Low-FODMAP dijeta – spas kod sindroma iritabilnog crijeva

Low-FODMAP dijeta je razvijena s ciljem da pomogne svima koje muče iritabilni kolon, nadutost i bolovi u trbuhu. Prvi put se spominje još 2005. godine, a u zadnje je vrijeme sve popularnija. O ovoj dijeti smo već pisali u članku “Kako do ravnog trbuha“. Low FODMAP dijeta isključuje mnoge sastojke koje nalazimo u pšenici, određenim vrstama voća i povrća, češnjaku, luku i umjetnim sladilima.

Cilj: dijetom smanjiti tegobe pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva

Primarni cilj Low-FODMAP dijete nije gubitak tjelesne težine, no ona je ipak  u kratko vrijeme stekla veliku popularnost zbog promjena koje omogućava u životu pacijenata s čestim, ali teško lječivim crijevnim poremećajem skraćeno nazvanim IBS.

Sindrom iritabilnog crijeva (Irritable Bowel Syndrome –IBS) očituje se nenormalnim kontrakcijama mišića tankog i debelog crijeva. Prolaz hrane i stolice kroz crijeva je ubrzan pa često dovodi do neugodnih proljeva, a jake kontrakcije izazivaju bolne grčeve u donjem dijelu trbuha. IBS može izazvati slabljenje organizma, utjecati na radne sposobnosti, na spavanje te na osobne i obiteljske odnose.

Preporuke za korištenje Low-FODMAP dijete do sada su se zasnivale na individualnim iskustvima. Novo istraživanje znanstvenika s University of Michigan Health System, pruža prvi na znanosti utemeljeni dokaz kako Low-FODMAP dijeta može popraviti kvalitetu života bolesnika s IBS-om.

Za vrijeme šestotjednog tretmana, certificirani dijetetičari su educirali i pratili napredak više od 90 pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva. Oko polovice ispitanika je slijedilo pravila Low-FODMAP dijete. Druga polovica, kontrolna skupina, živjeli su prema uobičajenom režimu koji se primjenjuje kod IBS-a, izbjegavali su prevelike obroke, prejedanja, jela i napitke koji nadražuju, poput kave i alkohola.

Low-FODMAP dijeta

Rezultati su bili upečatljivi. Dok je u skupini na Low-FODMAP dijeti 50 posto pacijenata pokazivalo znatno ublažavanje bolova u trbuhu, samo 20 posto sudionika iz kontrolne skupine se moglo pohvaliti olakšanjem simptoma.

Ostali simptomi IBS-a su se također poboljšali Low-FODMAP dijetom u odnosu na kontrolnu skupinu. Bolesnici su imali manje problema s nadutošću, proljevima i hitnim stolicama.

Prvi put znanstveno dokazana učinkovitost Low-FODMAP dijete

Iako rezultati ovog ispitivanja ohrabruju, postoji još nekoliko važnih upozorenja. Zbog brojnih nepoznanica o kemijskim uzrocima i okidačima IBS-a, popis “loše” hrane je vrlo opsežan i nije ga jednostavno izbjegavati. Pomoć stručnog nutricionista je jako preporučljiva.

Dr. Shanti Lynn Eswaran, voditeljica ovog istraživanja kaže: “Low-FODMAP nije novi oblik liječenja, ali sada smo uvjereni da stvarno radi. Naš sljedeći korak će biti da se preciznije odrede temeljni kemijski procesi, odnosno, kako i zašto konzumacija nekih namirnica može rezultirati dramatično drugačijim učincima na razne osobe. U međuvremenu, preporučamo da bolesnici s IBS-om postupaju po uputama liječnika i nutricionista pri upravljanju svojom Low-FODMAP dijetom.

Ako ne možete dobiti savjet stručne osobe, ovdje je vrlo iscrpan popis namirnica s visokim FODMAP-om, dakle onih, koje osobe s osjetljivim crijevima trebaju izbjegavati ili smanjiti njihov unos.

Članak uređen:

Saznajte više o zdravom mršavljenju u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o nadutosti u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o zdravoj prehrani u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

4.63 / 5   8

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: lowFODMAP dijeta, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Low-FODMAP dijeta – spas kod sindroma iritabilnog crijeva

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.