Upala vrata maternice (cervicitis): Evo koji su uzroci, simptomi i kako izgleda liječenje upale koja može dovesti do neplodnosti

Upala vrata maternice

Cervicitis je upala vrata maternice koja je često asimptomatska te je općenito povezana sa spolno prenosivim bolestima, iako ne mora biti. Cervicitis obično prethodi upalama gornjeg reproduktivnog sustava i može voditi kasnijim poteškoćama u trudnoći ili povećanom riziku za umnožavanje humanog imunodeficijentnog virusa (HIV) i drugih spolno prenosivih infektivnih uzročnika.

Upala vrata maternice (cervicitis) - uzroci
FOTO: Shutterstock

Upala vrata maternice (cervicitis) – uzroci

Spolno prenosivi infektivni uzročnici – uglavnom klamidija i gonoreja – čine gotovo polovicu slučajeva pojave cervicitisa. No, ipak za više od 50 % oboljelih ne zna se točan uzročnik i uobičajeno se definira kao neklamidijski, negonokokni ili nespecifični cervicitis.

Češće se javlja u žena s više spolnih partnera, nižom razinom obrazovanja i rjeđom upotrebom mehaničkih kontraceptivnih sredstava, poput kondoma.

U nespecifične uzročnike ubrajaju se mikoplazme i ureaplazma, bakterijska vaginoza, herpes simplex virus, citomegalovirus te adenovirus. Nadalje, alergijska reakcija na neka kontraceptivna sredstva ili proizvode za intimnu higijenu može voditi cervicitisu.

Upala vrata maternice (cervicitis) - simptomi
FOTO: Shutterstock

Upala vrata maternice (cervicitis) – simptomi

Simptomi koji ukazuju na upalu vrata maternice su:

No, često cervicitis ne daje nikakve znakove i simptome, pa se za bolest sazna slučajno na ginekološkom pregledu ili kad se krenu obrađivati potencijalni uzročnici neplodnosti ili poteškoća s trudnoćom.

Komplikacije

Neliječena upala vrata maternice može dovesti do:

Dijagnoza upale vrata maternice
FOTO: Shutterstock

Dijagnoza

Dijagnozu upale vrata maternice obično daje ginekolog tijekom fizikalnog pregleda zbog vidljivih promjena na stijenkama vagine i cerviksa. Osim toga, ginekolog može uzeti uzorak stanica štapićem s vatom na kraju (slično papa testu) i dati na laboratorijsku analizu.

Upala vrata maternice (cervicitis) – liječenje

Nakon što ginekolog postavi dijagnozu cervicitisa, potrebno je liječiti uzrok, ako je poznat. Za spolno prenosive bolesti daje se antibiotska terapija i oboljeloj osobi i njezinom partneru te antivirotici za virusne uzročnike. U slučaju da su alergija ili neko drugo sredstvo uzrokovali cervicitis, potrebno ih je u budućnosti izbjegavati te zamijeniti nekom drugom metodom kontracepcije.

Upala vrata maternice (cervicitis) - liječenje
FOTO: Shutterstock

Za vrijeme liječenja upale vrata maternice preporuka je pričekati sa spolnim odnosima dok se ne završi s terapijom prema preporuci liječnika. Također, preporučuje se za vrijeme menstruacije koristiti uloške, a ne tampone.

Pročitajte i članke:

Članak objavljen:
  1. Cervicitis. (2020). Mayo Clinic.
  2. Woods J. L. i sur. (2011). Cervicitis in adolescents: do clinicians understand diagnosis and treatment? J Pediatr Adolesc Gynecol., 24(6): 359–364.
  3. Lusk, M. J. i Konecny, P. (2008). Cervicitis: A review. Current Opinion in Infectious Diseases, 21(1): 49–55.

Ocijenite članak

5 / 5   1

Foto: Shutterstock

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Podijelite članak

Kopirajte adresu