Brokula pozitivno utječe na učinkovitost lijeka protiv raka

brokula protiv raka

Stanice raka crijeva, ako se prethodno tretiraju sastojkom povrća kupusnjača, čine jedan novi lijek, koji je još u ispitivanju, učinkovitijim. Rijetka je pojava da određeni sastojci hrane pozitivno utječu na djelotvornost lijekova protiv raka.

Pojedine namirnice mogu promijeniti aktivnost enzima u tijelu i time utjecati na djelovanje lijekova. Poznat je negativan učinak grejpfruta na lijekove protiv aritmije srca i za snižavanje razine kolesterola.

Sastojci grejpfruta koče jedan enzim u tijelu koji je odgovoran za razgradnju lijeka u jetri. Iz tog razloga, kod konzumacije grejpfruta, pojačavaju se popratna djelovanja lijeka.

Utjecaj hrane na lijekove

Do sada je bilo malo primjera pozitivnog učinka sastojaka namirnica, unesenih u uobičajenim količinama za konzumaciju, koji su utjecali na lijekove za dobrobit pacijenata. Znanstvenici sa sveučilišta u Zürichu su otkrili jedan novi primjer takve veze i objavili ga u znanstvenom magazinu Plos One.

Ispitivali su djelovanje Sulforafana na stanice ljudskog crijeva. Sulforafan je prirodni sastojak povrća iz roda kupusnjača, primjerice brokule.

Znanstvenici pod vodstvom Prof. Shane Sturla ispitivali su djelovanje ovog sastojka na stanice nekoliko vrsta raka debelog crijeva, kao i na crijevne stanice zdravih osoba. Koncentracija Sulforafana je odgovarala onoj, koja nakon obroka brokule dospijeva u crijeva.

Brokula

Mehanizam djelovanja Sulforafana u crijevima je povećanje koncentracije nekih enzima u tijelu, između ostalog, enzima poznatog pod kraticom AKR1C3.

Zanimljivo je da sulforafan ne djeluje u svim slučajevima: U stanicama raka crijeva koje uslijed bolesti već pokazuju jako povišenu koncentraciju enzima AKR1C3, sastojak brokule je doprinosio daljnjem povećanju koncentracije enzima. Na stanice kod kojih je koncentracija AKR1C3 bila niska, Sulforafan nije pokazao učinak. Isto tako, nije utjecao ni na zdrave stanice, nezahvaćene rakom.

Novi lijek protiv raka debelog crijeva

Novi lijek protiv raka debelog crijeva, još je u razvoju i ispitivanjima. Radni naziv mu je PR-104A. U organizam se uvodi u neaktivnom obliku i upravo ga enzim AKR1C3 u stanici raka pretvara u aktivni oblik.

Sastojak brokule Sulforafan pojačava djelovanje lijeka PR-104A. Nakon što su stanice raka obrađene Sulforafanom, bila je dovoljna samo trećina doze lijeka.

S obzirom na to da lijekovi protiv raka u pravilu imaju jaka popratna djelovanja, svi pokušaji smanjenja doze su vrijedna istraživanja“ kaže  Prof. Sturla. „Zanimljivo je što je Sulforafan prirodni sastojak prehrane i u dozama u kojima se konzumira, potpuno neškodljiv.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   2

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu