Ciste na bubrezima – uzroci, simptomi i liječenje

bolovi-u-bubrezima

Ciste na bubrezima su okrugle vrećice ispunjene tekućinom koje se razvijaju u bubregu iz nepoznatog razloga. Postoje dvije vrste bubrežnih cisti.

Ciste na bubrezima – vrste

Prva vrsta je jedna jedina cista u bubregu koja je ispunjena tekućinom, a razlog nastanka nije poznat. Tijekom godina, ta cista može rasti. Obično ne uzrokuje probleme, osim ako se na njenoj stijenci ne počne razvijati rak. 

Druga vrsta ciste može biti posljedica nasljedne bolesti kao što je npr. policistična bolest bubrega. Policistična bolest bubrega je stanje kada se u oba bubrega stvaraju ciste raznih veličina i oblika. Kod nekih ljudi se ciste stvaraju brzo, kod drugih dugo i sporo.

Zašto je to tako, liječnicima nije poznato. Većina osoba ne osjeća nikakve posljedice rasta cisti, međutim s vremenom se može javiti neki oblik insuficijencije odnosno odumiranja funkcije bubrega.

Ciste mogu biti povezane s ozbiljnim poremećajima koji mogu utjecati na funkciju bubrega. No, češće, bubrežne ciste se nazivaju jednostavnim cistama bubrega – nekancerogene ciste koje rijetko uzrokuju komplikacije.

Nije jasno što uzrokuje jednostavne ciste na bubrezima. Tipično je da se samo jedna cista pojavljuje na površini bubrega, ali može se dogoditi da više cista zahvati jedan ili oba bubrega.

Jednostavne ciste na bubrezima često se otkrivaju tijekom snimanja sa sumnjom na neko drugo oboljenje. Ciste na bubrezima koje ne uzrokuju znakove ili simptome obično ne zahtijevaju liječenje.

Ciste na bubrežima – uzroci

Nije jasno što uzrokuje jednostavne bubrežne ciste. Jedna teorija sugerira da se bubrežne ciste razvijaju kada površinski sloj bubrega slabi i čini vrećicu (divertikula). Ona se počinje odvajati i razvija se u cistu.

Broj osoba s bubrežnim cistama nije moguće procijeniti upravo zbog toga što velik broj osoba ima cistu, ali nije upoznat s tim, jer kao što smo već naveli, ciste na bubrezima uglavnom nisu simptomatski prepoznatljive

Ciste na bubrezima se najčešće otkrivaju onda kada neka druga tegoba zahtijeva pregled bubrega. Policistična bolest je rijetkost, odnosi se na svega 3% bubrežnih insuficijencija. U jednoj godini to je otprilike manje od 100 slučajeva takvog oboljenja.

Ako na bubregu imate samo jednu cistu, jedina opasnost prijeti iz potencijalnog nastanka malignog tumora što je rijetkost. 

Ciste na bubrezima – simptomi

Jedna cista najčešće ne uzrokuje nikakve probleme. Ponekad međutim i ta jedna cista može toliko narasti da počinje izazivati bolove u donjem dijelu leđa. Ako se takva vrsta bolova pojavi, lako ćete moći napipati meku tvorevinu.

Policistični bubreg ponekad može uzrokovati pojavu krvi u mokraći. Najčešći simptomi su češće mokrenje i umor, ali oni nemaju veze s cistom, već zatajenjem bubrežne funkcije. 

Jednostavne ciste na bubrezima obično ne uzrokuju znakove ili simptome. Ako cista postane dovoljno velika, simptomi mogu uključivati:

  • Tupa bol u leđima ili sa strane
  • Groznica
  • Bol u gornjem dijelu trbuha
  • Glavobolja
  • Kamen u bubregu

Posjetite liječnika ako imate znakove ili simptome bubrežnih cista. Ponekad može doći do pucanja cisti na bubregu. Pucanje ciste može dovesti do po život opasnih posljedica. Simptomi pucanja ciste su:

Ponekad pucanje ciste može izazvati zastoj dotoka krvi u određene dijelove bubrega, što najčešće rezultira teškim oštećenjem tih dijelova bubrega. Vrlo je važno potražiti liječničku pomoć, već kod prve sumnje na postojanje bubrežne ciste.

Foto: Photospin

Ciste na bubrezima – liječenje 

Kada vam liječnik otkrije bubrežnu cistu, vjerojatno će vas poslati na aspiraciju ciste kako bi se otkrilo postoje li kancerozne stanice, premda je mogućnost za takvo što izuzetno mala. Aspiracija je postupak kojim uz pomoć igle iz ciste izvuče tekućina zbog dijagnostike. Cista se najčešće bezbolno aspirira uz lokalni anestetik. U slučaju da su stanice ciste normalne, nije potrebno činiti nikakve daljnje korake.

Ako vam je poznato da je netko iz vaše obitelji imao policističan bubreg, javite se liječniku iako možda nemate nikakvih simptoma. Svi gajimo strah od stvari koje ne želimo saznati, ali ovakav pregled nije bitan samo zbog vas, nego može biti prisutan i kod vaše djece. Ako je s bubrezima sve u redu, to ne znači da trebate odustati od redovitog kontroliranja, jer apsolutno ništa nije garancija da se poremećaj kod vas neće javiti kad tad.

Liječenje možda neće biti potrebno. Ako bubrežna cista ne uzrokuje nikakve znakove ili simptome i ne utječe na funkciju bubrega. Umjesto toga, liječnik vam može preporučiti da povremeno obavljate pretrage poput ultrazvuka, ali i praćenje ciste s ciljem da se utvrdi potencijalni rast te ciste. Ako promjene na bubrežnoj cisti uzrokuju znakove i simptome, tada će liječenje biti potrebno. Ponekad cista nestaje sama od sebe.

Tretmani za ciste koje uzrokuju znakove i simptome

Ako kod vas jednostavna cista na bubregu uzrokuje znakove i simptome, vaš vam liječnik može preporučiti liječenje.

Opcije uključuju:

Probijanje i odvodnja ciste, a zatim punjenje alkoholom. Rijetko, kako bi se smanjila cista, liječnik umeće dugu, tanku iglu kroz kožu i kroz zid bubrežne ciste. Tako se tekućina ispušta iz ciste. Liječnik može ispuniti cistu otopinom alkohola kako bi se spriječilo njeno vraćanje.

Ciste se obično vraćaju nakon ove vrste postupka, pa je on rezerviran samo za određene situacije.

Velike ili simptomatske ciste mogu zahtijevati operaciju (laparoskopska metoda) s ciljem njenog uklanjanja. Kirurg čini nekoliko malih rezova na vašoj koži i umeće specijalne medicinske instrumente te malu video kameru. Kirurg tada vodi instrumente do bubrega i koristi ih za ispuštanje tekućine iz cista.

Ovisno o vrsti postupka, tretman za bubrežne ciste može zahtijevati kratak boravak u bolnici.

bubreg
Foto: Photospin

Prirodno liječenje cisti na bubregu

Ciste na bubregu možete pokušati liječiti prirodnim putem, međutim nipošto nemojte pokušavati s bilo kojim prirodnim preparatom bez prethodne konzultacije s liječnikom ili stručnjakom. Tretmani neće početi djelovati odmah, već je potrebno određeno vrijeme kako bi se njihov učinak mogao primijetiti. 

U liječenju cista i njihovom vraćanju, veliki pomak mogu napraviti promjene u prehrani. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu. Potrebno je izbjegavati i gazirana pića ta diuretike poput kave. Pušenje i alkohol mogu stvoriti dodatne probleme s bubrezima, a pokušajte ograničiti i unos soli.

Čajevi koji mogu doprinijeti ublažavanju cista na bubrezima su: 

Osim što sprječavaju rast tumora, ove biljke podižu imunitet. Preporučuje se i korištenje čajeva od: koprive, brusnice, kamilice i šipka.

Nipošto nemojte u prehrani preferirati plodove borovnice jer u velikim količinama eterično ulje forsira bubrežne glomerule pa može doći do upale bubrega. Niti jedan prirodni lijek neće otkloniti ciste na bubrezima, već je orijentiran na zdravlje urinarnog trakta. 

Članak objavljen:

Ocijenite članak

4.17 / 5   243

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: cista na bubregu, ciste na bubrezima, ciste na bubregu, cista na bubregu prirodni lijek, cista na bubregu simptomi, ciste na bubregu narodni lijek, ciste na bubregu simptomi, Bubrežne ciste, bubrezi ciste, cista u bubregu, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu