Prostata i ejakulacija: Otkriveno kako učestalost ejakulacije utječe na razvoj raka prostate! Jedna studija je trajala 14 godina

Prostata i ejakulacija

Rak prostate drugi je najčešći rak kod muškaraca (nakon raka pluća) i peti vodeći uzrok smrti u svijetu. Rak prostate može biti asimptomatski u ranoj fazi i često ima blagi tijek koji može zahtijevati samo aktivno praćenje bolesti. No, kod nekih može biti i agresivan.

U svijetu je u 2018. godini zabilježeno 1.276.106 novih slučajeva raka prostate, s većom pojavom u razvijenim zemljama.

Učestalost raka prostate i smrtnost snažno su povezane s dobi. Najveću učestalost ima kod starijih muškaraca (u dobi od 65 i više godina). Još nema dokaza o tome kako spriječiti rak prostate, ali moguće je smanjiti rizik ograničavanjem hrane s visokim udjelom masti, povećanjem unosa povrća i voća i aktivnijim životnim stilom.

Pročitajte članak “Simptomi raka prostate: Liječnik otkriva kako prepoznati rak prostate, najčešći rak među muškarcima“.

Budući da je prostata spolna žlijezda koji proizvodi tekućinu za ejakulat, istraživači su se dugo pitali imaju li prostata i ejakulacija dublju vezu, tj. utječu li seksualni čimbenici na rizik od raka prostate. Studija s Harvarda donosi zanimljive novosti za seksualno aktivne muškarce.

Budući da je prostata spolna žlijezda koji proizvodi tekućinu za ejakulat, istraživači su se dugo pitali utječu li seksualni čimbenici na rizik od raka prostate
FOTO: Shutterstock

Prostata i ejakulacija ovise jedna o drugoj više nego što se mislilo

Velika studija praćenja zdravstvenih djelatnika prikupljala je informacije o skupini volontera od 1986. godine. Svi muškarci bili su zdravstveni djelatnici – stomatolozi, farmaceuti, veterinari, optičari i oftalmolozi. 29.342 muškaraca u dobi od 46 do 81 godine pružilo je informacije o njihovom prosječnom broju ejakulacija mjesečno u mladoj odrasloj dobi (20 – 29 godina), srednjoj dobi (40 – 49 godina) i u posljednjoj godini.

Ejakulacije su uključivale spolni odnos, noćne ejakulacije i masturbaciju. Volonteri su pružali sveobuhvatne podatke o zdravlju i načinu života svake dvije godine do završetka studije 2000. godine.

Znanstvenici su otkrili da je veća učestalost ejakulacije povezana sa smanjenim rizikom nastanka karcinoma prostate. U usporedbi s muškarcima koji su prijavili 4 – 7 ejakulacija mjesečno tijekom svojeg života, muškarci koji su ejakulirali 21 ili više puta mjesečno imali su 31 % manji rizik od raka prostate

Australska studija provedena na 2.338 muškaraca ispitala je utjecaj seksualnih čimbenika na pojavu raka prostate prije 70. godine. Kao i istraživanje s Harvarda, australsko istraživanje uključilo je sve ejakulacije, a ne samo spolni odnos. 

Australci koji su ejakulirali češće imali su smanjeni rizik od raka prostate. Učinak je bio najjači za učestalost ejakulacija u mladoj odrasloj dobi, iako je rak prostate dijagnosticiran tek mnogo desetljeća kasnije. Ukupno, muškarci koji su u prosjeku imali 4,6 – 7 ejakulacija tjedno imali su 36 % manju vjerojatnost da će im biti dijagnosticiran rak prostate prije 70. godine od muškaraca koji su u prosjeku ejakulirali manje od 2,3 puta tjedno. 

Znanstvenici su otkrili da je veća učestalost ejakulacije povezana sa smanjenim rizikom nastanka karcinoma prostate
FOTO: Shutterstock

Preostalo je saznati još nešto

Iako ove dvije studije pokazuju visoku razinu dokaza kako učestalija ejakulacija ima protektivni učinak protiv karcinoma prostate, te da prostata i ejakulacija zaista imaju dublju vezu, i dalje treba istražiti koja je točno dob u kojoj počinje protektivna uloga ejakulacije s obzirom na to da se karcinomi dijagnosticiraju kod starijih muškaraca, a prostata se intenzivno razvija tijekom puberteta.

Treba dodati i da se zaštitni učinak ejakulacija odnosio na manje agresivne karcinome u ranijim stadijima, dok ejakulacija nije štitila od agresivnijih karcinoma prostate.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Ejaculation frequency and prostate cancer. (2022). Harvard Health Publishing.
  2. Rawla, P. (2019). Epidemiology of Prostate Cancer. World J Oncol., 10(2): 63–89.
  3. Rider, J. R. i sur. (2016). Ejaculation Frequency and Risk of Prostate Cancer: Updated Results with an Additional Decade of Follow-up. Eur Urol., 70(6): 974–982.

Ocijenite članak

3.71 / 5   7

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu