Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Rak testisa – uzroci, simptomi i liječenje

Rak-testisa

Rak testisa nastaje unutar skrotuma, labave kožnate vreće ispod penisa koja sadrži testise. Testisi proizvode muške spolne hormone i spermu za reprodukciju. U usporedbi s drugim vrstama raka, rak testisa je rijedak, no najčešći je oblik raka kod muškaraca u dobi između 15. i 34. godine.

Rak testisa je najčešće izlječiv, čak i kada se proširio izvan testisa. Ovisno o vrsti i stadiju raka, liječnik će preporučiti jedan od nekoliko tretmana ili njihovu kombinaciju. Redovit samopregled testisa je vrlo važan jer rano identificiranje izraslina ujedno znači i najveće šanse za uspješno liječenje raka.

Testisi-rak

Uzroci raka testisa

U većini slučajeva točan uzrok raka testisa nije poznat. Rak testisa nastaje kada se zdrave stanice testisa počnu mijenjati. Stanice rastu i dijele se na pravilan način, no ponekad se mogu razviti abnormalnosti koje uzrokuju njihov nekontrolirani rast.

Stanice tumora se dijele čak i kada nove stanice nisu potrebne. Gomilanje stanica stvara masu u testisima. U gotovo svim slučajevima, rak počinje u zametnim stanicama koje proizvode nezrelu spermu. Što uzrokuje abnormalnosti zametnih stanica, nije poznato.

Međutim, stručnjaci u području zdravstva zaključuju da je riječ o genetskim predispozicijama iako one nisu najjasnije kada je u pitanju rak testisa.

Ako u obitelji postoji više braće te jedan od njih ima rak testisa, u opasnosti od dobivanja istog su i sva ostala braća što znači da su redoviti pregledi  i samopregledi nužni kako bi se zdravlje testisa držalo pod kontrolom.

Ako kod dječaka ostanu nespušteni testisi (tzv. kriptorhizam), nužno je posjetiti pedijatra kako bi se spriječile daljnje komplikacije i spriječio rak testisa kod djece.

Rak testisa – simptomi (po stadijima)

Sukladno stadijima raka testisa, glavni simptomi su nepravilnosti na testisima i bolovi u leđima. S obzirom na to da kvržice koje upućuju na rak mogu lako ostati neprepoznate na samim testisima, mnogima strašna bol u leđima najviše stvara problem, a ona se obično javlja širenjem tumora u drugom stadiju.

Ponekad zna proći i po nekoliko mjeseci dok se ne uspostavi prava dijagnoza, a kada je u pitanju rak testisa, metastaze na plućima se mogu lako pojaviti i proširiti za to vrijeme što znači da je rak dosegnuo treći stadij. Kada rak ima dovoljno vremena za širenje na pluća, znači da je već prekasno za liječenje

Rak-testisa-stadiji

Da biste izbjegli takve komplikacije, obratite pozornost i na sljedeće simptome raka testisa koji uključuju:

Rak obično zahvaća samo jedan testis. No, svi oni koji su preboljeli rak jednog testisa nisu zaštićeni od moguće pojave raka drugog testisa. Stoga je uvijek potrebno biti na oprezu, a najgore što možete je ignorirati simptome.

Muško-zdravlje

Rak testisa – kako prepoznati?

Kada je u pitanju rak testisa, samopregled je obvezna opcija za sve one koji žele biti na oprezu i redovito kontrolirati svoje zdravstveno stanje. Iako je ponekad teško prepoznati rak testisa, izgled samih testisa će kod većine muškaraca upućivati da nešto nije u redu.

Liječnici preporučuju svim muškarcima da barem jedanput mjesečno pipanjem testisa provjere postoje li kakve abnormalnosti na njima. Ako se uz to pojave i ostali simptomi raka testisa, nužno je odmah posjetiti liječnika.

Samopregled raka testisa je posebno važan za muškarce koji predstavljaju rizičnu skupinu za nastanak ove vrste raka. Također, dodatna edukacija za takve skupine muškaraca o tome kako izgleda rak testisa te kako ga prepoznati na vrijeme je preporučljiva jer bi nekome mogla spasiti život.

Liječenje raka testisa

Mogućnosti liječenja raka testisa ovise o nekoliko čimbenika, uključujući vrstu i stadij raka, cjelokupno zdravlje i željama bolesnika.

Liječenje može uključivati sljedeće:

1. Operacija raka testisa

Kirurgija je primarni tretman za gotovo sve faze i vrste raka testisa. Da bi uklonio testis, kirurg čini rez u preponama i vadi cijeli testis kroz otvor. Može biti napravljena rekonstrukcija ako se odlučite za tu mogućnost. Tijekom operacije primit ćete anestetik, no svi kirurški zahvati nose rizik od bolova, krvarenja i infekcija.

Možda će biti potrebna operacija uklanjanja limfnih čvorova u preponama koja se ponekad radi istodobno kad i operacija raka testisa. U drugim slučajevima, ta operacija može biti obavljena kasnije. Limfni čvorovi se uklanjaju kroz veliki rez u trbuhu.

U nekim slučajevima moguće je kidanje okolnih živaca što može izazvati probleme s ejakulacijom, ali neće spriječiti erekciju.

U slučajevima ranog stadija raka testisa, najčešće je potrebna samo operacija. Vaš liječnik će nekoliko godina pratiti stanje što može uključivati testove krvi, CT i druge postupke koji su potrebni kako bi liječnik bio siguran da se rak nije vratio.

Ako imate teži oblik raka ili se ne možete pridržavati rasporeda praćenja stanja, liječnik može preporučiti i druge tretmane nakon operacije.

2. Radioterapija

Radioterapija je mogućnost koja se često koristi kod osoba koje imaju seminomski rak testisa, kao i u nekim slučajevima neseminomskog raka testisa.

Seminomski rak testisa potječe samo od zametnih stanica dok je neseminomski rak testisa povezan s embrionalnim tumorima testisa, tumorima žumanjčane vreće, koriokarcinomima te teratomima testisa, a pritom se širi krvlju. Prognoza je nešto bolja za seminomski rak testisa.

Radioterapijom se ubijaju stanice raka, a nuspojave mogu uključivati umor, crvenilo kože te iritaciju u području trbuha i prepona.

3. Kemoterapija

Tijekom ovog postupka stanice raka se uništavaju pomoću kemoterapijskih tvari koji putuju kroz tijelo te ubijaju čak i stanice raka koje su migrirale iz izvornog tumora. Liječnik može preporučiti kemoterapiju nakon operacije, prije ili nakon uklanjanja limfnih čvorova. Nuspojave ovise o lijekovima koji se koriste.

Zajedničke nuspojave uključuju:

Postoje lijekovi i tretmani koji smanjuju neke od nuspojava kemoterapije.

Liječenje-raka-testisa

Rak testisa – posljedice 

Na samu pomisao raka mnogi odmah zamišljaju najgore moguće scenarije te najteže posljedice. S obzirom na to da je rak testisa zloćudan, većina muškaraca se s pravom brine za mogućnost pojave onih najgorih ishoda.

Međutim, kada je u pitanju rak testisa, smrtnost nije toliko česta pojava. Naime, ova je vrsta raka, ako se otkrije u ranom stadiju, izlječiva čak u više od 95% slučajeva. Iako se rak testisa kod mlađih muškaraca u posljednjih nekoliko godina udvostručio, posljedice ipak nisu toliko tragične.

Ako se rak testisa otkrije u ranom stadiju, moguće je izbjeći liječenje kemoterapijom. To je jako važno zato što se kemoterapijom i zračenjem mogu oštetiti zdravi organi muškaraca, a to može značajno utjecati na reproduktivnu sposobnost, odnosno neplodnost muškaraca.

Zbog liječenja raka testisa radioterapijom, kemoterapijom i ostalim metodama zračenja, nužno je pratiti stanje muškaraca i nakon izlječenja zato što ovakve metode liječenja mogu utjecati na oštećenje zdravih organa. Stoga se danas u medicini dosta naglašavaju redoviti pregledi nakon liječenja kako bi se spriječile teže posljedice.

Rak-testisa-samopregled

Rak testisa – forum

Na forumima i ostalim internet stranicama se često dijele savjeti muškarcima za otkrivanje raka testisa. Mnogi dijele svoja iskustva i traže mišljenje ostalih ako uočavaju bilo kakve promjene na testisima.

Od nedavno postoji i nova javnozdravstvena kampanja koja se zove “Počeši s razlogom”. Glavni cilj kampanje je podignuti svijest muškaraca o važnosti ranog otkrivanja raka testisa, a sve financira i podupire Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske.

Kampanja “Počeši s razlogom” ima svoju službenu web stranicu koju možete pogledati ovdje, a ujedno nudi razne savjete i informacije o raku testisa.

Također postoji i savjetovalište u sklopu kampanje kojega vode liječnici za urogenitalne tumore KBC-a Zagreb, a za sva dodatna pitanja i informacije o ovoj bolesti se možete javiti četvrtkom od 13 do 15 sati na broj telefona 01 2388 112.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.90 / 5   10

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: rak testisa, rak testisa simptomi, tumor testisa, simptomi raka testisa, tumor testisa simptomi, karcinom testisa, bolesti testisa, tumor testisa forum, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu