Noćne erekcije – što ih uzrokuje?

nocne-erekcije

Rani su jutarnji sati i upravo vas je (opet) probudila erekcija vašeg partnera. Ovaj fenomen, poznat i kao noćna erekcija, zapravo je toliko čest da postoji i medicinski naziv za njega – noćna otečenost penisa.

Iako ovaj “medicinski fenomen” najčešće primjećujete u rane jutarnje sate, erekcije se mogu pojaviti između tri i pet puta tijekom jedne noći.

Najčešće se to događa kod adolescenata i mladih muškaraca budući da su u toj životnoj dobi hormoni, koji su povezani s frekvencijom pojavljivanja erekcije, na svom vrhuncu.

Kako muškarci stare noćne erekcije se smanjuju budući da se razine testosterona i seksualne funkcije s vremenom smanjuju.

Što uzrokuje noćne erekcije?

Premda vas erekcije možda neće buditi svakog dana do kraja života, sigurno se pitate zašto se uopće pojavljuju?

Postoji mnogo mitova i narodnih mudrosti koje sugeriraju da jutarnje erekcije uzrokuju seksualni snovi koji se pojavljuju tijekom noći, međutim stručnjaci se ne slažu.

Znanstvenici su primijetili da se spontane erekcije pojavljuju i kod muških fetusa koji se još uvijek nalaze u maternici.

Jedna teorija kaže da se noćne erekcije događaju spontano kako bi svježa krv napunila tkivo penisa kisikom.

Druga teorija kaže da noćne erekcije sprječavaju muškarce da mokre u krevet.

Seksolozi noćne erekcije uglavnom pripisuju porastu hormona te se uglavnom pretpostavlja da oni mogu izazvati snove i da zbog toga muškarci mogu primijetiti kako im je penis postao osjetljiv za vrijeme spavanja.

spavanje

Zašto se spontane erekcije ne događaju tijekom dana?

Najjednostavnije rečeno, dok su muškarci budni njihov mozak emitira kemikalije koje sprečavaju erekciju u društveno neprihvatljivim prilikama.

No dok spavaju ova “kočnica” nestaje, stoga erekcije slobodno dolaze i odlaze, a njihov intenzitet i učestalost ovise o raznim faktorima kao što su godine, libido, zdravlje krvožilnog sustava i krvni tlak. U svakom slučaju, noćne erekcije potpuno su prirodna pojava koje pokazuju da sve radi kako treba. 

Znak za brigu mogao bi biti jedino izostanak jutarnje erekcije koji bi mogao signalizirati da možda postoji problem koji onemogućava funkcioniranje seksualnog zdravlja vašeg partnera.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu