Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Peyronijeva bolest (zakrivljenost penisa) – simptomi i liječenje

zakrivljenost penisa naslovna

Peyronijeva bolest može se pojaviti kod bilo kojeg muškarca. To je bolest koja je uzrokovana razvojem vlaknastog tkiva unutar penisa koje uzrokuje zakrivljenost penisa i bolne erekcije.

Muški spolni udovi se razlikuju po obliku i veličini, a pojava zakrivljene erekcije je česta i ne mora nužno biti razlog za zabrinutost. Međutim, kod nekih ljudi, Peyronijeva bolest uzrokuje značajnu zakrivljenost penisa i bol. To može spriječiti muškarca u spolnim odnosima, a isto tako ga onemogućiti da postigne ili zadrži erekciju (erektilna disfunkcija). Kod mnogih muškaraca, Peyronijeva bolest uzrokuje stres i tjeskobu.

U nekim slučajevima lijekovi mogu pomoći. Kirurški zahvati se preporučuju ako su zakrivljenost penisa i bol dovoljno ozbiljne da sprječavaju muškarca u spolnim odnosima.

Peyronijeva bolest

Peyronijeva bolest – uzroci

Uzrok Peyronijeve bolesti nije u potpunosti jasan, ali čini se da niz faktora utječe na njenu pojavu.

Peyronijeva bolest obično nastaje kao rezultat ozljeda malih krvnih žila unutar penisa. Na primjer, penis može biti oštećen tijekom seksa, sportske aktivnosti ili kao posljedica nesreće. Tijekom procesa ozdravljenja, krvna zrnca i druge stanice su zarobljene na mjestu ozljede, što dovodi do nakupljanja vezivnog tkiva.

Međutim, ne razvije svaki muškarac nakon ozljede penisa Peyronijevu bolest. Smatra se da postoje nasljedne osobine koje mogu igrati ulogu u osjetljivosti na taj poremećaj.

Penis se sastoji od spužvastog tkiva (corpus cavernosum), a sadrži mnoge kapilare. Kada se muškarac seksualno uzbudi, protok krvi u penisu se povećava. Penis se širi, ispravlja i ukrućuje u erekciji. Ozljeda penisa može oštetiti njegovo tkivo, a ako se liječi ispravno, najčešće nema dugoročnih problema.

Hipospadija – uzroci, simptomi i liječenje!

Kod Peyronijeve bolesti, pojavljuju se problemi u normalnom procesu zacjeljivanja rana, a to može dovesti do pojave trajnog ožiljnog tkiva. Dio penisa više nije fleksibilan, erekcija postaje bolna, a sam penis se iskrivljuje.

Kod nekih muškaraca Peyronijeva bolest se pojavljuje postupno i nije u vezi s ozljedom. Znanstvenici istražuju je li Peyronijeva bolest povezana s poremećajima imunološkog sustava.

Simptomi Peyronijeve bolesti

Simptomi Peyronijeve bolesti mogu se pojaviti iznenada ili se mogu razvijati postupno.

Najčešći znakovi i simptomi uključuju:

  • Pojava ožiljnog tkiva (plak) – osjeti se pod kožom penisa kao kvržica ili tvrdo tkivo.
  • Zakrivljenost penisa – može biti zakrivljen prema gore, dolje ili na jednu stranu, a u nekim slučajevima penis ima izgled nalik pješčanom satu.
  • Problemi s erekcijom – Peyronijeva bolest može dovesti do problema s erekcijom ili njezinog zadržavanja (erektilna disfunkcija).
  • Skraćivanje penisa – penis se može smanjiti zbog Peyronijeve bolesti.
  • Bol – možda ćete osjetiti bol tijekom erekcije, samo tijekom orgazma ili bilo kakvim diranjem penisa.

Zakrivljenost penisa povezana s Peyronijevom bolesti može se postupno pogoršavati. U nekom trenutku, to stanje pogoršanja obično prestaje. Kod većine muškaraca, bol tijekom erekcije se povećava u razdoblju od jedne do dvije godine te ožiljno tkivo i zakrivljenost penisa ostaju. Rijetko se zakrivljenost penisa i bol uzrokovane Peyronijevom bolesti mogu poboljšati bez liječničkog tretmana.

Liječenje Peyronijeve bolesti

Peyronijeva bolest – liječenje

Liječnik vam može preporučiti da čekate kako bi se odredio pristup u liječenju ako:

  • zakrivljenost penisa nije teška i više se ne pogoršava,
  • još uvijek imate spolne odnose bez bolova,
  • bolovi za vrijeme erekcije su blagi.

Ako su vaši simptomi teški ili se pogoršavaju tijekom vremena, liječnik vam može preporučiti lijekove ili operaciju.

Mnogi lijekovi za oralnu primjenu nisu učinkoviti kao operacija. Nadalje, lijekovi koji se ubrizgavaju izravno u penis, mogu smanjiti zakrivljenost i bol povezane s Peyronijeve bolesti. Lijekovi koji se daju izravno u penis primaju se u obliku injekcije tijekom nekoliko mjeseci pod lokalnom anestezijom.

Liječnik vam može preporučiti operaciju ako je deformacija penisa teška ili vas sprečava da uživate u spolnim odnosima. Kirurški zahvat se ne preporučuje sve dok zakrivljenost penisa ne prestaje napredovati, a vaše erekcije nisu bolne barem šest mjeseci. Tip operacije ovisit će o vašem stanju. Urolog će uzeti u obzir lokaciju ožiljnog tkiva, težinu simptoma i druge čimbenike.

Ovisno o vrsti zahvata koji će biti izvršen, bolnicu ćete možda moći napustiti isti ili sljedeći dan. Kirurg će vas savjetovati o tome koliko dugo treba čekati prije povratka na posao – u većini slučajeva je to nekoliko dana. Nakon operacije, morat ćete pričekati 4 do 8 tjedana prije masturbiranja ili spolnih odnosa.

Istražuje se još nekoliko tretmana, ali još nije sigurno koliko su dobri i koje su moguće nuspojave. Oni uključuju radioterapiju kojoj je cilj razbiti nastalo ožiljno tkivo i uređaj za rastezanje penisa.

Moglo bi vas zanimati:

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.39 / 5   33

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: peyronijeva bolest, pejronijeva bolest, zakrivljenost polnog organa, peonijeva bolest, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu