Simptomi raka prostate: Rizik se povećava s godinama! Liječnik otkriva kako prepoznati najčešći rak među muškarcima

Simptomi raka prostate

Rak prostate je tumor koji se razvija iz stanica u prostati. Prostata je mala žlijezda kod muškaraca u obliku kestena koja proizvodi sjemenu tekućinu koja pak hrani i prenosi spermu. Ako se otkrije u ranom stadiju, rak prostate je izlječiv u vrlo visokom postotku. Zato u nastavku otkrivamo koji su simptomi raka prostate.

Kako prepoznati rak prostate? Rizik od raka prostate povećava se s godinama i zato muškarci u 50-ima i stariji moraju ići na redovite preglede. Prema izvješću Registra za rak upravo je rak prostate zauzeo prvo mjesto kao najčešći rak među muškarcima u 2015. godini, uz učestalost od 15 osoba na 100.000 stanovnika. Tumor prostate često sporo raste, ali za mali postotak pacijenata tumor je agresivan i brzo se širi, tako da mora postojati svijest o spašavanju života tisuća ljudi.

Kako prepoznati rak prostate
FOTO: Shutterstock

Oko 85 % karcinoma prostate otkrije se tijekom ranih testova probira, prije nego što pacijent razvije bilo kakve simptome. Test krvi može pokazati abnormalno visoku razinu antigena specifičnog za prostatu (PSA) ili se mogu otkriti abnormalnosti tijekom rutinskog rektalnog pregleda.

Studeni je Mjesec borbe protiv raka prostate kada se raznim akcijama i edukacijama pokušava skrenuti pozornost javnosti na taj javnozdravstveni problem koji pogađa sve više muškaraca.

Zadnjih godina akcije su u sklopu Movember pokreta koji uz rak prostate skreće pozornost i na rak testisa te suicide među muškom populacijom, a karakterizira ga puštanje brkova kroz cijeli 11. mjesec.

Simptomi raka prostate

Iako su rani simptomi raka prostate rijetki, ponekad muškarci imaju simptome prije nego što im se isti dijagnosticira. Ozbiljnost simptoma ovisi o tome gdje se rak nalazi u prostati i koliko je napredovao. Međutim, imati bilo koji od ovih simptoma ne znači nužno da su to prvi simptomi raka prostate, da postoji rak prostate ili da je bolest napredovala izvan svojih ranih faza.

Uznapredovali rak prostate, koji se naziva i metastatski rak, znači da se rak proširio na područja izvan prostate. Najčešća područja za širenje raka prostate su mjehur, rektum i kosti. Također se može proširiti na limfne čvorove, jetru i pluća.

Simptomi karcinoma prostate
FOTO: Shutterstock

Simptomi raka prostate mogu se podijeliti u tri grupe.

1. Urinarni simptomi

Tumor prostate koji je značajno narastao može početi pritiskati mjehur i uretru. Uretra je cijev koji nosi urin iz mjehura. Ako tumor pritišće uretru, mogu se javiti problemi s prolaskom urina. Jedno od uobičajenih područja na koje se rak prostate širi je mjehur, jer su ova dva organa blizu. To može uzrokovati dodatne probleme s mokrenjem i funkcijom mjehura, pa simptomi karcinoma prostate mogu biti:

2. Simptomi vezani uz erekciju i ejakulaciju

Ova grupa simptoma uključuje:

Pročitajte članak “Prostata i ejakulacija: Otkriveno kako učestalost ejakulacije utječe na razvoj raka prostate! Jedna studija je trajala 14 godina“.

Rak prostate - simptomi
FOTO: Shutterstock

3. Simptomi vezani uz noge i leđa

Uznapredovali rak počinje istiskivati druge zdrave stanice u tijelu kada raste. Tumori mogu pritisnuti područja poput leđne moždine i uzrokovati bol, trnce ili oticanje nogu i stopala. Jedno od najčešćih područja širenja raka prostate uključuje kosti, često kuk i kralježnicu jer su oni najbliži prostati. Kada rak dođe do kostiju, počinje istiskivati zdravi koštani materijal. Kosti postaju krhke i mogu se slomiti puno lakše nego što bi inače. Kad je u pitanju uznapredovali rak prostate, simptomi mogu uključivati:

  • česta bol ili ukočenost u donjem dijelu leđa, kukovima ili gornjim bedrima
  • oticanje nogu.

Metastaze raka prostate – simptomi

Simptomi uznapredovalog karcinoma mogu uključivati i otežano disanje i kašalj ako se karcinom proširio na pluća, a simptom raka prostate može biti i neplanirani gubitak težine, koji je opći znak napretka tumora.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Goldman, R. (2019). The Top 7 Signs of Advanced Prostate Cancer. Healthline.
  2. Prostate Cancer Symptoms. John Hopkins Medicine.

Ocijenite članak

4.80 / 5   5

Foto: Getty Images

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu