Stručno odobrava

,

Hipospadija – uzroci, simptomi i liječenje

hipospadija

Hipospadija je prirođeni poremećaj razvoja muškog spolnog sustava u kojem se otvor uretre (mokraćne cijevi) nalazi na donjoj strani spolovila, umjesto na vrhu. Otvor se može nalaziti bilo gdje – od baze do površine spolovila.

Uretra je dio mokraćnog sustava muškarca koja se otvara na vrhu spolovila kako bi kroz nju prolazila mokraća i sjeme.

Možda ćete biti zabrinuti ako se to dogodi vašem djetetu, međutim, ona je uobičajena i ne uzrokuje prevelike poteškoće.

Operacijom se obično vraća normalan izgled spolnog organa vašeg djeteta. Uz uspješno liječenje, većina muškaraca u odrasloj dobi ima normalnu seksualnu funkciju.

Često je prisutna i zakrivljenost penisa te postoji povezanost s drugim anomalijama mokraćnog sustava.

Liječenje je u velikom broju slučajeva uspješno.

Glavni nedostatak hipospadije je posebno izražen u djetinjstvu. Muško dijete prilikom stojećeg obavljanja nužde najčešće će namočiti hlače. Zbog toga može doći do potištenosti djeteta.

Djeca se prema svojim nedostatcima, ma koliko oni mali bili, vole uspoređivati s drugom djecom. Poseban problem može nastati u školskoj i vrtićkoj dobi kada su djeca izrazito smanjenog senzibiliteta prema problemima svojih vršnjaka. 

Javlja se kod 1:300 – 1: 500 muške novorođenčadi.

Uzroci hipospadije

Hipospadija je prisutna kod rođenja (prirođena), a može biti i nasljedna. Točan uzročnik je još nepoznat.

Kako se spolovilo razvija u muškom fetusu, hormoni stimuliraju stvaranje mokraćne cijevi i prepucija. Hipospadija može biti rezultat pogrešnog djelovanja tih hormona, zbog čega se mokraćna cijev abnormalno razvija i izostaje spajanje dvaju mokraćnih nabora.

Smatra se kako su važni i vanjski čimbenici koji djeluju u određenom trenutku razvoja djeteta, no oni još nisu identificirani.

Kod nekolicine (otprilike 5%) se nakon operacije mogu se pojaviti problemi s razvitkom penisa, interseksualnošću, psihološki problemi i operacijske komplikacije. 

Simptomi hipospadije

Kod hipospadije, otvor mokraćnog mjehura, odnosno mokraćne cijevi se nalazi na donjoj strani penisa, umjesto na vrhu. U većini slučajeva taj otvor je u blizini glave penisa, a rijetko ispod skrotuma (mošnje).

Znakovi i simptomi mogu biti:

 • otvor mokraćne cijevi na mjestu koje nije vrh penisa,
 • silazna krivulja penisa – nakrivljeno spolovilo,
 • izgled penisa “poput kapuljače” jer je samo gornja polovica penisa pokrivena prepucijem – nepravilan prepucij,
 • nepravilan oblik glavića,
 • abnormalno prskanje tijekom mokrenja.

Kada posjetiti liječnika?

Kod većine dojenčadi se hipospadija dijagnosticira ubrzo nakon rođenja, dok su još uvijek u bolnici. Međutim, u rijetkim slučajevima, moguće ju je i previdjeti.

Posjetite liječnika ako primijetite da vašem djetetu:

 • otvor mokraćne cijevi nije na vrhu spolovila,
 • kožica nije u potpunosti razvijena,
 • spolovilo ima krivulju prema dolje.

Liječenje hipospadije

Liječenje uključuje kirurški zahvat kojim se mijenja položaj otvora mokraćne cijevi, i ako je potrebno, izravnava tijelo spolovila.

Kirurg presađuje dio kožice s penisa ili s unutarnje strane rekonstruira mokraćnu cijev.

Operacija obično traje od jednog do tri sata, a obavlja se pod općom anestezijom.

Rijetko je potrebno i više kirurških zahvata kako bi se postigao dobar učinak. Najčešće je kirurški zahvat vrlo uspješan.

U nekim situacijama potrebno je napraviti i analizu kromosoma i to najčešće kada je u pitanju proksimalna hipospadija, kada nije moguće jasno ustanoviti spol djeteta. 

Kirurški zahvat je najbolje obaviti u ranoj dobi djetetau dobi između 3 mjeseca i 18 mjeseci. Općenito, što se ranije zahvat napravi, to je manje traumatično za dijete. No, postupak može biti izvršen u bilo kojoj dobi osobe s hipospadijom pa čak i u odrasloj.

Djeca ne bi trebala biti obrezana prije postupka jer kožica tkiva može biti potrebna za operaciju. Boravak u bolnici može trajati od 5 dana do 2 tjedna, ovisno o napretku prilikom oporavka. Konci najčešće sami nestanu. 

Ekscizija je zaseban korak u operativnom liječenju. Tu dodatnu operaciju potrebno je napraviti kada je u pitanju proksimalna hipospadija čija je posljedica nerijetko i abnormalna zakrivljenost penisa.

Komplikacije koje se mogu pojaviti nakon operativnih zahvata su: 

 • edem (oteklina),
 • upale,
 • odumiranje tkiva,
 • suženje otvora mokraćne cijevi,
 • erekcija.

Kontrolni pregled se obavlja 3 mjeseca nakon operacije i drugi kontrolni pregled nakon 6 mjeseci. Dugoročno se savjetuje jedna kontrola godišnje.

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.60 / 5   5

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: hipospadija, hipospadija slike, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu