacima, gubitak kose javlja se kod 80 % muškaraca. U žena se alopecija znatno rjeđe javlja, ali postotak nije zanemariv. Prema statističkim podacima, gotovo 30 % žena će se prije ili kasnije suočiti s gubitkom kose. Kod muškaraca gubitak kose najčešće završava potpunom ćelavošću, dok kod žena to nije čest slučaj.

Do ispadanja kose dolazi kada na folikul dlake djeluje neka štetna tvar, koja onemogućuje da folikul stvara dlaku. Za pravilno funkcioniranje folikula vrlo je važno pravilno funkcioniranje organizma, budući da je folikul jako osjetljiv na poremećaje u ravnoteži izmjene tvari u tijelu.

Muči vas gubitak kose, a niste sigurni što poduzeti i kako se nositi s cijelom situacijom? Donosimo vam popis najčešćih uzroka gubitka kose (odlična je vijest da na većinu možete preventivno utjecati) i tretmana liječenja ćelavosti kod žena i muškaraca.

Postoje li za opadanje kose kod muškaraca uzroci? Naravno, u većini slučajeva mušku ćelavost određuje genetika, a potom i svi drugi niže u tekstu nabrojani faktori. 

Pročitajte članak “Ispadanje kose – uzroci, simptomi i liječenje“.

Gubitak kose (alopecija) - uzrok
FOTO: Shutterstock

Gubitak kose (alopecija) – uzrok

Postoji mnogo vrsta gubitka kose s različitim simptomima i uzrocima. Neki od najčešćih uzroka gubitaka kose su:

 • kemoterapija ili zračenje
 • otrovanje (bornom kiselinom, živom ili talijem)
 • patološka hiperandrogenemija (javlja se u djevojaka i žena kao posljedica poremećaja u hipotalamusu ili hipofizi, a očituje se visokim razinama androgena)
 • određeni lijekovi (oralni kontraceptivi, antikoagulansi, kemoterapeutici, retinoidi, antitiroidni lijekovi, beta blokatori)
 • endokrini poremećaji (hipertireoza, hipotireoza, menopauza)
 • psihički poremećaji – psihološki stres, zatim trihotilomanija (navika čupanja kose) i trihofagija (grickanje vlastite kose)
 • fiziološki stres (npr. kirurški zahvat ili neka sistemska bolest)
 • utjecaji sile – oštećenje kose koja je posljedica kompulzivnog čupanja, češljanja, korištenja glačala
 • folikulitis (stanje kože u kojem je dlaka folikula upaljena)
 • lupusne promjene na koži
 • lichen planus kože na glavi (upalni osip sa svrbežom)
 • sarkoidoza
 • rak kože
 • infekcije.
Androgenična ili androgenetska alopecija
FOTO: Shutterstock

Androgenična ili androgenetska alopecija

Androgenična ili androgenetska alopecija je najčešći oblik gubitka kose. Obično se pojavljuje kod muškaraca, no može se javiti i u žena. I muškarci i žene se često jako teško nose s ovim oblikom gubitka kose.

Naziv “androgenetska alopecija” upućuje na utjecaj muških spolnih hormona (androgena) na folikul dlake vlasišta u genetski predisponiranih osoba. 

Muška ćelavost obično započinje s procesom opadanja kose na čelu, a zatim slijedi stanjivanje kose na tjemenu, ali i okolnim područjima. Ženska ćelavost se očituje stanjivanjem kose samo na vrhu glave. Muška ćelavost se obično pojavljuje kod gotovo svih članova u obitelji niz generacija.

Alopecia areata
FOTO: Shutterstock

Alopecija areata

Alopecija areata je vrsta ćelavosti koja se može pojaviti naglo te isto tako naglo nestati. Iznenadan je i mrljasti gubitak kose ili dlaka u osobe bez očite kožne ili sistemske bolesti. Najčešće su zahvaćeni vlasište i brada, ali može biti zahvaćeno bilo koje područje tijela.

Može se pojaviti u bilo kojoj godini života, ali se najčešće javlja u tinejdžera i osoba do 30 godina. Šest do deset osoba ovu vrstu ćelavosti razvije prije 20. godine života. 

Alopecija areata je većinom uzrokovana problemima imunološkog sustava. Također, vjeruje se da genetske predispozicije čine neke osobe sklonijima alopeciji areati. Jedan od pet slučajeva uzrokovan je genetskim naslijeđem.

U većini slučajeva kosa ponosno naraste nakon otprilike godinu dana.

Štetni čimbenici koji mogu utjecati na gubitak kose u krugovima su: 

 • grubo četkanje kose
 • frizure kojima se položaj dlake dovodi u neprirodan položaj
 • boje za kosu
 • izbjeljivači za kosu
 • kiseline koje ispravljaju ili kovrčaju kosu
 • učestalo korištenje sušila za kosu
 • UV zračenje. 

Ako imate ovaj tip alopecije, nemojte vezati kosu u rep te smanjite nošenje pletenica, tjeme ne prekrivajte kapama ili šeširima (osim ako to nije nužno), odbacite sve ukrase za kosu koji mogu dovesti do gubitka kose.

Pročitajte više u članku “Alopecija areata – uzrok, simptomi i liječenje“.

Cikatricijalna alopecija
FOTO: Shutterstock

Cikatricijalna alopecija

Cikatricijalna alopecija je relativno rijedak, ali ozbiljan poremećaj koji se još naziva i “ožiljnom alopecijom“. Cikatricijalna alopecija dovodi do trajnog gubitka kose, a riječ je o ispadanju kose koje ostavlja ožiljke. Pojavljuje se kao rezultat komplikacija uvjetovanih nekim drugim stanjem. 

Cikatricijalna alopecija se očituje potpunim uništenjem folikula kose, što znači da kosa neće ponovno rasti. 

Gubitak kose može biti postepen ili iznenadan (prilikom čega dolazi do gubitka kose tijekom samo nekoliko mjeseci)

Cikatricijalna alopecija može biti uzrokovana stanjima kao što su lichen planus (osip popraćen svrbežom može zahvatiti mnoge dijelove tijela) i diskolikni lupus (blaži oblik lupusa koji zahvaća kosu i ostavlja ožiljke koji uzrokuju gubitak kose).

Pročitajte članke:

Anagena effluvium
FOTO: Shutterstock

Anagena effluvium

Anagena effluvium je vrlo raširena vrsta gubitka dlaka, a može zahvatiti tjeme, lice i tijelo. Najčešći uzrok ove vrste gubitka kose je kemoterapija, odnosno oblik terapije koji se primjenjuje u liječenju raznih vrsta raka

Gubitak kose je moguće smanjiti nošenjem posebne kape koja čuva kosu i održava je hladnom. Ipak, hlađenje kose često nije efektivno, a nije niti svima dostupno. 

U većini slučajeva, gubitak kose ove vrste je privremen. Kosa u većini slučajeva počinje rasti već nekoliko mjeseci nakon prestanka terapije. 

Telogena effluvium
FOTO: Shutterstock

Telogena effluvium

Telogena effluvium je vrlo česta vrsta alopecije, a stanjivanje kose je također vrlo rašireno. Riječ je o pojavi koja podjednako zahvaća i muškarce i žene. Za ovu vrstu je također tipična regeneracija i to već nakon nekoliko mjeseci. Ova pojava najčešće se javlja: 

 • nakon trudnoće
 • nakon veće operacije
 • većeg ili naglog gubitka kilograma
 • konzumacije određenih lijekova (antidepresivi, beta blokatori, nesteroidni protuupalni lijekovi). 

Gubitak kose se može primijetiti od šest tjedana do tri mjeseca nakon nekog stresnog događaja. Kada pojava doživi vrhunac, može doći do ispadanja gotovo pune šake vlasi. Nema mnogo toga što bi se moglo učiniti po pitanju ovog stanja.

Gubitak kose - kako ga zaustaviti i spriječiti 
FOTO: Shutterstock

Gubitak kose – kako ga zaustaviti i spriječiti? 

Kako spriječiti opadanje kose kod muškaraca i žena? Češći oblici gubitka kose, kao što je muška ćelavost, ne trebaju nikakve tretmane liječenja jer su to prirodni procesi, odnosno rezultat starenja, i ne stvaraju apsolutno nikakvu prijetnju vašem zdravlju.

Ipak, bilo koja vrsta gubitka kose može biti uznemirujuća. Ako ste zabrinuti, trebate razgovarati s vašim liječnikom. Liječnik bi vam trebao pomoći otkriti vrstu gubitka kose, a može predložiti i tretmane. 

Alopecija areata obično se tretira sa steroidnim injekcijama, iako je ponekad moguće koristiti i kremu, gel ili mast. Imunoterapija se može također koristiti.

Hormonski modulatori (oralni kontraceptivi) mogu biti korisni kod gubitka kose ženskog tipa povezanog s hiperandrogenemijom.

Kirurško liječenje obuhvaća presađivanje folikula, režnjeve kože i smanjenje alopecije.

Gubitak kose - prehrana i dodaci prehrani
FOTO: Shutterstock

Gubitak kose – prehrana i dodaci prehrani

Kako biste zaustavili ćelavljenje, tu su i sljedeći koraci: 

 • izbjegavajte konzumaciju alkoholnih pića budući da ona usporavaju rast vlasi
 • prestanite pušiti jer nikotin smanjuje protok krvi u vlasište
 • hranite se biljnim i mliječnim bjelančevinama (raž, ječam, kukuruz, pšenica, mahunarke, riža)
 • hranite se agrumima koji su bogati vitaminom C, potrebna doza iznosi između 1000 i 3000 mg dnevno
 • konzumirajte dodatke prehrani, vitamini B kompleksa, biotin i folna kiselina najbolje djeluju kada se kombiniraju
 • vitamin E je također još jedan od nutrijenata koji su potrebni za rast kose te potiču cirkulaciju u vlasištu
 • konzumacija vitamina A će pomoći vratiti sjaj i vitalnost vašoj kosi
 • hranite se namirnicama koje su bogate željezom, kako biste ubrzali rast kose
 • pijte mnogo tekućine, pretežito vode
 • ako ste ušli u menopauzu, održavajte hormonalni balans. 

Pročitajte članak “Prehrana za sprječavanje gubitka kose“.

Kako prihvatiti gubitak kose 
FOTO: Shutterstock

Kako prihvatiti gubitak kose? 

Kako će se gubitak kose odraziti na vas, nažalost, ne možemo znati. Međutim, ponekad je doista teško pomiriti se s gubitkom kose. Kosa je ponekad nezaobilazan dio našeg identiteta. Kosa odražava vaš stav o vama samima te daje sliku o tome kako želite da vas drugi vide. 

S gubitkom kose možete se osjećati poraženo, može vam se činiti da gubite dio vlastitog identiteta. Tada može doći do pada samopouzdanja, ali i depresije. Ako vam je teško nositi se s alopecijom, razgovarajte s prijateljima, članovima obitelji ili liječnikom. 

Liječnik vam može predložiti nove metode liječenja, informacije o cijeni nekog tretmana, ali i iskreno mišljenje o tome je li neki tretman doista vrijedan uloženih novaca. Razgovor s liječnikom vas može utješiti, ali vam dati i novu ideju o tome kako se boriti s alopecijom.

Jako opadanje kose, pogotovo kada je riječ o ispadanju gotovo pune šake kose, može biti zabrinjavajuće i traumatično. Međutim, život bez kose ne mora biti traumatičan. Imati ćelavu glavu ne znači biti manje zgodan ili manje privlačan.

Život s alopecijom, pogotovo kada je riječ o trajnom gubitku kose, jednostavno ćete morati prihvatiti. Ako je riječ o privremenom stanju, s tim stanjem ćete također morati naučiti živjeti. Odluka hoćete li ponosno šetati s ćelavom glavom ili ćete je sakriti perikom je na vama.

Najvažnije je dobro se osjećati u vlastitoj koži. U današnje vrijeme postoje razna pomagala koja mogu prikriti ćelavost, a uvijek postoji i nada da će se na tržištu pojaviti dostupan lijek protiv ćelavosti. Jedno od jeftinijih i kreativnijih rješenja je marama.

Gubitak kose - prirodno liječenje
FOTO: Shutterstock

Gubitak kose – prirodno liječenje

Donosimo vam odličan recept, odnosno prirodni lijek koji se od davnina koristi protiv ćelavosti i opadanja kose. Većina korisnika ističe kako im je recept pomogao poboljšati situaciju. Nerealno je očekivati da ćete se za dva dana probuditi s dugom sjajnom kosom. Možete očekivati rast novih dlačica i zadržavanje starih

Rezultat naravno ovisi i o težini stanja. Prirodni lijekovi će kod nekih osoba pokazati rezultat, kod drugih jednostavno ne. Za pripremu lijeka su vam potrebna tri sastojka koja ćete pronaći u vlastitoj kuhinji.

Sastojci:

Priprema 

 1. U toplo maslinovo ulje pomiješajte jednu jušnu žlicu meda i jednu jušnu žlicu cimeta. Sastojke dobro promiješajte.
 2. Zatim mješavinu umasirajte na tjeme i ostavite da djeluje 15 minuta
 3. Potom kosu isperite blagim šamponom i ostavite da se suši na zraku. 
Ljekovita kopriva
FOTO: Shutterstock

Ljekovita kopriva

Tretman koprivom definitivno je jedan od najboljih tretmana koje možete podariti svojem vlasištu. U proljeće ili jesen uberite korijen koprive i potopite u 70 %-tnom medicinskom alkoholu. Tako potopljen, korijen treba odstajati 20 dana. Nakon toga, mješavinu je potrebno procijediti i svaki dan umasirati u kosu. 

Već nakon tjedan dana moguće je vidjeti prve rezultate.

Pročitajte članak “Tinktura od koprive za kosu i zdravlje – kako se koristi, recept“.

U liječenju alopecije se koristi i sok od crvenog luka. Sok od luka je potrebno utrljati u tjeme dva puta dnevno. Rezultat je moguće vidjeti već nakon nekoliko tjedana. Sok od kombucha gljiva je učinkovit protiv ispadanja kose

U slučaju da ste i sami koristili neki prirodni lijek protiv ispadanja kose, javite nam na krenizdravo@novatv.hr ili preko našeg profila na Facebooku.

Kako prikriti gubitak kose
FOTO: Shutterstock

Kako prikriti gubitak kose? 

Gubitak kose nije uvijek jednostavno prikriti. Mogućnost uspješnog prikrivanja ovisi o tipu kose, ali i mjestu gubitka kose. Postoji li za opadanje kose lijek? Za sada istraživači još uvijek rade na formuli za liječenje ćelavosti. U današnje vrijeme se na tržištu mogu naći vrlo učinkoviti proizvodi. 

Ako već imate u planu koristiti proizvode koji će prikriti ćelavost, koristite one koji imaju smisla i uz koje nećete izgledati groteskno. Takve su primjerice kamuflažne kreme i kamuflažni sprejevi, koji nažalost na većini glava izgledaju loše.

Nošenje marama, kapa, šešira i bilo kojeg drugog pokrivala može biti jedno od rješenja. Kada je riječ o nošenju marama, možete biti kreativni i mijenjati marame te ih uvijek vezati drugačije.

U slučaju da ste kosu izgubili samo na nekim mjestima, možete se podvrgnuti presađivanju kose o kojem više možete doznati u našem članku “Presađivanje kose – metode i proces transplantacije kose“.

Članak objavljen:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.80 / 5   10

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: čelavost, ćelavost kod žena, gubitak kose, kako sprijeciti celavost, kako sprijeciti opadanje kose, opadanje kose kod muškaraca, opadanje kose kod muskaraca uzroci, kako spriječiti opadanje kose kod muškaraca, alopecija, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu