Menopauza: Što možete očekivati i kako izbjeći neugodne simptome i posljedice uz najbolje prirodne preparate za menopauzu?

Femisol

Kad žena trajno prestane imati menstruaciju, dosegla je životnu fazu koja se zove menopauza. Ova faza u životu žene označava kraj njezine mogućnosti rađanja i razdoblje hormonalne promjene. Smatra se da je razdoblje menopauze nastupilo kada tijekom godine dana nema nijedne menstruacije. 


Prijelazna faza prije menopauze naziva se perimenopauzom. Tijekom tog prijelaznog vremena, opskrba zrelih jajašaca u jajnicima žene smanjuje se i ovulacija postaje neredovita. Istodobno se smanjuje proizvodnja estrogena i progesterona. Upravo veliki pad razine estrogena uzrokuje većinu simptoma menopauze, a između ostalog to utječe i na izgled jer se stanjuje kosa i bore postaju izraženije, a grudi opuštenije. Ali zahvaljujući istraživanjima i dodacima prehrani s biranim sastojcima kao što je Femisol svi se ti simptomi mogu ublažiti.


Kada nastupa menopauza kod većine žena?


Iako je prosječna dob za ulazak u menopauzu oko pedeset i prve godine, menopauza može nastupiti  bilo kada od tridesetih do sredine pedesetih godina ili kasnije. Žene koje puše i pothranjene su  obično ranije ulaze u menopauzu, dok žene koje imaju prekomjernu težinu često kasnije ulaze u menopauzu. Uobičajeno je da žena uđu u menopauzu u istoj dobi kao i njezina majka, iako to nije pravilo. Zdravim načinom života koji uključuje brigu o zdravlju, a to se uz dovoljno kretanja i zdravom prehranom postiže i uzimanjem posebno osmišljenih dodataka prehrani kao što je Femisol taj proces se može usporiti. 


Preuranjena menopauza može se dogoditi kada dođe do zatajenja jajnika prije četrdesete godine. Može biti povezana s nezdravim stilovima života, izlaganjem zračenju, kemoterapijskim procedurama ili operacijama koje narušavaju opskrbu jajnika krvlju. Prerano zatajenje jajnika naziva se i primarna insuficijencija jajnika. Kirurška menopauza može pratiti uklanjanje jednog ili oba jajnika što rezultira naglom menopauzom. Te žene često imaju teže simptome menopauze nego one koje u menopauzu uđu na prirodan način. Opadanje razine estrogena uvijek je glavni „krivac“ intenzivnih simptoma menopauze bez obzira je li nastupila prirodno ili zbog nekog od navedenih razloga. Bez obzira na uzoke, izoflavoni (biljni estrogeni) koje sadrži Femisol značajno ublažavaju simptome menopuze.  


Koji su simptomi menopauze?


Navodimo neke od najčešćih simptoma menopauze s tim da svaka žena drugačije doživljava njihov intenzitet. Neke žene imaju slabije i manje teške simptome, dok druge imaju češće i stresnije. Znakovi i simptomi menopauze mogu uključivati:

 • Valunge ili iznenadne nalete vrućine – to je najčešći simptom menopauze koji pogađa 75 % žena. Valunzi obično započinju prije posljednje menstruacije. Kod 80 posto žena valunzi traju oko dvije godine. Mali postotak žena ima valunge dulje od dvije godine. Čini se da su ovi bljeskovi izravno povezani sa smanjenjem razine estrogena. Valunzi variraju u učestalosti i intenzitetu kod svake žene. Osim povećanja temperature kože, valunzi mogu uzrokovati porast broja otkucaja srca. To uzrokuje iznenadno znojenje jer tijelo pokušava smanjiti temperaturu. Ovaj simptom može biti popraćen palpitacijama srca (klinički simptom koji označava kratkotrajan osjećaj nepravilnog rada srca) i vrtoglavicom. Često je i noćno znojenje uslijed kojeg se žena budi znojna u tolikoj mjeri da mora promijeniti spavaćicu i posteljinu. 
 • Atrofiju vagine – je isušivanje i stanjivanje tkiva oko vagine i mokraćnog mjehura, odnosno uretre. To može dovesti do boli tijekom spolnih odnosa, kao i do vaginitisa, cistitisa i infekcija mokraćnog sustava.
 • Opuštanje mišića zdjelice –  može dovesti do urinarne inkontinencije, a također povećava rizik od spuštanja maternice i mjehura u vaginu.
 • Srčane smetnje – kao simptomi menopauze mogu se javiti povremena vrtoglavica, drhtanje, probadanje, trnci i / ili pojačana osjetljivost, srčana palpitacija te ubrzani srčani ritam.
 • Stanjivanje kose i rast dlaka – promjena hormona može uzrokovati porast dlaka na licu ili stanjivanje lasi na vlasištu.
 • Mentalno zdravlje – psihološki i emocionalni simptomi umora, razdražljivosti, nesanice i nervoze mogu biti povezani s nedostatkom estrogena, ali i stresom zbog nastale promijene i njezinih posljedica. Kombinacija vitamina i minerala kakvu sadrži dodatak prehrani Femisol značajno pomaže ublažavanju navedenih simptoma. 

Zašto su određeni vitamini i minerali te biljke posebno korisni u menopauzi


Kako bi simptomi menopauze bili što manjeg intenziteta potrebno je dati tijelu ono što mu nedostaje, a to su vitamini i minerali. Naravno da bi većinu važnih nutrijenata bilo poželjno unijeti kroz uravnoteženu i zdravu prehranu, ali kako to nije uvijek moguće dobro je odabrati provjerene dodatke prehrani koji će zadovoljiti potrebne za ključnim vitaminima i mineralima koji su tijelu potrebni u menopauzi. Jedan od takvih preparata je Femisol dostupan i na našem tržištu. Femisol sadrži devet glavnih sastojaka, a svaki od njih je potreban tijelu žene da lakše prebrodi ovo izazovno razdoblje. Femisol je u svoju recepturu uvrstio sljedeće sastojke:

 • Vitamin B6 – Estrogen i serotonin neraskidivo su povezani. Kako razina estrogena varira tijekom perimenopauze, to se odražava i na razinu serotonina što ženu čini podložnom promjenama raspoloženja ili čak depresiji. No, pokazalo se da B6 pomaže i to s dobrim razlogom. Vitamin B6 djeluje potiče stvaranje serotonina što ga čini jednim od glavnih vitamina perimenopauze i menopuze. Jedna kapsula Femisola sadrži 1, 2 mg Vitamina B6. 
 • Vitamin C – Iako je vitamin C potreban za rast i obnavljanje organizma tijekom cijelog života, potreba za njim povećava se tijekom menopauze. Prema Američkoj akademiji dermatologa, razina kolagena opada za 30 posto u prvih pet godina menopauze, što je povezano sa smanjivanjem koštane mase, stanjivanjem vaginalne stijenke i starenjem kože. Vitamin C ima vitalnu ulogu u sintezi kolagena i može pomoći u zaštiti kože, zglobova i kostiju. Jedna kapsula Femisola sadrži 100 mg vitamina C. 
 • Vitamin D – Estrogen pridonosi zaštiti kostiju, tako da pad nivoa tog hormona tijekom menopauze može povećati brzinu kojom se koštano tkivo razgrađuje. Vitamin D važan je za suzbijanje osteoporoze i drugih bolesti kostiju jer pomaže crijevima da apsorbiraju kalcij. Manjak vitamina D zabilježen na Zapadu posljednjih godina povezan je s rastućim brojem slučajevima osteoporoze. Jedna kapsula Femisola sadrži 10 mcg Vitamina D3.
 • Cink – Iako su prehrani potrebne samo malene količine ovog minerala u tragovima, u menopauzi je on itekako bitan. Tijelo se oslanja na cink za rast, održavanje i stvaranje i uravnoteženje hormona. Pokazalo se i da povišena razina cinka poboljšava raspoloženje. Jedna kapsula Femisola sadrži 10 mg Cinka.
 • Bakar – ne može biti proizveden u tijelu pa ga treba unositi putem prehrane ili dodataka prehrani, a važan je jer omogućava normalne metaboličke procese. Pozitivno utječe na zdravlje kose, očiju i vezivnog tkiva, regulira srčani ritam, povećava proizvodnju crvenih krvnih stanica i smanjuje razinu kolesterola. Jedan od znakova manjka bakra je osteoporoza te je zbog gubitka koštane mase  tijekom menopauze ovaj mineral osobito važan. Jedna kapsula Femisola sadrži 1, 25 mg Bakra.
 • Izoflavoni – su najčešći oblici fitoestrogena i nalaze se u soji, sojinim proizvodima (sojino mlijeko, tofu, sojini napici i sojino brašno), leći, zelenom grašku i klicama graha. Izoflavoni su nesteroidni spojevi strukturno slični prirodnom estrogenu. Biljni izoflavoni mogu olakšati simptome menopauze poput valunga, a smanjuju i rizik od raka dojke i prostate te povoljno utječu na kardiovaskularni sustav. Jedna kapsula Femisola sadrži 40 mg izoflavona.
 • Crvena djetelina – je poput leće i graha, vrsta mahunarki. Kao i soja, crvena djetelina sadrži izoflavone, vrstu fitoestrogena ili biljnog estrogena. Danas se često koristi za ublažavanje simptoma menopauze, posebno vrućine i noćnog znojenja. Istraživanja austrijskih znanstvenika pokazala su kako svakodnevno uzimanje ekstrakta crvene djeteline značajno smanjuje anksioznost kod žena starijih od 40 godina. Jedna kapsula Femisola sadrži 500 mg crvene djeteline.
 • Maca – je poznata kao adaptogena biljka, što znači da uravnotežuje reakciju tijela na suočavanje sa svim različitim vrstama stresa. Pomažu pojedincima da se lakše nose s umorom, tjeskobom, stresom, depresijom i problemima sa spavanjem. Maca je također nevjerojatno bogata aminokiselinama, fitonutrijentima, masnim kiselinama, vitaminima i mineralima. Smatra se da pobuđuje libido kod žena u menopauzi te da je potpuno sigurna za upotrebu. Smanjuje i osjećaj tjeskobe. Jedna kapsula Femisola sadrži 400 mg ekstrakta korijena mace. 
 • Ginseng – u studiji objavljenoj 2012. godine pokazalo se da crveni ginseng značajno smanjuje pojavu valunga kod žena u menopauzi, a smanjuje i kolesterol. Jedna kapsula Femisola sadrži 100 mg ekstrakta ginsenga. 
Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.50 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu