Stručno odobrava

,

Varikokela – simptomi, dijagnoza i liječenje

varikokela

Varikokela je cirkulacijski poremećaj uzrokovan proširenjem vena u skrotumu (mošnjama) i unutarnje sjemenske vene (koja odvodi krv iz sjemenika).

Ova bolest može uzrokovati smanjenu proizvodnju spermija i smanjenu kvalitetu sperme, a može dovesti i do neplodnosti. Međutim, varikokela ne utječe samo na proizvodnju spermatozoida, već može uzrokovati i smanjenje testisa.

To je problem koji muči šestinu muškaraca, većinom u dobi od 15 do 25 godina. Najčešće se javlja u adolescenciji. Varikokela je bezbolna i ne ugrožava život, no uglavnom izaziva neplodnost (u 30 – 40 posto slučajeva).

Uzrok tegobe koja izaziva oteklinu oko sjemenika obično nije poznat. Oteklina često nestaje kada osoba legne, ali ponekad može biti praćena konstantnim bolovima, osobito ako je vruće ili nakon treninga ili fizičkih aktivnosti.

Obično se javlja s jedne strane – lijevostrano pa se skrotum (mošnja) doima kao “nakupina crva”. Nije uvijek vidljiva i može se samo napipati.

Najčešće se varikokela razvija tijekom vremena. Srećom, lako ju je dijagnosticirati, a u mnogim slučajevima liječenje nije potrebno. Ipak, ako varikokela izaziva simptome, ona se može kirurški liječiti.

Ako uzrok varikokele nije poznat naziva se idiopatska, a pretpostavlja se da se javlja kod ljudi koji dugo stoje ili rade teže fizičke napore, no ako je simptomatska ,onda je uzrokovana nekom bolešću.

Simptomi varikokele

Varikokela često ne stvara nikakve simptome. Rijetko, ona može uzrokovati bol koja se mijenja od tupe nelagode, do oštre boli.

Bol se povećava prilikom sjedenja, stajanja ili tijekom fizičkog napora, osobito tijekom dužeg razdoblja te tijekom dana. Obično, bol se povlači u ležećem položaju.

S vremenom, varikokela se može povećati i postati izraženija. Ako imate neke od sljedećih simptoma, svakako se javite svom liječniku kako bi se izolirala neka druga moguća stanja:

  • izraslinu u jednom testisu (vidljivo uvećanje jednog testisa naspram drugog),
  • oteklinu u skrotumu,
  • osjećaj punoće,
  • vidljivo proširene vene u skrotumu.
  • upornu i ponavljajuću bol u skrotumu.

Dijagnoza varikokele

Vaš liječnik će provesti fizikalni pregled, koji može otkriti mekanu masu iznad testisa. Ako je varikokela dovoljno velika, liječnik će ju moći osjetiti palpacijom.

Ako imate manju varikokelu, liječnik vas može tražiti da u stojećem položaju duboko udahnete i prisilno pokušate ispustiti zrak, dok su vam usta i nos začepljeni. Ovaj postupak pomoći će liječniku da otkrije abnormalno proširenje vena.

Ako fizikalni pregled ne daje pouzdane rezultate, liječnik može naručiti ultrazvuk skrotuma/abdomena. Ovaj test, kod kojeg se koriste visoke frekvencije zvučnih valova za stvaranje precizne slike strukture unutar vašeg tijela, može se koristiti kako bi se utvrdilo da ne postoji drugi uzrok simptoma, primjerice tumor koji stvara pritisak na venu.

Prisutnost varikokele se može dokazati i uz pomoć drugih metoda poput: venografije, angiografije, termografije (rjeđe, dovoljni su i fizikalni pregled i UZV).

Varikokelom se obično smatra stanje kada su vene proširene više od 4 milimetra.

Liječenje varikokele

Liječenje varikokele najčešće nije potrebno. Međutim, ako varikokela uzrokuje bol, atrofiju testisa ili neplodnost (u manjem broju slučajeva), moguće je kirurško liječenje. Svrha operacije je zapečatiti zahvaćenu venu i preusmjeriti protok krvi u normalne vene. Međutim, učinak operacije na liječenje neplodnosti nije potpuno jasan. Varikokela je prisutna kod 20% muškaraca kojima je dijagnosticirana neplodnost.

Iako se varikokela obično razvija u adolescenciji, operacija ne mora nužno biti odmah izvršena. Indikacije za operaciju u adolescentskoj dobi su progresivna atrofija testisa, bol ili abnormalne rezultate analize spermija.

Taj zahvat je vrlo jednostavan i zahtijeva minimalan oporavak. Odlični se rezultati postižu i laparoskopskom tehnikom. Komplikacije su rijetke.

Kirurško liječenje varikokele ima relativno malo rizika, što može uključivati:

  • nakupljanje tekućine oko testisa (apsces),
  • stvaranje hematoma,
  • ozljeda tkiva skrotuma (mošnji).

Metode kirurškog liječenja varikokele uključuju:

  • Otvorena kirurgija – ovaj tretman se obično radi ambulantno, koristeći opću ili lokalnu anesteziju. Liječnik će veni pristupiti laparoskopski kroz prepone. Medicinska dostignuća, a ponajviše kirurški mikroskop i doppler ultrazvuk, doveli su do smanjenja post-kirurških komplikacija, a već drugi dan moći ćete se vratiti normalnim aktivnostima, dok će za bavljenje sportom ili drugim zahtjevnim aktivnostima biti potreban oporavak od 10 dana. Bol tijekom operacije je obično blaga. Liječnik može propisati analgetike za prva dva dana nakon operacije. Nakon toga, može vam savjetovati uzimanje OTC lijekova protiv bolova, kao što je acetaminofen ili ibuprofen za ublažavanje nelagode. Kod neplodnosti, tri ili četiri mjeseca nakon operacije provodi se analiza spermija, kako bi se utvrdilo je li operacija bila uspješna.
  • Laparoskopska kirurgija – kirurg čini mali rez u trbuhu i pomoću malenog instrumenta popravlja varikokelu. Ovaj postupak zahtijeva opću anesteziju.
Članak objavljen:

Ocijenite članak

3.92 / 5   66

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: varikokela, varikokela simptomi, varikokela testisa, varikocela simptomi, operacija varikokele, varikokela operacija, varikokela slike, varikokela liječenje, varikokele, simptomi varikokele, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu