Medicinski odobrava

Hrvoje Pinoza, dr. med.

Krv u spermi – uzroci i liječenje

Postporođajna-depresija-kod-muškaraca

Krv u spermi je zastrašujući prizor, ali dobra vijest je da se rijetko radi o ozbiljnoj bolesti, osobito kod muškaraca mlađih od 40 godina. U svakoj životnoj dobi se može pojaviti krv u ejakulatu. Ponekad se to dogodi jednokratno, a ponekad se ponavlja kroz dulje vrijeme. Radi se o pojavi koja se zove hematospermija, što znači krv u sjemenu. 

Krv u ejakulatu (spermi) – uzroci

Krv se obično javlja u obliku svijetlocrvenih, crvenkastih ili smeđih pruga u sjemenoj tekućini. Hematospermija je uglavnom posljedica pucanja malih vena u gornjem dijelu mokraćne cijevi. Takvo stanje može uslijediti u toku erekcije i to vrlo često, ali se to obično ne zamjećuje. 

Ejakulat se sastoji od spermija i tekućine koju ispuštaju prostata i druge žlijezde. Ta tekućina prolazi kroz razne izvodne kanale i kanale spolno-mokraćnog sustava. Ako je u nekom od kanala došlo do infekcije ili do pucanja krvne žile, krv će se pomiješati s ejakulatom.

Klikom na neke od sljedećih linkova navedenih pod uzrocima možete detaljnije provjeriti moguća stanja kao i bolesti čija posljedica može biti krv u ejakulatu ili mokraći.

Ako niste sigurni što je uzrok krvi u ejakulatu i ništa od navedenog ne pomaže, a uplašeni ste – ništa strašno se neće dogoditi ako odete kod liječnika na pregled. Ne pokušavajte sami dijagnosticirati neko stanje pogotovo ako je krv u ejakulatu praćena jakim bolovima. 

Javite se liječniku zbog dodatnih provjera ako:

 • ste stariji od 40 godina,
 • imate i druge simptome poput boli ili peckanja prilikom ejakulacije ili mokrenja, vrućice, učestalog ili otežanog mokrenja, iscjetka iz penisa,
 • ste u rizičnoj skupini – dijagnosticiran vam je rak, imate česta krvarenja, traume,
 • sumnjate na spolno prenosivu bolest.

Češći uzroci krvarenja uključuju:

 • bubrežni kamenac,
 • brahiterapija (oblik radioterapije),
 • dugotrajna seksualna apstinencija,
 • biopsija prostate (uzimanje malih komadića prostate u svrhu dijagnosticiranja bolesti),
 • ozljeda testisa,
 • vazektomija (operativna metoda tzv. ”muška kontracepcija”),
 • seksualni odnos.
Krv u spermi
Foto: Unsplash

Krv u spermi – ostali medicinski uzroci:

Među najčešće uzroke spadaju infekcije mokraćnog sustava, spolno prenosive bolesti te novotvorine:

Krv u spermi – liječenje

Ako vi ili vaša partnerica zamijetite krv u ejakulatu nemojte se odmah zabrinjavati i paničariti. Sitne rupice u venama se uvijek zatvore nakon nekoliko minuta, iako boja sjemena može ostati izmijenjena nekoliko dana

U slučaju da ste sigurni da je krv zaista bila u sjemenu, ne morate trčati liječniku. Međutim, ako mislite da je krv došla iz mokraćne cijevi nakon izbacivanja sjemena, bilo bi dobro da odete liječniku zbog pregleda mokraćnog mjehura.

Naime, dok je hematospermija bezopasna, hematurija (krv u mokraći) može biti simptom ozbiljnog oboljenja kako što je npr. tumor mokraćnog mjehura.

Liječnik će Vas, ovisno o simptomima, pregledati i obaviti palpaciju spolovila te vas može poslati da napravite krvne pretrage i urinokulturu kako bi se potvrdila ili isključila neka od dijagnoza. 

Digitorektalni pregled prostate, mjerenje PSA (prostata-specifični antigen) te krvnoga tlaka također može biti dio obrade hematospermije. Moguće je obaviti testove za spolno prenosive bolesti ako simptomi upućuju na njih.

Radiološke pretrage poput ultrazvuka, CT-a i MR-a mogu pomoći ako prijašnjim pretragama nije nađen uzrok, što je lako moguće jer prema znanstvenom članku britanskih znanstvenika iz Central European Journal of Urology liječnici ne uspijavaju pronaći precizan uzrok hematospermiji kod 70% pacijenata.

Ako ste mlađi od 40 godina, bez simptoma bolesti urinarnog sustava (bolno i učestalo mokrenje, otežano mokrenje, promjena boje urina, nekontrolirano mokrenje), bez rizika za druge rizične čimbenike, krv u spermi će nestati sama od sebe.

Liječenje će biti potrebno ako:

 • ste stariji od 45,
 • doživljavate ponavljajuće epizode krvi u sjemenu,
 • imate druge smetnje s mokraćom/ejakulacijom,
 • imate neki drugi rizični faktor (hipertenzija, poremećaji zgrušavanja, jetrena bolest).

Vrsta liječenja ovisi o uzroku hematospermije. Ako je posrijedi infekcija mokraćnog sustava, lijek izbora je antibiotik. Spolno prenosive bolesti zahvaćaju oba partnera te ako se utvrde kao uzrok hematospermije, bitno je liječiti sve ljude koji su zahvaćeni bolešću, najčešće primjerenim antibiotikom.

Drugi uzroci poput hipertenzije, jetrenih bolesti i poremećaja zgrušavanja reguliraju se u dogovoru sa specijalistima primjerenom terapijom.

Članak objavljen:

Izvori: 

 1. Hematospermia (Blood in the Semen). (2017). Cleveland Clinic 
 2. Blood in Semen Hematospermia – Causes, Symptoms, Test, Treatments. (2018). WebMD 
 3. Aleksandra Basta-Juzbašić i suradnici. (2014). Dermatovenerologija. Medicinska naklada. Zagreb, odabrana poglavlja.
 4. Akhter, W. i sur. (2013). Should every patient with hematospermia be investigated? A critical review. Central European Journal of Urology.

Ocijenite članak

4.35 / 5   43

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: krv u spermi, sukrvica u spermi, krvava sperma, krv u spermi muskarca, krv u ejakulatu, krv u spermi uzroci, krv u spermi uzrok, krv vo sperma, krv u spermi posle odnosa, yhs-elex_myv9, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu