Rak penisa: Pogađa uglavnom muškarce koji nisu obrezani, a rizični čimbenik predstavlja i jedna infekcija! Evo kako prepoznati

rak penisa

Rak penisa počinje u ili na penisu. Tumor počinje kada dioba stanica penisa počne izmicati kontroli. Stanice u gotovo bilo kojem dijelu tijela mogu postati rak i mogu se proširiti na druge dijelove tijela.

Postoji nekoliko vrsta raka penisa, uključujući:

 • karcinom skvamoznih stanica ili epidermoidni karcinom – čini 95 % slučajeva raka penisa; obično počinje na ili ispod prepucija, ali se može pojaviti i na drugim dijelovima penisa (karcinom prepucija)
 • sarkom – karcinomi koji nastaje u tkivima poput krvnih žila, mišića i masti
 • melanom – rak koji počinje u stanicama kože
 • karcinom bazalnih stanica – ovi karcinomi počinju duboko u koži; oni rastu polako i nije vjerojatno da će se proširiti na druga područja tijela.

Rak penisa rijedak je rak u razvijenim zemljama, s godišnjom učestalošću koja varira do jednog na 100.000 muškaraca godišnje, što čini oko 0,4 – 0,6 % svih zloćudnih bolesti.

Godišnja incidencija je otprilike jedan od 100.000 muškaraca u SAD-u, jedan od 250.000 u Australiji i 0,82 na 100.000 muškaraca u Danskoj. U zemljama u razvoju rak penisa je mnogo češći s otprilike četiri na 100.000 muškaraca.

Karcinom penisa
FOTO: Shutterstock

Karcinom penisa – čimbenici rizika

Najznačajniji čimbenik rizika za rak penisa je dob. Oko 80 % dijagnoza raka penisa javlja se kod ljudi starijih od 55 godina. Neobrezivanje također može povećati rizik. Obrezivanje uklanja kožicu penisa, izlažući glavu, a mnogi čimbenici rizika povezani s rakom penisa upravo su povezani s prepucijem. U nastavku saznajte koji su čimbenici rizika za rak penisa.

 • HPV infekcijahumani papilomavirus (HPV) je skupina od više od 150 srodnih virusa. Nazivaju se papilomavirusima jer neki od njih uzrokuju izrasline koje se nazivaju papilomi (bradavice). Ostale vrste HPV-a povezane su s određenim karcinomima. Primjerice, čini se da je infekcija nekim vrstama HPV-a važan čimbenik rizika za rak penisa. Zapravo, HPV se nalazi u otprilike polovici svih rakova penisa. HPV se prenosi s jedne osobe na drugu tijekom kontakta kože na kožu sa zaraženim područjem tijela. HPV se može širiti tijekom seksualne aktivnosti – uključujući vaginalni, analni i oralni seks, ali seks nije nužan da bi se infekcija proširila. Sve što je potrebno je kontakt kože na kožu s područjem tijela zaraženim HPV-om. Infekcija HPV-om također se može proširiti s jednog dijela tijela na drugi. Primjerice, infekcija može početi u penisu, a zatim se proširiti na anus. Infekcija HPV-om je česta pojava. Kod većine muškaraca organizam se sam izbori protiv infekcije. Ali neke infekcije postaju kronične. Tijekom vremena, kronična infekcija, osobito kod određenih vrsta HPV-a, može uzrokovati neke vrste raka, uključujući rak penisa. Muškarci koji nisu obrezani mogu vjerojatnije dobiti i ostati zaraženi HPV-om.
 • Neobrezivanje penisa – obrezivanje uklanja sve (ili dio) prepucija. Ovaj se postupak najčešće izvodi kod dojenčadi, ali to se može učiniti i kasnije u životu. Muškarci koji su obrezani kao djeca imaju mnogo manje šanse da dobiju rak penisa od onih koji to nisu. Razlog manjeg rizika kod obrezanih muškaraca nije posve jasan, ali može biti povezano s drugim poznatim čimbenicima rizika. Primjerice, muškarci koji su obrezani ne mogu razviti stanje koje se naziva fimoza i ne akumuliraju materijal poznat kao smegma. 
 • Nakupljanje smegme – ponekad se mogu nakupiti izlučevine ispod netaknutog prepucija. Ako područje ispod prepucija nije dobro očišćeno, te se izlučevine nakupljaju i postaju gusta, ponekad smrdljiva tvar koja se naziva smegma. Smegma je češća kod muškaraca s fimozom, ali se može pojaviti kod bilo koga s prepucijem ako se kožica ne uvlači redovito kako bi se očistila glava penisa.
HPV
FOTO: Shutterstock
 • Fimoza – kod muškaraca koji nisu obrezani kožica ponekad može postati čvrsta i teško se povlačiti. To je poznato kao fimoza. Rak penisa češći je kod muškaraca s fimozom. Razlog za to nije jasan, ali može biti povezan s nakupljanjem smegme ili upale koja je posljedica fimoze.
 • Pušenje – muškarci koji puše ili koriste druge oblike duhana imaju veću vjerojatnost da će razviti rak penisa. Korisnici duhana koji imaju infekcije HPV-om imaju još veći rizik. Upotreba duhana izlaže tijelo mnogim kemikalijama koje uzrokuju rak. Te štetne tvari udišu se u pluća, gdje se apsorbiraju u krv, ili se apsorbiraju kroz usta u krv. Mogu putovati krvotokom po cijelom tijelu kako bi uzrokovale rak u mnogim različitim područjima. Istraživači vjeruju da ove tvari oštećuju gene u stanicama penisa, što može dovesti do raka penisa.
 • UV svjetlo – muškarci koji imaju kožnu bolest psorijazu ponekad se liječe lijekovima koji se nazivaju psoraleni, a zatim ultraljubičastim A (UVA) izvorom svjetlosti. To se zove PUVA terapija. Utvrđeno je da muškarci koji su imali ovaj tretman imaju veću stopu raka penisa. Kako bi se smanjio taj rizik, muškarci koji se liječe PUVA-om sada imaju pokrivene genitalije tijekom liječenja.
 • AIDS – muškarci s AIDS-om imaju veći rizik od raka penisa. Čini se da je veći rizik povezan s njihovim oslabljenim imunološkim sustavom, što je posljedica ove bolesti. To bi također moglo biti povezano s drugim čimbenicima rizika koje muškarci s HIV-om (virus koji uzrokuje AIDS) imaju, npr. vjerojatnije je da će muškarci s HIV-om pušiti i biti zaraženi HPV-om.
 • Dob – rizik od raka penisa raste s godinama. U SAD-u je prosječna dob muškarca, kada mu se dijagnosticira, oko 68 godina. Oko 4 – 5 rakova penisa dijagnosticira se kod muškaraca starijih od 55 godina.
Rak penisa – simptomi
FOTO: Shutterstock

Rak penisa – simptomi

Znakovi i simptomi u nastavku ne znače uvijek da muškarac ima rak penisa. Ipak, ako imate bilo koji od njih, odmah posjetite liječnika kako bi se njihov uzrok mogao pronaći i liječiti, ako je potrebno.

Što se prije postavi dijagnoza, prije će se početi s liječenjem, a to znači bolju prognozu bolesti.

Simptomi raka penisa slijede u nastavku.

Promjene na koži

Prvi znak raka penisa najčešće je promjena na koži penisa. To će najvjerojatnije biti na glaviću (vrhu) penisa ili na kožici (kod neobrezanih muškaraca), ali može biti i na drugim dijelovima penisa. Te promjene mogu uključivati (kako izgleda rak penisa):

 • područje kože postaje deblje
 • promjene u boji kože
 • kvržica
 • crvenkasti, baršunasti osip ispod prepucija
 • male, ljuskaste izbočine
 • ravne, plavkasto-smeđe izrasline
 • smrdljivi iscjedak (tekućina) ili krvarenje ispod prepucija.

Rane ili kvržice od raka penisa obično ne bole, ali mogu boljeti. Svaku promjenu koja se ne popravi za otprilike četiri tjedna ili se pogorša treba provjeriti liječnik.

Kvržice u području prepona

Ako se rak proširi iz penisa, najčešće prvo dolazi do limfnih čvorova u preponama. To može učiniti da se limfni čvorovi povećaju. Limfni čvorovi su nakupine stanica imunološkog sustava. Obično su veličine graška i jedva se uopće mogu osjetiti. Ako su natečeni, limfni čvorovi se mogu osjećati kao glatke kvržice ispod kože. Natečeni limfni čvorovi ne znače uvijek da se rak tamo proširio, nego se povećaju kao odgovor na infekciju ili aktivnost.

Oteklina

Oteklina na kraju penisa, osobito kada je prepucij sužen, još je jedan mogući znak raka penisa. Možda će biti teže povući kožicu (promjene na glaviću).

Pročitajte i ove članke:

Članak objavljen:
 1. Pagán, C. N. (2022). Penile Cancer. WebMD.
 2. Penile Cancer. (2022). Cleveland Clinic.
 3. What Is Penile Cancer? (2018). American Cancer Society.

Ocijenite članak

0 / 5   0

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu