Gonoreja – prijenos, simptomi i liječenje

gonoreja

Gonoreja, kapavac ili triper je spolno prenosiva bolest koju uzrokuje gram negativni diplokok Neisseria gonorrhoeae. Spada u klasične spolno prenosive bolesti i dalje je unatoč padu incidencije rasprostranjena i u industrijskim i u nerazvijenim zemljama.

Srećom, u nas je sve rjeđa za razliku od SAD-a gdje je učestalost još uvijek visoka. U europskim zemljama i Hrvatskoj samo je 5 do 10% ginekoloških upala vezano uz gonoreju, dok u SAD-u taj postotak raste na čak 20-40%.

N. gonorrhoeae je prvi put opisao Albert Neisser 1879. godine.  Radi se o unutarstaničnom koku oblika zrna kave koji se obično pojavljuje u paru. Raste na čokoladnom agaru s ugljičnim dioksidom. Pokretan je i ima pile koji mu služe za adherenciju na površinu. Na površini ima proteine koji se vežu za receptore stanica imunosnog sustava i sprječavaju imunološki odgovor.

Živi na toplim i vlažnim dijelovima tijela poput grla, penisa, rektuma i vagine. Može se naći i u inficiranoj sjemenoj tekućini i vaginalnom sekretu. Pogoduje joj lužnati pH i temperatura od 36 do 37˚C. Domaćin ne može razviti imunu memoriju na gonokoka, te je reinfekcija u budućnosti moguća.

Klinički se infekcija ovim spolno prenosivim uzročnikom u žena očituje kao mukopurulentni cervicitis (gnojna upala vrata maternice) i akutni salpingitis (upala jajovoda), a u  muškaraca kao balanopostitis (upala prepucija i glavića penisa).

Gonoreja ili triper

Put prijenosa i rizične skupine

Prenosi se vaginalnim, oralnim i analnim odnosom. Može se prenijeti i prstima nakon kontakta s inficiranim dijelom tijela, ali i prolaskom čeda kroz porođajni kanal. Povećani rizik imaju osobe koje često mijenjaju spolne partnere i prakticiraju nezaštićeni spolni odnos. Širenju infekcije pogoduju mjesečnica, intrauterini uložak (spirala), kao i zahvati na maternici (pobačaj).

Većina gonokoknih upala nastaje u adolescenata i često je udružena s klamidijom. Neliječena gonoreja povećava rizik prijenosa HIV-a. Za razliku od većine spolno prenosivih bolesti, pogađa u prvom redu muškarce. Nakon prvog kontakta rizik od infekcije je 50%, uz 3 do 5 dana inkubacije ( vrijeme od infekcije do pojave prvih simptoma). U 20% pacijentica gonoreja se nalazi na više lokacija – rodnica, mokraćna cijev, rektum, ždrijelo.

Simptomi gonoreje i klinički znakovi

Kod žena se uglavnom radi o tihoj, asimptomatskoj upali, dok se u muškaraca simptomi javljaju kroz 10 dana. Tiha upala je glavni krivac za kasno postavljanje dijagnoze i prenošenje bolesti. Često situaciju dodatno kompliciraju paralelne upale klamidijom ili trihomonasom.

Simptomi gonoreje kod žena su:

 • mukopurulentni iscjedak (bijelo- žućkasti ili žuto-zelenkasti iscjedak),
 • krvarenje,
 • dizurija (bolno, učestalo mokrenje),
 • bolovi u donjem dijelu trbuha ili leđa.

Simptomi gonoreje kod muškaraca su:

 • bjelkasto – žuti iscjedak,
 • dizurične tegobe – peckanje, žareća bol pri mokrenju.

Komplikacije neliječene gonoreje

Ako se gonokokna infekcija ne liječi može se proširiti na gornje dijelove genitalnog trakta. Kod žena zahvaća maternicu, jajovode i jajnike i dovodi do nastanka upalne bolesti zdjelice (PID – pelvic inflammatory disease) koja se očituje:

Kod muškaraca zahvaća prostatu i testise. Najteža posljedica neliječene gonoreje je neplodnost.

Kod duljeg trajanja infekcije može doći do oslobađanja endotoksina i diseminacije gonokoka, te pojave sistemnih smetnji: artritis (najčešće zahvaćen koljeni zglob) i generalizirani osip, te puno rjeđe endokarditis, meningitis i perihepatitis.

Gonoreja u trudnica ima nepovoljan tok i može dovesti do upale plodovih ovoja (chorioamnionitis), prijevremenog prsnuća vodenjaka i prijevremenog poroda. Prolaskom čeda kroz porođajni kanal zaražene majke može doći do gonokoknog konjunktivitisa novorođenčeta, te posljedično tome do sljepoće.

Pregled ginekologa

Dijagnoza gonoreje

Temelj dijagnoze je kultivacija organizma iz mokraćnog sustava. Može se detektirati i uzimanjem brisa sa inficiranog područja – penisa, rektuma, vagine, grla. Važno je uzorke držati na povoljnoj temperaturi, suhom i uz 5% CO2.

Pregledom vlažnog preparata pod mikroskopom vide se brojni leukociti. Bojanjem po Gramu vide se diplokoki unutar leukocita. Klamidija prati 50% gonokoknih upala vrata maternice.

Liječenje gonoreje

Odlučujući značaj u prekidu prirodnog tijeka i nastanka komplikacija gonokokne infekcije igra rana dijagnostika i rano liječenje. Gonoreja se liječi antibioticima. Potrebno je istovremeno liječiti oba partnera.

Zbog sve veće učestalosti otpornosti na penicilin, danas gonoreju donjeg i gornjeg spolnog sustava liječimo cefalosporinima, doksiciklinom i azitromicinom. Kombinirana terapija je dobar izbor zbog usporednih upala klamidijom.

U liječenju gonokokne infekcije nema alternativnih mogućnosti. Nepravilno liječenje ili izostanak antibiotske terapije mogu imati previsoku cijenu za oba partnera. Kako se u liječenju koriste visoke doze antibiotika, preporučuje se obratiti pozornost na prehranu i regeneraciju vaginalne flore.

Prirodno liječenje gonoreje

Premda se kada su u pitanju spolne bolesti koje mogu izazvati neplodnost ne preporučuje liječenje ”alternativnim metodama”, pronašli smo neke metode koje mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Nipošto nemojte ove prirodne lijekove konzumirati bez prethodne konzultacije sa stručnjakom, odnosno liječnikom.

Obavezno se pridržavajte uputa na pakiranjima navedenih preparata.

 • Ekstrakt maslinova lista – Oleuropein je snažan sastojak koji ima antibakterijsko djelovanje što su dokazala i istraživanja provedena u svrhu liječenja gonoreje, klamidije i sifilisa.
 • Koloidno srebro – djeluje slično poput ekstrakta maslinova lista, koloidno srebro je reklamirano kao najjači antibiotik na svijetu. Prije nego je farmaceutska industrija profitirala, srebro se koristilo za liječenje svih virusnih i bakterijskih infekcija. Međutim, kod konzumacije koloidnog srebra morate biti oprezni. Većina koloidnog srebra koje se prodaje, nažalost ne odgovara profilu pojedinca. 
 • Ulje divljeg origana – ima antiseptičko, antifungalno, antivirusno i antiparazitsko djelovanje. Ulje divljeg origana uništava čak i bakterije poput MRSA-e.
 • Konzumacija ove hrane može vam pomoći u borbi protiv gonoreje: grah, cjelovite žitarice, sjemenke, svježe voće i povrće, ječam, češnjak, kurkuma, đumbir, kajenski papar.

Ako ste uspjeli riješiti svoj problem s gonorejom, nekom alternativnom metodom – ostavite komentar. 

Članak uređen:

Ocijenite članak

4.93 / 5   15

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: gonoreja, gonoreja simptomi, gonoreja lijecenje, simptomi gonoreje, gonoreja simptomi kod zena, gonoreja slike, triper simptomi, liječenje gonoreje, gonoreja simptomi kod muškaraca, gonoreja simptomi muskarci, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Gonoreja – prijenos, simptomi i liječenje

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

 • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
 • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
 • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
 1. Zdravo. Kratko pitalje ja se nalazim.u nemackoj i imam te simptome da me pece kad pishkim, svrab i zuto pralje i smrdi uzasno. Ja imam 24god. I dolazim iz nemacke bila sam kod mnogih doktora na preglede i dobijala sam samo cepici za vaginu. Nikada do sada nisam imala te simptome i neznam od koga da saznam od cega mi je to. Sa svojim partnerom imam retko kad odnose ,cak sam pitala doktorku dali je to ode ljega ona mi je odg na to da moze biti ako ima iste simptome kao i ja. Mada on nema svrab,zuto pralje i bol na urinu bio je kod urologa i nisu mu nashli nishta. Ostala sam i trudna bila sam odma kod ginekologa da se raspitam jel imam tu bakteriju,pitalje moje je bilo ,ako sam trudna dali to moze biti problem za dete ona mi je odg na to da nemoze doci do deteta i do jajnika. Nakon 1 dana posle pregleda pocela sam da krvarim i imala sam jake bolove. Otisla sam u bolnici u rekli su mi da sam izgubila dete doktorka mi je rekla da to nije od bakterije. Dobijam svake 2 nedelje antibiotike pomazu ali samo na mesec dana i opet se pojavljuju. Mnogo se plasim i stalno mi je to u glavi. Molim vas ako bi ste mi pomogli da mi date save i da mi kazete od cega sam dobila tu bakteriju.

 2. pozz
  kada pisam osijecam peckanje i kada presvlacim kozicu boli i nesto tesko presvlacim kozicu jer boli i ispod glavica je nesto nesto bijelo to sam ocisto s vatom i smrdi uzasno nezz sta je to al vam mogu poslikat to ako hocete
  nezz dal imam gonoreju jer sam napravio prvi kontakt prije 3 mjeseca s drugom osobom a duga prica
  nemam temperaturu niti ne osijecam bolove na testisu itd
  a pisaca mi je zuta
  molim da mi neke informacije kazete
  lp

  • Poštovani, bilo kakve promjene na penisu ukazuju na upalni proces i zahtjevaju stručni pregled liječnika, savjetujem da što prije potražite pomoć liječnika koji će vas moći detaljno pregledati. Može biti riječ o gljivičnoj infekciji ili nekoj spolno prenosivoj bolesti.