Kako pripremiti brokulu kao prilog? Imamo recepte!

Kako pripremiti brokulu kao prilog

Kada netko spomene zdravu prehranu i povrće, brokula je jedna od prvih namirnica koje nam padaju na um. Možda ste čuli i da biste svaki dan trebali pojesti nešto zeleno. Osim lisnatog, to može biti i povrće iz porodice kupusnjača u koje se ubraja i brokula.

Na 100 g brokula sadrži oko 34 kalorije, skoro tri grama proteina te jednako toliko vlakana, te oko 89 % vode. Nutrijenti kojima brokula obiluje su vitamin C, antioksidans i esencijalan vitamin, potom pojedini vitamini topivi u mastima, poput A i K.

Od minerala brokula sadrži kalij, magnezij, kalcij, željezo i fosfor, no u brokuli možemo pronaći i pojedine vitamine B skupine, poput folata. Brokula redovitom konzumacijom postaje saveznik zdravlja. 

Osim navedenog, brokula potencijalno djeluje antikancerogeno zahvaljujući spoju sulforafanu, posebice što se tiče raka dojke, debelog crijeva i prostate. Zahvaljujući vitaminu K i kalciju čuva kosti od osteoporoze

Kao što vidimo, u nekim namirnicama se nalazi prava kombinacija nutrijenata, odnosno vitamina i minerala koji međusobno utječu pozitivno na zdravlje. 

Brokulu možemo pripremiti na više načina:

  • blanširanu, kuhanu na pari ili pečenu
  • sirovu ili pirjanu 
  • u juhama
  • u varivima
  • u smoothiejima
  • kao prilog. 

Mi ćemo se fokusirati na to kako pripremiti brokulu kao prilog.

Kako pripremiti brokulu kao prilog?

Pojedinci ne vole brokulu, no baš kao kod avokada, važno je kako ćete je spremiti. Jedna od preporuka je kombinirati brokulu s ribom zbog zdravstvenih benefita. 

Zapečena brokula
FOTO: Shutterstock

Zapečena brokula

Mnogima je najukusnija brokula upravo zapečena brokula. Iako se zbog očuvanja pojedinih vitamina radije preporučuje kuhanje na pari, sasvim je u redu pripremiti i brokulu iz pećnice. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Narežite cvjetiće brokule.
  3. Cvjetiće brokule pomiješajte s češnjakom, maslinovim uljem, soli i paprom, a potom ih rasporedite po limu za pečenje.
  4. Pecite brokulu oko 20 minuta.
  5. Kad je brokula pečena, posipajte je parmezanom i limunovim sokom. 
kuhana brokula
FOTO: Shutterstock

Kremasta brokula 

Umjesto klasičnog vrhnja poslužite se grčkim jogurtom. Doduše, na našem tržištu je dostupan grčki tip jogurta, ali ako pronađete pravi grčki jogurt, osigurat ćete si i proteine u prilogu. Ovaj put je u fokusu kuhana brokula

Sastojci:
Priprema
  1. Brokulu kuhajte na pari oko sedam minuta. 
  2. Za to vrijeme u zdjelici pomiješajte sve preostale sastojke
  3. Kad je brokula kuhana prelijte je napravljenim preljevom i pomiješajte. 
najukusnija brokula
FOTO: Shutterstock

Brokula s bademima

U ovom receptu dodajemo zobeno vrhnje za kremasti okus i bademe za hrskavost. Mnogi se iznenade kada otkriju kombinaciju orašastih plodova i povrća ili povrća sa sjemenkama. No, pazite na količinu jer, iako su zdravi, bademi su i kalorični.

Sastojci:
Priprema
  1. Cvjetove brokule kuhajte u kipućoj vodi nekoliko minuta. Pazite da zadrže hrskavost.
  2. Na zagrijanom maslinovom ulju dinstajte češnjak jednu minutu, a potom dodajte zobeno vrhnje i pomiješajte. 
  3. Dodajte začine, senf i limunov sok te dinstajte nekoliko minuta dok se umak ne zgusne. 
  4. Sjeckane bademe lagano tostirajte na zasebnoj tavi. 
  5. Dio badema umiješajte u umak, a dio ostavite sa strane. 
  6. Na kraju umiješajte cvjetove brokule i pomiješajte.
  7. Nakon što ste prilog od brokule servirali na tanjur, posipajte ga ostatkom badema. 
Brokula s mozzarellom zapečena u pećnici
FOTO: Shutterstock

Brokula s mozzarellom zapečena u pećnici 

Vraćamo se pečenoj brokuli u pećnici, a u tom slučaju su neizostavne pojedine vrste sireva. Ovaj prilog je jednostavan, sadrži sve poznate sastojke koje imamo kod kuće, a može biti i samostalni obrok budući da sadrži proteine, masti i ponešto ugljikohidrata. 

Sastojci:
Priprema
  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C.
  2. Cvjetove brokule blanširajte u vodi oko tri minute.
  3. U zdjelici pomiješajte maslinovo ulje, začine i češnjak
  4. Pomiješajte cvjetove brokule s prethodno napravljenom mješavinom, a potom rasporedite cvjetove brokule u posudu za pečenje.
  5. Na brokulu ravnomjerno rasporedite ploške mozzarelle
  6. Posipajte parmezanom i pecite u pećnici oko 15 – 20 minuta
  7. Prije posluživanja posipajte peršinom. 
Pire od brokule
FOTO: Shutterstock

Pire od brokule 

Ako se pitate kako pripremiti brokulu kao prilog, brokula će odlično poslužiti i kao pire, posebice kad su u pitanju djeca ili osobe koje tvrde da ne vole brokulu. I dalje ćemo zadržati krumpir radi željene teksture, ali će pire od brokule ipak biti zelene boje. 

Sastojci:
Priprema
  1. U vreloj vodi kuhajte krumpir 10 minuta, a potom dodajte cvjetove brokule i ostavite da se kuha sedam minuta.
  2. Prije nego ocijedite krumpir i brokulu, sačuvajte dio vode. 
  3. Premjestite brokulu i krumpir u lonac, a potom dodajte maslac, začine i zobeno vrhnje
  4. Usitnite sastojke štapnim mikserom u pire. 
  5. Dodajte malo sačuvane vode od kuhanja i prilagodite konzistenciju. 

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu