Akupresurne točke za ublažavanje glavobolje i migrene

akupresura

Ne postoji ništa neugodnije nego osjećaj glavobolje ili migrene. Stanje boli i nelagode uzrokuje poteškoće u dnevnom radu, koncentraciji i razmišljanju.

Bilo da je riječ o glavobolji ili migreni, cilj nam je što prije ju otkloniti. Premda većina ljudi poseže za tabletama i drugim farmaceutskim rješenjima, postoje i alternativni načini riješavanja ovih nepoželjnih tegoba.

Tradicionalnu kineska medicina koristi se već godinama. Na našem tijelu postoje mnoge akupresurne točke koje kad se stimuliraju (s ili bez igle) mogu umanjiti osjećaj boli. U nastavku vam donosimo najučinkovitije točke koje možete isprobati, sami kod kuće bez dodatnih alata.

Potrebno je naglasiti da ne moramo koristiti sve navedene akupresurne točke.

LI4  točka na dlanovima (Joining the Valley/He Gu

Ova akupresurna točka pomaže ukloniti glavobolju kao i umanjiti bol u vratu, ramenima i zubobolju. Nalazi se u području između palca i kažiprsta.

Koristeći kažiprst i palac desne ruke, pristisnite područje na lijevoj ruci kao što je prikazano na slici te držite pritisnutim 5-10 sekundi. 

joining the valley

Postupak ponavljajte dok ne osjetite olakšanje.

Za vrijeme akupresure, lagano masirajte područje pritiska. Pokušajte se opustiti i duboko disati.

Napomena: Nemojte pritiskati ovu točku za vrijeme trudnoće jer njena stimulacija može dovesti do prerane kontrakcije maternice.

Točka između obrva GV 24.50 (Third Eye Point/ Yin Tang)

Kako biste si olakšali glavobolju još jedna učinkovita akupresurna točka je pritisak na područje između nosa. Može se koristiti i za liječenje peludne groznice, nesanice, umora i napetosti oka.

third eye point

Zatvorite oči i lagano pritisnite palcem područje između obrva 1 minutu, zatim otpustite. Ponovite ako je potrebno više puta.

B2 akupresurne točke (Drilling Bamboo)

Kod glavobolje, stresa ili prehlade možete koristiti pritisak na akupresurnu točku B2. Stimulacije ove točke je korisna i za osobe koje pate od čestih upala sinusa i glavobolje.  

b2 akupresurne točke

Vrhom dvaju kažiprsta, primijenite pritisak na obje točke barem 1 minutu. Za to vrijeme duboko dišite. 

LV3 akupresurne točke (Bigger Rushing/Great Surge)

Osim glavobolje i migrene LV3 akupresurna točka se pokazala učinkovitom za olakšanje grčeva u stopalima, mamurluka, alergija i artitisa. Sjednite udobno i stavite desnu nogu na lijevu bedru. Palcem stavite pritisak na akupresurnu točku kako je pokazano na slici. Ponovite to u ciklusima 2 do tri puta izmjenjujući jednu pa drugu nogu.

lv3 akupresurne tocke

GB41 akupresurna točka (Zu Lin Qi)

Ova akupresurna točka je učinkovita za ublažavanje simptoma migrene. Može se primjeniti kod napetosti u ramenima, artritisa te problema išijasa. Nalazi se na vrhu stopala, između četvrtog i petog prsta.

gb41 akupresurna tocka

Primjenite mali jači pritisak na ovo područje s prstom i držite po minutu. Ponovite postupak na svakoj nozi. Za vrijeme stimulacije BG 41 točke potrebno je duboko disati.

GV16 akupresurna točka (DU-16/Feng Fu)

Za uklanjanje mentalnog stresa, migrena i ukočenosti vrata možete koristiti pritisak na GV16 akupresurnu točku. 

Primjena pritiska na ovo područje može pomoći kod sljedećih simptoma: vrtoglavice, boli u uhu i krvarenja iz nosa.

Blago zabacite glavu unatrag i pronađite točku koja se nalazi u udubini ispod baze lubanje, kako je prikazano na slici.

gv16 akupresurna tocka

Palcem lagano pritisnite to mjesto i lagano pogurajte prst prema gore, zadržite 1-2 minute i otpustite.

Članak objavljen:

Saznajte više o migreni u sljedećim tekstovima:

Saznajte više o glavobolji u sljedećim tekstovima:

Ocijenite članak

3.91 / 5   11

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu